Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τις τράπεζες η μισθοδοσία όλων των υπαλλήλων

Γενικεύεται το μέτρο που ήδη έχει ανακοινωθεί για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Φωνή βοώντος... για το σκάνδαλο της σύμβασης που ήδη έχει υπογραφεί με τις τράπεζες

Την επίσπευση των διαδικασιών για την επέκταση του συστήματος πληρωμής των υπαλλήλων ολόκληρου του δημοσίου τομέα μέσω τραπεζών, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ζητά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από τους αρμόδιους φορείς. Με εγκύκλιο που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και η οποία στάλθηκε στις 2 Μάη σε όλα τα υπουργεία, γνωστοποιείται στις αρμόδιες υπηρεσίες η εφαρμογή από τις 27 Ιούνη 1997 του νέου συστήματος καταβολής των αποδοχών των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών μέσω τραπεζών. Πρόκειται για την εφαρμογή και την επέκταση του σκανδαλώδους περιεχομένου της σύμβασης που είχε υπογραφεί στις αρχές του προηγούμενου μήνα καταρχήν για τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών. Οπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, η παραπάνω εφαρμογή μπορεί να επεκταθεί και στους υπαλλήλους των υπόλοιπων υπουργείων, καθώς επίσης και σε υπαλλήλους υπηρεσιών του δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να ενταχθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ολόκληρος ο δημόσιος τομέας στο νέο σύστημα καταβολής των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Για το συγκεκριμένο ζήτημα πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη την επόμενη Τρίτη, 13 Μάη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην οποία θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι από κάθε υπουργείο.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών καλεί με σχετικό ενημερωτικό έντυπο όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου να μεταβούν μέχρι τις 22 Μάη σε μία από τις τράπεζες που ανήκουν στο σύστημα ΔΙΑΣ και να ανοίξουν λογαριασμό στον οποία θα κατατίθεται ο μισθός τους.

Λόγος γίνεται για την επέκταση σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, του σκανδαλώδους περιεχομένου της σύμβασης που είχε υπογραφεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών στις 2 του περασμένου Απρίλη και η οποία αφορούσε τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών (καθώς επίσης του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων) από τις τράπεζες. Η σύμβαση μεταξύ άλλων προέβλεπε:

  • Την καταβολή της μισθοδοσίας από τις τράπεζες μέσω της εταιρίας "ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ" (ΔΙΑΣ).
  • Την υποχρέωση όλων των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών να ανοίξουν λογαριασμό καταθέσεων σε τράπεζα της επιλογής τους, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα μετέχει στη ΔΙΑΣ.
  • Η μισθοδοσία των υπαλλήλων του υπουργείου θα γίνεται στο εξής τη 13η και 27η μέρα κάθε μήνα.

Το σκανδαλώδες της συγκεκριμένης σύμβασης έχει να κάνει με το ότι το δημόσιο θα καταβάλλει προς τις τράπεζες τα ποσά της μισθοδοσίας 7 μέρες πριν από τις ημερομηνίες πληρωμής των μισθών, πράγμα που σημαίνει ότι για το διάστημα των 7 ημερών οι τράπεζες θα μπορούν να εκμεταλλεύονται άτοκα τα δεκάδες δισεκατομμύρια που αντιστοιχούν στη μισθοδοσία. Οπως ανέφερε συγκεκριμένα η σύμβαση: "Τα ποσά της μισθοδοσίας θα διατίθενται στις τράπεζες με ημερομηνία αξίας (valeur) επτά (7) ημερών".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις για το οικονομικό πρόβλημα(2010-03-14 00:00:00.0)
Αγώνας για να δώσει λύση η κυβέρνηση στο οικονομικό πρόβλημα(2009-12-02 00:00:00.0)
Απολύσεις «τροχιοδεικτικές» της διάλυσης(2008-05-14 00:00:00.0)
ΔΙΑΣ κερδών για τις τράπεζες(1997-04-03 00:00:00.0)
Σύμβαση σκάνδαλο για τη μισθοδοσία(1997-04-03 00:00:00.0)
Προωθείται το σκάνδαλο με τη μισθοδοσία(1997-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ