Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΔΙΑΣ κερδών για τις τράπεζες
  • Μέσω τραπεζών θα γίνεται από τον Ιούνη η μισθοδοσία των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών
  • Σκανδαλώδης η σχετική σύμβαση που υπέγραψε με τις τράπεζες το υπουργείο
  • Οι τράπεζες θα παρακρατούν άτοκα το κάθε 15νθήμερο της μισθοδοσίας επί εφτά ολόκληρες μέρες

Μια καινούρια σελίδα στις σκανδαλώδεις παραχωρήσεις και "προσφορές" της κυβέρνησης προς τους τραπεζίτες άνοιξε χτες από το υπουργείο Οικονομικών, με την υπογραφή της σύμβασης που αφορά τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του υπουργείου (καθώς του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων καιτου Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων) από τις τράπεζες. Η σύμβαση - που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον υφυπουργό Ν. Χριστοδουλάκη - σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει ότι από το τέλος Ιούνη θα εισπράττουν τους μισθούς τους από την τράπεζα. Σε ό,τι αφορά όλους μας, σηματοδοτεί ακόμα ένα τεράστιο σκάνδαλο στον τομέα των ύποπτων συναλλαγών της κυβέρνησης με το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο θα αποφέρει στις τράπεζες "μποναμά" ανυπολόγιστων, μέχρι στιγμής, ποσών.

Το περιεχόμενο της απαράδεχτης σύμβασης, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις καταρτίστηκε με αποκλειστικό κριτήριο την προσφορότερη μεταφορά πόρων από το δημόσιο κορβανά προς τις τράπεζες, είχε αποκαλύψει ο "Ρ" με σχετικό δημοσίευμα στις 10 του περασμένου Γενάρη. "Κλειδί" για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του σκανδάλου είναι η διάταξη 4.2 της σύμβασης, η οποία προβλέπει τα εξής: "Τα ποσά της μισθοδοσίας θα διατίθενται στις τράπεζες με ημερομηνία αξίας (valeur) επτά (7) ημερών, δηλαδή η κατάθεση των ποσών αυτών θα γίνεται στις τράπεζες επτά πλήρεις ημερολογιακές μέρες πριν από την ημερομηνία πίστωσης των λογαριασμών των δικαιούχων (σ.σ. δηλαδή πριν από την πληρωμή των μισθών). Αυτό, με δυο λόγια σημαίνει ότι το δημόσιο θα καταβάλλει προς τις τράπεζες τα ποσά της μισθοδοσίας 7 μέρες πριν από τις ημερομηνίες πληρωμής των μισθών και άρα για το διάστημα των 7 ημερών οι τράπεζες θα μπορούν να εκμεταλλεύονται ατόκως τα δεκάδες δισεκατομμύρια που αντιστοιχούν στη μισθοδοσία.Με δυο λόγια 7 μέρες θα παρακρατείται η προκαταβολή και 7 μέρες η εξόφληση της μισθοδοσίας, άρα συνολικά ο μηνιαίος μισθός για μία βδομάδα.

Η σύμβαση ανάμεσα στα άλλα προβλέπει:

  • Την καταβολή της μισθοδοσίας από τις τράπεζες, μέσω της εταιρίας "ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ" (ΔΙΑΣ). Η ΔΙΑΣ στην πραγματικότητα είναι ένα σύστημα υποστήριξης και εξυπηρέτησης παράλληλων τραπεζικών συναλλαγών σε περισσότερες από μία τράπεζες και συγκεκριμένα ανάμεσα στις τράπεζες που κάθε φορά συμμετέχουν στο σύστημα.
  • Αυτή τη στιγμή στη ΔΙΑΣ μετέχει σχεδόν το σύνολο των ελληνικών και οι μεγάλες ξένες τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα, μετέχουν οι: Εθνική, Αγροτική, Εμπορική, Ιονική, Πίστεως, Εργασίας, Εθνική Κτηματική, Μακεδονίας - Θράκης, Αττικής, Ιντερμπανκ, Εγνατία, Αμέρικαν Εξπρές, Σίτιμπανκ, Ασπίς Στεγαστική, Κύπρου, Κρήτης, Δωρική, Χίου, Πειραιώς και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Ολοι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών υποχρεούνται να ανοίξουν λογαριασμό καταθέσεων σε τράπεζα της επιλογής τους, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα μετέχει στη ΔΙΑΣ.
  • Η μισθοδοσία των υπαλλήλων του υπουργείου θα γίνεται στο εξής τη 13η και 27η μέρα κάθε μήνα.
  • Το υπουργείο Οικονομικών θα δίνει κάθε φορά προς τη ΔΙΑΣ τις μισθολογικές καταστάσεις με τις καθαρές αμοιβές των υπαλλήλων, άρα οι σχετικές κρατήσεις θα υπολογίζονται από το υπουργείο.
  • Η σύμβαση τίθεται σε ισχύ από τις 26 του φετινού Ιούνη και θα έχει διάρκεια δυόμισι χρόνια, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 1999, ανοίγοντας έτσι πεδίον δόξης λαμπρό για όλο και μεγαλύτερα τραπεζικά κέρδη. Η σύμβαση θα ανανεώνεται αυτόματα για αόριστο χρόνο, εκτός αν το Σεπτέμβρη του '99 το υπουργείο ειδοποιήσει τη ΔΙΑΣ πως δεν επιθυμεί ανανέωση.
  • Εξι μήνες πριν από τη λήξη της σύμβασης κυβέρνηση και τραπεζίτες θα έρθουν σε συνεννόηση για... βελτιώσεις και τροποποιήσεις της σύμβασης.
Οι... αμοιβές

Σύμφωνα με τη σύμβαση η αμοιβή της ΔΙΑΣ για τη διαμεσολάβησή της θα είναι 20 δραχμές για κάθε συναλλαγή, ποσό που εκτιμάται ότι για το 1997 θα είναι γύρω στα 180 εκατομμύρια δραχμές. Ενδεχόμενα αυτό το ποσό να είχε υπόψη του χτες ο υφυπουργός Οικονομικών, όταν, απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ" για το κόστος της σύμβασης, αρκέστηκε να πει ότι "θα είναι περίπου 2,1 τοις χιλίοις". Ωστόσο, σκόπιμα παρέλειψε ν' αναφερθεί στο κόστος που σημαίνει για το δημόσιο η εφταήμερη άτοκη παρακράτηση των μισθών από τις τράπεζες, δύο φορές το μήνα που γίνεται η μισθοδοσία.

Η άτοκη αυτή κατάθεση, το λεγόμενο δηλαδή βαλέρ των 7 ημερών, δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να πληρώνουν τη μισθοδοσία 7 μέρες μετά την είσπραξη των σχετικών κονδυλίων από το υπουργείο Οικονομικών και άρα θα μπορούν να τα τζιράρουν για λογαριασμό τους επί μία ολόκληρη βδομάδα το μήνα. Αν πάρουμε υπόψη μας πως λόγος γίνεται για την εκμετάλλευση δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών για συνολική διάρκεια μεγαλύτερη των τριών μηνών το χρόνο (7 μέρες χ 14 μισθοδοσίες = 98 μέρες), τότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του κέρδους που αποσπούν οι τράπεζες από μία τέτοια συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν οι τράπεζες έδιναν στους πελάτες τους για τόσες μέρες ένα τέτοιας αξίας δάνειο, θα απαιτούσαν τόκους τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δραχμών! Το σημαντικότερο, όμως, όπως προκύπτει και από τις χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, είναι ότι από το 1998 αυτό το σύστημα πληρωμών θα ισχύσει για όλα τα υπουργεία και αμέσως μετά για τους συνταξιούχους του δημοσίου.Αν αναλογιστεί κανείς ότι στο φετινό προϋπολογισμό προβλέπονται μισθοί και συντάξεις της τάξης των 2,5 τρισ. δρχ., καταλαβαίνει πως μια εφταήμερη άτοκη κατάθεση σημαίνει αυτόματα καθαρό κέρδος για τις τράπεζες της τάξης των 20 δισ. δρχ. Εξίσου σημαντικό για τις τράπεζες είναι πως με το νέο τρόπο πληρωμής θα αυξηθεί αισθητά ο κατάλογος των πελατών των τραπεζών, που διαδοχικά σημαίνει αύξηση του τζίρου τους, των θέσεων εργασίας, της επέκτασης των εργασιών τους σε άλλους τομείς κ.ο.κ.

Για την ιστορία ν' αναφέρουμε ότι τη σύμβαση υπέγραψαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης", ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Αρ. Θωμόπουλος ως εκπρόσωπος της ΔΙΑΣ και ο Θ. Καρατζάς εκ μέρους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ