Τρίτη 4 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ομηροι της "νομιμοποίησης" οι μετανάστες

Εκδήλωση - συζήτηση για τα δύο Προεδρικά Διατάγματα περί νομιμοποίησης των μεταναστών έγινε το περασμένο Σάββατο, από το Συντονιστικό Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων

"H Ελλάδα είναι μικρή χώρα, αλλά πολύ μεγάλη πατρίδα για να μας χωρέσει όλους. Αρκεί να μην ξεχωρίζουμε από το χρώμα μας. Οι μετανάστες έχουν αφήσει εδώ ένα κομμάτι από τη ζωή τους. Προσφέρουν στην οικονομία. Πρέπει να μη συνεχιστεί η υποκρισία που γίνεται σε αυτή τη χώρα. Το ελληνικό κράτος να σταματήσει σε βάρος μας τις απελάσεις και την καταστολή. Να πάψουμε να είμαστε ο πρώτος στόχος για την καλλιέργεια του ρατσισμού".

Με αυτά τα λόγια ο Φράνσις Ντεγκράφτ,μετανάστης από την Γκάνα, έδειξε πως οι ξένοι που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας θέλουν να ζήσουν ισότιμα με τους Ελληνες. Οτι έχουν υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα. Τα τελευταία, όμως, παραβιάζονται από τους νόμους που προωθούνται για τη νομιμοποίησή τους.

Τα Προεδρικά Διατάγματα, που είναι έτοιμα, μόνο αυτό δεν κάνουν. Οπως τονίστηκε από πολλούς ομιλητές σε εκδήλωση που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Πολυτεχνείο, στόχος της κυβέρνησης είναι η συντήρηση του καθεστώτος της παρανομίας για μεγάλη μερίδα μεταναστών, κι αυτό γιατί έτσι είναι πιο "κερδοφόροι". Επίσης, σκοπεύει στη συρρίκνωση του αριθμού των καταγραμμένων μεταναστών και στη μετατροπή τους σε ομήρους. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Συντονιστικό Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών οργανώσεων.

Τη νομιμοποίηση, χωρίς διακρίσεις όσων είναι στη χώρα μας και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους εκμεταλλεύονται ξένους, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεων. Αυδής."Οι μετανάστες είναι ο πρώτος στόχος για τη χειροτέρευση της θέσης και των Ελλήνων εργαζομένων", πρόσθεσε. "Είναι θύματα της ίδιας εκμετάλλευσης. Σήμερα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με τη συμφωνία Σένγκεν, οι μετανάστες γίνονται ο πρώτος στόχος για να δοκιμαστεί ένα νέο σύστημα αστυνόμευσης των λαών". Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που έχουν ετοιμαστεί δίνουν μικρή χρονική προθεσμία για τη νομιμοποίησή τους, με την απειλή της απέλασης για όσους δε συμμορφωθούν με τις χρονικές προθεσμίες. Ο Λεων. Αυδής ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται κοντά στους μετανάστες, γιατί αποτελούν και αυτοί τμήμα της εργατικής τάξης και τάχθηκε υπέρ των αορίστου χρόνου αδειών παραμονής.

Η Ζωή Σώκου από τη ΓΣΕΕ ανέφερε ότι τα δύο Διατάγματα που θα ρυθμίσουν την παραμονή και την εργασία των ξένων στη χώρα μας συνδέουν απόλυτα την προσωρινή άδεια παραμονής με την απασχόληση. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ο ΟΑΕΔ δεν έχει στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας και πώς απασχολείται το ελληνικό εργατικό δυναμικό. "Δεν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να χτυπηθεί η παράνομη εργασία", τόνισε, "όταν η παραοικονομία αποτελεί το 40% του ΑΕΠ και οι αλλοδαποί απασχολούνται σε εργασίες που δεν καταγράφονται ως οικονομική δραστηριότητα". Η εκπρόσωπος της ΓΣΣΕ ζήτησε να μην υπάρχει σύνδεση της άδειας παραμονής με την απασχόληση και η άδεια να είναι αορίστου χρόνου.

Επίσης επισήμανε ότι η προϋπόθεση του πιστοποιητικού ποινικού μητρώου από τη χώρα προέλευσης για τη χορήγηση κάρτας παραμονής περιορισμένης χρονικής διάρκειας λειτουργεί απαγορευτικά, αφού οι ρυθμοί που λειτουργούν οι υπηρεσίες πολλών χωρών είναι αργοί. Στο μεταξύ ο χρόνος θα περνάει και ο μετανάστης θα απελαύνεται.

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, παρουσιάζοντας τις θέσεις της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αναστολή εφαρμογής του 1ου ΠΔ (σ.σ. αφορά την κάρτα προσωρινής άδειας παραμονής) μέχρι να ολοκληρωθεί και το 2ο ΠΔ, που αφορά τη χορήγηση της κάρτας παραμονής περιορισμένης χρονικής διάρκειας, να καθιερωθεί η εξάμηνη προθεσμία καταγραφής, η προσωρινή κάρτα να έχει 12μηνη διάρκεια, να ισχύει και για τα προστατευόμενα μέλη, ο κάτοχός της να έχει τα ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα με τους Ελληνες εργαζόμενους και όσοι ζουν βεβαιωμένα εφτά χρόνια μόνιμα στην Ελλάδα να πάρουν κάρτα παραμονής αόριστης διάρκειας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι κοινοτήτων μεταναστών που ζουν στη χώρα μας, όπως και μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ