Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Σταματήστε το σκάνδαλο της Φλώρινας

Οι βουλευτές του Κόμματος, που πρώτοι έφεραν στο Κοινοβούλιο την προκλητική σύμβαση ΔΕΗ - Κοπελούζου, επανέρχονται με σχετική ερώτηση και καταγγέλλουν τις κυβερνητικές ρυθμίσεις

Το θέμα της σκανδαλώδους σύμβασης της ΔΕΗ με κοινοπραξία του Κοπελούζου για την κατασκευή του λιγνιτικού σταθμού Φλώρινας, έφερε για δεύτερη φορά στη Βουλή το ΚΚΕ, καλώντας την αρμόδια υπουργό Β. Παπανδρέου να καταθέσει σχετικές αιτήσεις και έγγραφα που να "δικαιολογούν" το τίμημα των 179,5 δισ. δρχ. Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚόμματοςΣταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου αναφέρεται:

"Με την αριθ. 2776/11-3-1997 Ερώτηση είχαμε θέσει σειρά ερωτημάτων για την ανάθεση του Λιγνιτικού Σταθμού Φλώρινας και τη σκανδαλώδη τιμή που επρόκειτο να ανατεθεί. Στον ενδιάμεσο χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, το ΔΣ της ΔΕΗ προχώρησε στην ανάθεση του έργου, ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκαν δημοσιεύματα, που αποτελούν ένδειξη ότι αντιτιθέμενα συμφέροντα, που δε συμμετέχουν στην τεράστια κλοπή της ΔΕΗ και του ελληνικού λαού, δίνουν μάχη για το μοίρασμα της πίτας. Η απάντησή σας με το έγγραφο αριθ. πρωτ. Δ5 - ΗΛ/Β/Φ6/6407/3 - 4 - 1997, δεν είναι καθόλου πειστική για τους ακόλουθους λόγους:

  • Η τιμή ανάθεσης της μονάδας Αγ. Δημήτρη V ήταν περίπου 80 δισ. δρχ., που αναπροσαρμοζόμενη (συναλλαγματικό και δραχμικό μέρος) εκτιμούσε ότι βρίσκεται σήμερα γύρω στα 100 δισ. δρχ.
  • Ασφαλώς, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πρόσθετα έργα, όπως η αποθείωση, ορισμένα έργα υποδομής κτλ. που προσαυξάνουν το τίμημα του ΑΓ. Δημήτρη V, για να είναι συγκρίσιμο με το τίμημα της Φλώρινας. Ομως, ενώ αυτά τα αναφέρετε στην απάντησή σας ξεχνάτε να αναφέρετε για το σημαντικό μικρότερο κόστος της Φλώρινας που οφείλεται στα παρακάτω:
  • Η μονάδα Αγ. Δημήτρη V είναι συνολικής ισχύος 360 MW, ενώ της Φλώρινας 330 MW, που σημαίνει ότι θα έπρεπε στη σύγκριση να γίνει η σχετική σημαντική μείωση για τη Φλώρινα.
  • Η Μονάδα Αγ. Δημήτρη V καίει λιγνίτη περίπου 1200 Kcal/Kg, ενώ της Φλώρινας περίπου 2.200 Kcal/Kg. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε στη σύγκριση να γίνει η σχετική σημαντική μείωση για τη Φλώρινα.
  • Η εγκατάσταση αποθείωσης πράγματι αυξάνει την τιμή της Φλώρινας, όμως δεν είναι συγκρίσιμη με τις μονάδες αποθείωσης της Μεγαλόπολης, αφού η περιεκτικότητα σε θειάφι στη Μεγαλόπολη είναι πολύ πιο αυξημένη από ό,τι στη Δυτική Μακεδονία γενικά.

Υστερα από τα παραπάνω είναι φανερό ότι η απάντησή σας δε δικαιολογεί το πολύ υψηλό τίμημα, που γίνεται η ανάθεση του έργου της Φλώρινας και καθόλου δεν καλύπτεται η συμφωνία που αναφέρετε, ότι η σύμβαση θα γίνει με "ανταγωνιστικούς όρους". Ασφαλώς θεωρούμε χρήσιμη την κατασκευή στην περιοχή της Φλώρινας του Λιγνιτικού Σταθμού, όμως δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους ληστρικούς όρους, που επιβάλλονται στη ΔΕΗ και θα πληρώσει ο λαός μας. Αλλωστε, όπως φάνηκε και από διάφορα δημοσιεύματα, το δημόσιο και η διοίκηση δεν έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες ποσότητες λιγνίτη από δικά της λιγνιτωρυχεία, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να κινδυνεύει να βρεθεί στις ανεξέλεγκτες ορέξεις για υπερκέρδη λίγων ιδιωτών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός, ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να σταματήσει η ληστεία του ελληνικού δημοσίου;

Επιπλέον, καλείται η κ. υπουργός Ανάπτυξης να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής όλες τις μελέτες της ΔΕΗ και του υπουργείου που "δικαιολογούν" (όπως αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου) το τίμημα των 174 δισ. δρχ. καθώς και τους υπολογισμούς της ΔΕΗ για το κόστος της Kwh στο Σταθμό Φλώρινας με το τίμημα που υπέγραψε το ΔΣ της ΔΕΗ".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ