Τρίτη 4 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
"Πάρτε το χαμπάρι, η οργή φουντώνει"

Με συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας οι απεργοί καθηγητές μπήκαν στην έβδομη βδομάδα της κινητοποίησής τους, αξιώνοντας και από την ηγεσία του συνδικάτου τους να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εντείνονται οι κυβερνητικές πιέσεις για σπάσιμο της απεργίας "από τα μέσα". Αποφασίζουν σήμερα οι συνελεύσεις των ΕΛΜΕ

"Αυτή η απεργία δεν ξεφουσκώνει, πάρτε το χαμπάρι, η οργή φουντώνει". Με αυτό το μήνυμα, που κυριάρχησε χτες το μεσημέρι στη συγκέντρωση των απεργών έξω από το υπουργείο Παιδείας, οι καθηγητές απάντησαν στους υπονομευτές του αγώνα τους, τους υπονομευτές της δημόσιας δωρεάν παιδείας, διαψεύδοντας την κυβέρνηση, που θεωρούσε "τελειωμένη υπόθεση" την απεργία και εκτιμούσε ότι χτες οι καθηγητές θα βρίσκονταν στα σχολεία τους.

Εκτός, όμως, από την κυβέρνηση, παραλήπτης του αγωνιστικού μηνύματος ήταν και η διοίκηση της ΟΛΜΕ, από την οποία οι απεργοί διαδηλωτές αξίωναν να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην καταντήσει ...ΔΟΕ!

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, ως αργά χτες το βράδυ, το ΔΣ της ΟΛΜΕ συνεδρίαζε για να διαμορφώσει την εισήγησή του προς τις κατά τόπους ΕΛΜΕ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα προτείνει κατά πλειοψηφία τη συνέχιση της απεργίας και για 8η βδομάδα, καθώς ήδη οι πιέσεις που ασκούνται στα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης έχουν αρχίσει να αποδίδουν σε επίπεδο κορυφής. Οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ συνέρχονται σήμερα, προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία της απεργίας, ενώ αύριο συνέρχεται η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εναποθέτει σ' αυτή τη φάση την ελπίδα της για σπάσιμο της απεργίας στους συνδικαλιστές της κυβερνητικής παράταξης και διά του υφυπουργού Παιδείας εμφανίστηκε να ισχυρίζεται για μια ακόμα φορά ότι "έχει ήδη ικανοποιήσει στο βαθμό που μπορούσε τα οικονομικά αιτήματα των καθηγητών και έχει ήδη απαντήσει ικανοποιητικά στα θεσμικά αιτήματά τους".

Αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΛΜΕ, που συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Ανθόπουλο, ζήτησε να υπάρξει και νέα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου. Ο υφυπουργός Παιδείας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γραφείου του, στη διάρκεια της συνάντησης είπε ότι "μετά τη λήξη της απεργίας, η συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και της ΟΛΜΕ μπορεί να συνεχιστεί για την εξειδίκευση και υλοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησης στα θεσμικά αιτήματα, καθώς και στο θέμα της αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών".

  • Σήμερα, στις 7 μ.μ., η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά προχωρά σε αποκλεισμό των δρόμων Ηρώων Πολυτεχνείου και Γεωργίου στο Δημοτικό Θέατρο, συμπαραστεκόμενη στους καθηγητές.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ