Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΔΟΕ
Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή οι μεγάλες επιχειρήσεις

Στο 57,2% των μεγάλων επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν το Γενάρη διαπιστώθηκαν σοβαρές πράξεις φοροδιαφυγής, γεγονός που καθιστά των βιβλία των επιχειρήσεων αυτών ανεπαρκή ή και ανακριβή.

Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των φορολογικών - τελωνειακών ελέγχων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και αποκαλύπτεται για μία ακόμη φορά το μέγεθος και η έκταση της λεγόμενης επώνυμης φοροδιαφυγής.

Αν και τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση για προπαγανδιστικούς σκοπούς, κυρίως για να "ικανοποιήσει" το περί δικαίου αίσθημα, αυτών που σηκώνουν το βάρος και πλήττονται από την πολιτική λιτότητας, αν και οι υποθέσεις αυτές σπάνια φτάνουν μέχρι το τέλος, το συμπέρασμα είναι ότι οι ευνοημένοι από τη σκληρή οικονομική πολιτική είναι παράλληλα και οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία του ΣΔΟΕ, το Γενάρη του 1998 καταγράφηκαν από φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους 42.623 παραβάσεις.

Ειδικότερα:

  • Σε 68 κλαδικούς ελέγχους επιχειρήσεων διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις σε 41 από αυτές ή στο 60,3%.
  • Σε 138 ελέγχους επώνυμων ελεύθερων επαγγελματιών (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, καλλιτέχνες) διαπιστώθηκαν 63 παραβάσεις ή ποσοστό 45,5%.
  • Σε ελέγχους 201 μεγάλων επιχειρήσεων, στις 115 ή το 57,2% από αυτές διαπιστώθηκαν 2.683 παραβάσεις.
  • Σε 366 ελέγχους επιχειρήσεων διάθεσης και εμπορίας καυσίμων, διαπιστώθηκαν 1.790 παραβάσεις σε 157 από αυτές.
  • Σε 692 ελέγχους σε κέντρα διασκέδασης, υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις 293 ή το 42,3% αυτών, το σύνολο δε των παραβάσεων ήταν 5.327.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ