Τρίτη 4 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Επισκεπτόμενος τη Θεσσαλία το τριήμερο ο πρωθυπουργός, μετά τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις - επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου, στο οποίο συμμετείχαν 16 υπουργοί και υφυπουργοί, γραμματείς υπουργείων, βουλευτές, οι 13 περιφερειάρχες της χώρας, μέλη του ΕΓ και της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ - θα πρέπει να αντελήφθη πόσο έχει απομονωθεί η κυβέρνηση και η πολιτική του από το λαό.

Είναι χαρακτηριστικό - κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και δώθε - ότι ο κυβερνητικός και κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να οργανώσει στοιχειωδώς ανεκτές εκδηλώσεις υποδοχής. Τον Κ. Σημίτη υποδέχτηκαν μόνο οι επίσημες αρχές, κάποιοι κρατικοί υπάλληλοι και μερικές εκατοντάδες κομματικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος - μόνο στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα - που έπαιζαν το ρόλο του "κλακαδόρου". Ούτε λόγος, φυσικά, για αυθόρμητη λαϊκή υποδοχή.

Από την άλλη, ο Κ. Σημίτης είδε "ιδίοις όμμασι" το λαό της Θεσσαλίας - εργαζόμενους, άνεργους, αγρότες, εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους - να τον "υποδέχονται" με συγκεντρώσεις, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του κι απαιτώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους.

Τις λαϊκές αντιδράσεις είχαν προβλέψει τα κυβερνητικά επιτελεία και φρόντισαν να ενεργοποιήσουν εκατοντάδες αστυνομικούς - κι από άλλες περιοχές της χώρας - για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν τον πρωθυπουργό και να "χαλάσουν" την κυβερνητική "φιέστα" που είχε στηθεί. Ομως, δεν το κατάφεραν και ο Κ. Σημίτης μίλησε σε μικρές συγκεντρώσεις - είναι χαρακτηριστικό ότι δε γέμισε καν το κλειστό Γυμναστήριο της Λάρισας - με ακροατές τους πολυάριθμους επισκέπτες από την Αθήνα και μερικές εκατοντάδες ντόπιων κυβερνητικών και κομματικών "κλακαδόρων", ακούγοντας, ταυτόχρονα, τη βοή των λαϊκών συνθημάτων εναντίον της κυβέρνησης και της πολιτικής της

***

Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και πολλά ΜΜΕ επιχείρησαν να παρουσιάσουν τις λαϊκές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σαν "αντισυγκεντρώσεις, οργανωμένες από το ΚΚΕ". Αλλά πώς μπορεί να χαρακτηριστούν "αντισυγκεντρώσεις του ΚΚΕ", συλλαλητήρια που οργανώθηκαν από μαζικούς φορείς της Θεσσαλίας, στις διοικήσεις των οποίων, μάλιστα, η παράταξη του ΚΚΕ, όχι μόνο δεν έχει την πλειοψηφία, αλλά σε μερικές ούτε καν συμμετοχή;

Οι αποφάσεις για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πάρθηκαν από εργατικά κέντρα και σωματεία, Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των αγροτών και τα ΔΣ των τοπικών ΕΛΜΕ, όπου η κυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη είναι πρώτη σε εκλογική δύναμη. Κι εν πάση περιπτώσει το ΚΚΕ ποτέ δεν έκρυψε ότι πρωτοστατεί σε λαϊκές εκδηλώσεις εναντίον μιας πολιτικής, που στρέφεται κατά των λαϊκών συμφερόντων. Υπεύθυνη για τις λαϊκές αντιδράσεις στη Θεσσαλία είναι η πολιτική που ακολουθεί ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που επιβάλλει τη λιτότητα στο λαό, την ανεργία στους εργαζόμενους, τη συρρίκνωση του εισοδήματος στους αγρότες και, ταυτόχρονα, προσκομίζει τεράστια κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Μια πολιτική που, με σλόγκαν τον "εκσυγχρονισμό", επιχειρεί ν' απογυμνώσει παραγωγικά τη χώρα μας, να ρίξει στον "Καιάδα" χιλιάδες εργαζόμενους, να πάρει πίσω κατακτήσεις χρόνων.

Μια πολιτική δουλοπρέπειας και υποταγής στ' αφεντικά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που "βαπτίζονται" "εκσυγχρονιστές στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης", αλλά μια πολιτική που ουσιαστικά επιχειρεί ν' αποδυναμώσει την Ελλάδα και να την καταστήσει έρμαιο στις αρπακτικές διαθέσεις των "φίλων και συμμάχων" της, που επιβουλεύονται την εθνική ανεξαρτησία της και υπονομεύουν το μέλλον του λαού της.

Αυτή η πολιτική - την οποία προσπαθεί να "περάσει", χρησιμοποιώντας πότε τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία των κατασταλτικών μηχανισμών εναντίον του λαϊκού κινήματος και πότε το λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο" - προκαλεί το λαό, που βγαίνει πλέον μαζικά στους δρόμους του αγώνα.

***

Πώς να μην αντιδράσει η αγροτιά της Θεσσαλίας, όταν η κυβέρνηση αρνήθηκε και αρνείται επιμόνως και κυνικά να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά της και στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων υπουργοί της χαρακτήρισαν τους Θεσσαλούς "καθυστερημένους" και τους αγωνιζόμενους αγρότες "γαϊδούρια" και "φασίστες";

Πώς να μην αντιδράσουν οι άνεργοι, όταν η κυβέρνηση με την πολιτική της συρρίκνωσης της βιομηχανίας μετατρέπει τη Θεσσαλία σε "νεκροταφείο εργοστασίων" και σπρώχνει στην ανεργία και το κοινωνικό περιθώριο χιλιάδες εργαζόμενους;

Πώς να μην αντιδράσουν οι εκπαιδευτικοί, όταν η κυβέρνηση, επί 38 μέρες τώρα, δε συζητά επί της ουσίας τα δίκαια αιτήματά τους, αφήνει κλειστά τα σχολεία και υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη δημόσια παιδεία;

Πώς να μην αντιδράσουν οι συνταξιούχοι, όταν η κυβέρνηση τούς καθιστά ζήτουλες της ζωής με συντάξεις πείνας;

Και τι απέδωσε για τους Θεσσαλούς η πολυδιαφημιζόμενη περιοδεία του πρωθυπουργού; Τίποτα.

Ο Κ. Σημίτης έδωσε υποσχέσεις, χιλιοδιακηρυγμένες και επί χρόνια ανεφάρμοστες, για κατασκευή έργων υποδομής - από οδικούς άξονες μέχρι την περιβόητη, πλέον, εκτροπή του Αχελώου - και επανέλαβε κάποιες υποσχέσεις για τ' αγροτικά προβλήματα, που καμιά σχέση δεν έχουν με τα συγκεκριμένα αιτήματα των αγροτών. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός φανέρωσε την ουσία της πολιτικής του, δηλώνοντας: "Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε ικανοποίηση υπερβολικών αιτημάτων, τα οποία επιβαρύνουν όλη την κοινωνία, συνολικά, από τους κοινούς στόχους και τις επιδιώξεις".

***

Η απομόνωση της κυβέρνησης από το λαό οδηγεί τον πρωθυπουργό σε επιθέσεις εναντίον του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που αντιμάχεται στην ουσία της την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, πιστή στις εντολές των ξένων "προστατών" της χώρας μας και του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου. Ετσι, ο Κ. Σημίτης δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και μιλώντας στην Καρδίτσα κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι θέλει την απομόνωση, την "Αλβανοποίηση" της Ελλάδας, επειδή τάσσεται υπέρ της αποδέσμευσης της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ΚΚΕ δεν κρύβει την πολιτική του και παλεύει να γίνει αυτή κτήμα του λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση, που πιστεύει ότι η δική της πολιτική υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης ωφελεί τη χώρα μας και γίνεται αποδεκτή από το λαό μας, ας δεχτεί την πρόταση του ΚΚΕ να γίνει πανελλαδικό δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Δεν τολμάει όμως και επιδίδεται σε επίθεση εναντίον του ΚΚΕ, μια επίθεση που αποσκοπεί μόνο στην έξαρση του αντικομμουνισμού και στο διχασμό του λαού και γι' αυτό επικίνδυνη.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο λαός μας δεν είναι διατεθειμένος να υποταχθεί στην πολιτική της κυβέρνησης και με κάθε ευκαιρία θα διαδηλώνει την αντίθεσή του στους εκφραστές και διαχειριστές της.

Ταυτόχρονα, θα συντονίσει την πάλη του για τη δημιουργία ενός λαϊκού, μαζικού, δημοκρατικού, αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, ικανού ν' ανατρέψει αυτή την πολιτική και ν' ανοίξει το δρόμο για μια νέα λαϊκή εξουσία, που θα εφαρμόσει πολιτική υπέρ του λαού και του τόπου μας.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Ο Κ. Σημίτης μίλησε σε μικρές συγκεντρώσεις, με ακροατές τους πολυάριθμους επισκέπτες από την Αθήνα και μερικές εκατοντάδες κυβερνητικών "κλακαδόρων", ακούγοντας ταυτόχρονα τη βοή των λαϊκών συνθημάτων εναντίον της κυβέρνησης και της πολιτικής της


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ