Τρίτη 4 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΖΑΝΗ
"... ραδίκια θα μαζεύουμε... "
  • Δυναμική απάντηση και από τους εκπαιδευτικούς της Δυτικής Μακεδονίας
  • Να ικανοποιηθούν τώρα τα αιτήματα των καθηγητών, ζητούν οι μεγαλύτεροι συνδικαλιστικοί φορείς της περιοχής, με κοινή τους διακήρυξη
  • Νέο συλλαλητήριο πραγματοποιούν την Πέμπτη οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης

Ενα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων στην περιοχή πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στην Κοζάνη καθηγητές με μεγάλη συμμετοχή μαθητών και γονιών και με τη συνδρομή αντιπροσωπειών των εκπαιδευτικών από τους υπόλοιπους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Εκατοντάδες καθηγητές, μαθητές και εκπρόσωποι εργατικών και αγροτικών φορέων ένωσαν τη φωνή τους και απαίτησαν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των καθηγητών, που στόχο τους έχουν την αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και τη βελτίωση της θέσης και του ρόλου του εκπαιδευτικού.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι φορέων, ενώ παραβρέθηκε και μίλησε ο γραμματέας του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ Κ. Σταμπολίδης. Κεντρικός ομιλητής του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου ήταν ο Αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν. Αντωνάκος, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση δεν έχουν ικανοποιήσει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών γι' αυτό και οι καθηγητές θα συνεχίσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα τους για όσο χρειαστεί.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση, οι αγωνιζόμενοι εκπαιδευτικοί και μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Κοζάνης, διαδηλώνοντας συνεχώς με τα συνθήματα που φώναζαν, την απαίτησή τους για αύξηση των δαπανών στην παιδεία, μαζικούς διορισμούς και σύγχρονα δημόσια σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί της Κοζάνης, μάλιστα, προσθέτοντας και άλλο ένα σύνθημα στα δεκάδες γνωστά πλέον σε όλους φώναζαν: "Με τρία πεντοχίλιαρα δε σπάει η απεργία, ραδίκια θα μαζεύουμε δεν πάμε στα σχολεία".

Κοινή διακήρυξη μαζικών φορέων

Τη συμπαράστασή τους στους απεργούς εκπαιδευτικούς εκφράζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, δήμοι και κοινότητες του νομού με κοινή διακήρυξή τους, η οποία αναφέρει συγκεκριμένα:

"Τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης γνωρίζουν νέα ένταση τη φετινή χρονιά σε όλες τις βαθμίδες της. Η ελληνική οικογένεια δαπανά όλο και περισσότερα χρήματα, για να μορφώσει τα παιδιά της, ενώ οι νέοι μας βιώνουν την κυνικότητα της αντίληψης "όποιος έχει χρήματα σπουδάζει". Η πολιτική του προγράμματος "σύγκλισης" εμπορευματοποιεί κάθε όψη της εκπαιδευτικής λειτουργίας, προκαλώντας διαρκώς μεγαλύτερες ανισότητες στην πρόσβαση των νέων στη γνώση και τη μάθηση.

Οι αγώνες των εκπαιδευτικών αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ενός πλατιού μετώπου δράσης των εργαζομένων κι όλων των πολιτών. Οι φορείς που υπογράφουμε τη διακήρυξη στηρίζουμε τον μεγαλειώδη αγώνα των εκπαιδευτικών, ώστε να μην παραδοθεί η μόρφωση στους σκληρούς νόμους της αγοράς, να μην περιθωριοποιηθεί ο εκπαιδευτικός και το έργο του.

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι και αγώνας δικός μας, γιατί είναι αγώνας για το δημόσιο σχολείο. Είναι αγώνας για την υπεράσπιση της πραγματικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Είναι αγώνας για την άμβλυνση των ταξικών φραγμών.

Να ανοίξουν τα σχολεία, με την ικανοποίηση των αιτημάτων των καθηγητών. Να ανοίξουν τώρα τα σχολεία, με τη λήψη άμεσων μέτρων που θα αναβαθμίζουν τη δημόσια εκπαίδευση. Απαιτούμε από την κυβέρνηση ν' ανοίξει, τώρα, έναν ουσιαστικό διάλογο με τους καθηγητές, για να βρεθεί, τώρα, κοινά αποδεκτή λύση".

Την παραπάνω διακήρυξη που κυκλοφόρησε η ΕΛΜΕ Κοζάνης προσυπογράφουν:

Σόκουτης Γιάννης Δήμαρχος Βελβεντού, Τσιρέκας Γιάννης Πρόεδρος Κοινότητας Ανω Κώμης, Αναστασίου Κώστας Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Αμαραντίδης Νίκος Νομ. Τμήματος ΑΔΕΔΥ, Κοζικόπουλος Γιώργος Ομοσπονδίας ΕΒΕ, Αποστολίδης ΠαντελήςΣωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ "ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ", Χαριτωνίδης ΜίμηςΠανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών ΟΤΕ Κοζάνης, Παπάς ΔημήτρηςΣυνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης, Δακής ΓιώργοςΣυλλόγου Φαρμακοποιών, Μιχαηλίδης Απόστολος Συλλόγου Δασκάλων - Νηπ/γών,Μπιμπίρης Παναγιώτης Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης - Περιχώρων, Γκουτζιομήτρος ΓιάννηςΣωματείου Εργ. ΔΕΗ Κεν. - Δυτικής Μακεδονίας, Πολυχρονίδης ΚώσταςΕνωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Κοζάνης, Μάρας ΧαρίλαοςΣυλλόγου Λογιστών Κοζάνης, Παπαϊωάννου ΜανώληςΣωματείου ΜΑΒΕ, Ταγάρας ΑθανάσιοςΕργοστασιακού Σωματείου ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, Σιαμσιάρης ΝαούμΣωματείου Γουνεργατών Σιάτιστας, Παπαμάρκου ΓιώργοςΔημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Κοζάνης.

Στη Θεσσαλονίκη

Ανοδο παρουσίασαν χτες τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποδεικνύει την αποφασιστικότητα των εκπαιδευτικών να μην υποχωρήσουν απέναντι στην αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης. Ηδη οι εκπαιδευτικοί της πόλης προγραμματίζουν νέο συλλαλητήριο για την Πέμπτη, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και συναυλία στο κέντρο της πόλης.

Την Κυριακή οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν με το ΔΣ της Γ ΕΛΜΕ και ενημερώθηκαν για την πορεία και τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, καθώς και για τις θέσεις της κυβέρνησης απέναντι στον αγώνα του κλάδου. Η συζήτηση έγινε μέσα σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ στο τέλος οι Σύλλογοι Γονέων εξέδωσαν ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα των καθηγητών, μέσα από το οποίο απαιτούν από την κυβέρνηση να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, τα οποία θεωρούν και δικά τους αιτήματα. Αμέσως μετά οι εκπρόσωποι των Συλλόγων προχώρησαν στην εκλογή προσωρινού συντονιστικού οργάνου, προκειμένου να συντονιστούν σε επίπεδο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια να εκλέξουν αντιπροσώπους για τη συμμετοχή τους στη Συνομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ