Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Εκσυγχρονιστική" στατιστική

Δε γνωρίζουμε αν το πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) για τη βιομηχανική παραγωγή στάλθηκε από παραδρομή, (απουσίαζε το 90% των σχετικών στοιχείων που θα έπρεπε να έχει) ή αν ο τρόπος αυτός στατιστικής παρουσίασης αποτελεί νέα... λιτή "εκσυγχρονιστική" αντίληψη για την ενημέρωση. Φανταζόμαστε ότι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και φυσικά ο αρμόδιος υπουργός - πολιτικός προϊστάμενος της ΕΣΥΕ - τις επόμενες ημέρες, θα μας εξηγήσουν τους λόγους που τους οδήγησαν να εκδώσουν τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής στην ελλιπέστατη μορφή που τα παρουσίασαν. Το φανταζόμαστε...

***

Με αφορμή όμως αυτό το γεγονός θα θέλαμε να σχολιάσουμε ένα ευρύτερο. Οτι η ΕΣΥΕ, σε μία εποχή η οποία χαρακτηρίζεται σαν εποχή κυριαρχίας της πληροφορίας και της γνώσης, αντί να κάνει βήματα προς τα εμπρός, αντίθετα οπισθοχωρεί σε εποχές του μακρινού παρελθόντος. Η Στατιστική Υπηρεσία, αντί να διευρύνει το εκδοτικό της πεδίο με νέα στοιχεία, η δραστηριότητά της συνεχώς συρρικνώνεται. Από πού να ξεκινήσει κανείς και πού να τελειώσει. Για μία πενταετία περίπου έχουν σταματήσει να εκδίδονται οι Εθνικοί Λογαριασμοί, οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη των εισοδημάτων, του κρατικού προϋπολογισμού, της ανεργίας, της απασχόλησης κλπ. Η φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων (επιχειρήσεων) έχει σταματήσει να εκδίδεται από το 1984! Η δε φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, εκδίδεται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το εισόδημα του μεγαλεμπόρου - μεγαλοβιομηχάνου, να προστίθεται στο εισόδημα του κάθε φουκαρά επαγγελματοβιοτέχνη και τελικά να προκύπτει ο... μέσος όρος των εισοδημάτων και των φόρων των δύο "κοινωνικών εταίρων".

Δηλαδή; δηλαδή αν θέλει κάποιος επιστήμονας, ερευνητής, μελετητής ή και κάποιος απλός πολίτης σε τελευταία ανάλυση, να ανατρέξει στην ΕΣΥΕ για να παρακολουθήσει την εξέλιξη διάφορων οικονομικών και κοινωνικών παραμέτρων, κοινώς... την έχει βάψει. Τέτοια στοιχεία δυστυχώς δεν υπάρχουν.

***

Και μετά από όλα αυτά τίθεται ευθέως το ερώτημα. Η υποβάθμιση των δραστηριοτήτων της ΕΣΥΕ οφείλεται στη γενικότερη πολιτική πενίας και λιτότητας ή μήπως πρέπει να αναζητήσουμε και άλλα πονηρά ελατήρια και πολιτικές σκοπιμότητες; Είναι τυχαίο αλήθεια το γεγονός ότι μετά από 12 χρόνια πολιτικής λιτότητας δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη του ιδιωτικού εισοδήματος στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας; Είναι τυχαίο ότι σήμερα δεν έχουν εξαφανιστεί τα στοιχεία για το δηλωθέν προσωπικό εισόδημα 200 - 300 μεγάλων οικογενειών της χώρας, καθώς και η πλήρης έλλειψη στοιχείων για την οικονομική δραστηριότητα των μεγάλων επιχειρήσεων. Λίγο πριν από το 2000 και η στατιστική έρευνα της χώρας βιώνει ακόμα το Μεσαίωνα.

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ