Τρίτη 4 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εμπαιγμός Σημίτη και για το Σμόκοβο

Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει τη μεγάλη καθυστέρηση των εργασιών, αλλά και τη σημασία του έργου για χιλιάδες καλλιεργητές της περιοχής, την τοπική και την εθνική οικονομία

"Στοιχειωμένο" εδώ και χρόνια παραμένει το έργο του φράγματος στο Σμόκοβο, ένα έργο ζωτικής σημασίας για τη νοτιοανατολική περιοχή του Νομού Καρδίτσας. Για το έργο έχουν διατεθεί μέχρι τώρα 20 δισ. δρχ., αλλά παρ' όλα αυτά η ολοκλήρωσή του καθυστερεί χαρακτηριστικά, ενώ δεν έχουν καν ξεκινήσει ακόμη τα έργα κατασκευής του αρδευτικού δικτύου.

Για το λόγο αυτό μόνο ως άλλος ένας εμπαιγμός και καθαρή κοροϊδία σε βάρος των αγροτών μπορεί να χαρακτηριστεί η αποστροφή του πρωθυπουργού κατά την τριήμερη περιοδεία του στη Θεσσαλία: "Θα ήθελα να σας ανακοινώσω την απόφασή μας να ολοκληρωθεί η σήραγγα Λεονταρίου στο Σμόκοβο με έργα προϋπολογισμού 3,5 δισ. δρχ. και να προχωρήσει το έργο της άρδευσης 23.000 στρεμμάτων".

Η αγωνία των τοπικών φορέων για την εξέλιξη του έργου εκδηλώθηκε πρόσφατα κατά τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στις 21 Φλεβάρη, στην Κοινότητα Καλλιφωνίου Καρδίτσας, 40 εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και προφανώς η αποστροφή του Κ. Σημίτη για το έργο αποσκοπούσε να τους ρίξει "στάχτη στα μάτια". Μετά τη σύσκεψη η Συντονιστική Επιτροπή για τα έργα Σμόκοβου απηύθυνε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τους αρχηγούς των κομμάτων, τους βουλευτές του νομού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας τη σημασία των έργων του Σμόκοβου για χιλιάδες καλλιεργητές της περιοχής, την τοπική, θεσσαλική και εθνική οικονομία.

Επίσης επισημαίνουν τη μεγάλη καθυστέρηση στα έργα κεφαλής, παρά τη διάθεση 20 δισ. μέχρι σήμερα, τη μη έναρξη του αρδευτικού δικτύου και τη μη κάλυψη εκτάσεων 150.000 στρεμμάτων της περιοχής από το αρδευτικό δίκτυο Σμόκοβου, τα οποία επίσης δεν καλύπτονται από το δίκτυο Ταυρωπού ή μελλοντικά του Αχελώου.

Ρεαλιστικές προτάσεις

Η Συντονιστική Επιτροπή κατά τη σύσκεψη κατέληξε σε μια σειρά συγκεκριμένων και ρεαλιστικών προτάσεων που απευθύνει προς τον πρωθυπουργό, αλλά αυτός, όπως φάνηκε και από τις προχτεσινές εξαγγελίες του, δεν την υιοθέτησε ούτε στο ελάχιστο. Συγκεκριμένα οι φορείς της περιοχής ζητούν:

  • Τη διάθεση 4 δισ. δρχ. για την πλήρη αποπεράτωση των έργων κεφαλής του φράγματος Σμόκοβου.
  • Τη διάθεση πίστωσης 3 δισ. δρχ. για τη μελέτη και κατασκευή του δικτύου ύδρευσης 34 Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (35.000 κάτοικοι) της περιοχής από το φράγμα Σμόκοβου.
  • Την άμεση ανάθεση στη μειοδότρια κατασκευαστική εταιρία του πρώτου τμήματος του αρδευτικού δικτύου Σμόκοβου για την κάλυψη 30.000 στρεμμάτων με το ποσό των 9 δισ. δρχ.
  • Σύνταξη δεκαετούς χρονοδιαγράμματος αποπεράτωσης συνολικά του αρδευτικού δικτύου για τα 260.000 στρέμματα.
  • Τη σύνταξη μελέτης επέκτασης και κάλυψης καλλιεργούμενων εκτάσεων 150.000 στρεμμάτων 20 ΟΤΑ της ίδιας περιοχής.
  • Την αποπεράτωση οδικών αξόνων πρόσβασης στο φράγμα Σμόκοβου - περιφερειακού, για τους οποίους υπάρχει ήδη μελέτη στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ