Από τη Δευτέρα ξεκινά το Σώμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Τους βασικούς στόχους και τρόπους δράσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), περιγράφει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με θέμα "γενικό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ)". Ας σημειωθεί ότι η λειτουργία του ΣΔΟΕ ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα, αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σταδιακά στις υπόλοιπες 13 περιφέρειες της χώρας.
Αντικείμενό του θα είναι η πραγματοποίηση ελέγχων για τη διαπίστωση οικονομικών παραβάσεων και παρατυπιών της αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών. Στα πλαίσια της εκπόνησης του Γενικού Επιχειρησιακού σχεδίου δράσης της υπηρεσίας, απαιτείται από το ΣΔΟΕ να "χαρτογραφήσει" το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας και να αναλύσει τη διάρθρωσή της. Επίσης, καλείται να προσδιορίσει κατά τομέα τα μεγέθη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και των άλλων απατών, καθώς και τα πεδία εμφάνισής τους (π.χ. διακίνηση, ΦΠΑ, ενδοκοινοτικές συναλλαγές, καύσιμα, οινοπνευματώδη, υπηρεσίες ψυχαγωγίας και διασκέδασης κλπ.). Ακόμη θα καταγράψει κατά τομέα και κλάδο τους κυριότερους τρόπους και μεθόδους φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας (π.χ. χρήση πλαστών ή εικονικών στοιχείων, απόκρυψη συναλλαγών, υποτιμολογήσεις, υπερτιμολογήσεις, παράνομες οικονομικές δραστηριότητες κλπ.). Στη σχετική καταγραφή θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις, που θα αφορούν το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, τεχνικές - κατασκευαστικές επιχειρήσεις, τουριστικές επιχειρήσεις, κέντρα διασκέδασης και ψυχαγωγίας, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα κλπ.
Το Γενικό Επιχειρησιακό Σχέδιο υλοποιείται από κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση, έτσι ώστε στους πρώτους 6 μήνες λειτουργίας κάθε ΣΔΟΕ, να έχουν καταγραφεί οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες, οι βασικές μέθοδοι φοροδιαφυγής ανά τομέα και κλάδο και οι προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισης.Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εγκύκλιο σε ό,τι αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις, για τον έλεγχο των οποίων το ΣΔΟΕ θα πρέπει να συγκεντρώνει πριν στοιχεία από τους ισολογισμούς τους, από τράπεζες, από πελάτες ή προμηθευτές τους κλπ. Οπως σημειώνεται, ως μεγάλες επιχειρήσεις για την προετοιμασία και μόνο των ελέγχων, νοούνται εκείνες που πραγματοποιούν τζίρο πάνω από 2 δισ. δρχ. ετησίως. Πριν η υπηρεσία προβεί σε έλεγχο παρόμοιων επιχειρήσεων οφείλει να συγκεντρώσει τα εξής στοιχεία: Δηλώσεις - ισολογισμοί των επιχειρήσεων, δημοσιεύσεις σχετικά με τη δραστηριότητα της επιχείρησης, τα δεδομένα τραπεζών πληροφοριών (εσωτερικού ή εξωτερικού), με τις οποίες έχει διασύνδεση η υπηρεσία, πληροφορίες ή στοιχεία που διαθέτουν άλλες υπηρεσίες του εσωτερικού ή του εξωτερικού, στοιχεία για τον οικονομικό κλάδο, που αποτελεί το αντικείμενο οικονομικής δραστηριότητας της επιχείρησης, στοιχεία από τους σημαντικότερους πελάτες ή προμηθευτές της επιχείρησης, επαγγελματικοί χώροι της επιχείρησης, συμμετοχή σε άλλες επιχειρήσεις κλπ.