Τρίτη 4 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι "ντίλερς"

Αυτή δεν ήταν περιοδεία κυβερνητικού κλιμακίου που μετέβη σε δεινοπαθούσες από σωρεία προβλημάτων περιοχές, για να τα καταγράψει και να δώσει ακολούθως λύσεις. Η εξόρμηση του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του στη Θεσσαλία, το Σαββατοκύριακο, ουδόλως είχε τέτοιο χαρακτήρα, ως θα όφειλε. Ποιος όμως είπε ότι αυτή ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης; Ποιος είπε ότι οι πράσινοι εξουσιαστές εξεστράτευσαν για να καταγράψουν τις τεράστιες ζημιές των βαμβακοκαλλιεργητών της Καρδίτσας ή για να μετρήσουν την ανεργία που μαστίζει τη Μαγνησία; Αυτοί άλλα εντελώς είχαν κατά νου:

Να πάρουν σβάρνα τις θεσσαλικές πόλεις και τις κώμες για να εκθειάσουν τα "ωφελήματα" και τα "πλεονεκτήματα" της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Και να τονίσουν - εκεί ακριβώς που αμφισβητήθηκε ισχυρά το Μάαστριχτ με τις αγροτικές κινητοποιήσεις - ότι πρόθεσή τους είναι να εφαρμόσουν κατά γράμμα τη "Συνθήκη", χάριν της... προόδου και της ευημερίας της χώρας. Αυτή ακριβώς ήταν η πρόθεση της κυβερνητικής ομάδας και γι' αυτό ακριβώς όπου κι αν μίλησε ο πρωθυπουργός ανάπεψε διθυράμβους στην ΕΟΚ και ελάχιστα έως καθόλου αναφέρθηκε στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι εργάτες της Θεσσαλίας. Με αυτά τα δεδομένα όμως, όλοι όσοι μετείχαν σε αυτή την περιοδεία ουδόλως έδιναν την εντύπωση πολιτικών. Εμοιαζαν, δυστυχώς, με "ντίλερς" που βγήκαν στην επαρχία για να προωθήσουν το προϊόν της εταιρίας τους!

Οι περιοδεύοντες "κράχτες" κατέβαλαν όντως κάθε προσπάθεια για να προωθήσουν την ΕΟΚ των τραστ και των μονοπωλίων, αλλά όταν το "προϊόν" που διαθέτεις είναι τόσο σκάρτο, άντε να βρεις μουστερήδες! Το "όραμα" της ΕΟΚ μπορούσε να το χάψει ίσως κάποιος πριν από πολλά χρόνια. Τώρα όμως, που οι αγρότες, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι μικρομεσαίοι ζουν το "Μάαστριχτ" και έχουν γονατίσει κυριολεκτικά, άντε να πλησιάσουν αυτούς που διαλαλούν ακόμη ως όραμα τον εφιάλτη.

Αλλωστε, τα επιχειρήματα που αναμασούσε ο πρωθυπουργός για την ΕΟΚ, παντού, είναι πλέον τόσο μαχητά, που μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν. Τόνιζε, λόγου χάρη, ο πρωθυπουργός στους λόγους του ότι με τη συμμετοχή μας στην ΕΟΚ είμαστε μέσα στα κέντρα λήψης σοβαρών αποφάσεων. Δε μας είπε όμως ο κ. Σημίτης ποια από αυτές τις "μεγάλες αποφάσεις" προώθησε σε κάτι τα ελληνικά συμφέροντα. Απ' όσα γνωρίζουμε, άκρως επιζήμιες για τη χώρα μας ήταν οι αποφάσεις που πήρε η Ευρωπαϊκή Ενωση για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και γενικά για το χώρο των Βαλκανίων. Και, φυσικά, καταστροφικές είναι οι αποφάσεις που προωθούνται τώρα από τους "εταίρους" μας για την Κύπρο και το Αιγαίο.

Τόνιζε επίσης ο πρωθυπουργός στις ομιλίες του, στη Θεσσαλία, ότι εκτός της ΕΟΚ η χώρα θα καταποντιστεί και ο λαός θα βρεθεί σε δύσκολη οικονομική θέση. Μα, δεκαέξι χρόνια που είμαστε στην ΕΟΚ, ποια είναι η προκοπή που είδαμε; Καμία. Αντίθετα είδαμε την ελληνική οικονομία να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Είδαμε τη χώρα να απογυμνώνεται από τη δημόσια περιουσία της, να συρρικνώνεται η βιομηχανία της και η γεωργική παραγωγή της. Είδαμε επίσης χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείνουν και άπειρα καταστήματα να βάζουν λουκέτο. Είδαμε, τέλος, την ανεργία να φουντώνει, την ακρίβεια να εξακοντίζεται στα ύψη και το εισόδημα των εργαζομένων να μειώνεται δραματικά.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, ποιον να πείσουν οι ντίλερς της ΕΟΚ; Οργωσαν όλη τη Θεσσαλία, αλλά "πελάτη" δε βρήκαν πουθενά και γύρισαν άπρακτοι. Ο λαός τούς γύρισε παντού την πλάτη, όπως τους αξίζει!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ