Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- «Το σχέδιο ψηφίσματος για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι πολύ πέραν των συμφωνηθέντων από πριν και δε νομίζουμε ότι η επιβολή κυρώσεων που θα απομονώσει το Ιράν είναι εποικοδομητική, τη στιγμή που ζητάται από την Τεχεράνη να συνεχίσει τις συνομιλίες» δήλωσε, χθες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δίνοντας σαφές στίγμα ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να υποστηρίξει την υπάρχουσα γαλλο-βρετανο-γερμανική πρόταση.

ΠΑΡΙΣΙ.- Στη Μασσαλία μετέβη ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, για να συναντήσει τους γονείς της 26χρονης φοιτήτριας, που χαροπαλεύει με βαριά εγκαύματα μετά την εμπρηστική επίθεση σε λεωφορείο το βράδυ του Σαββάτου, ενώ συνεχίζεται η ανάκριση των 5 ανήλικων συλληφθέντων. Την ίδια ώρα, το βράδυ της Τρίτης, νεαροί μασκοφόροι επιτέθηκαν και τραυμάτισαν στο κεφάλι τον εικονολήπτη συνεργείου του δικτύου «Φρανς 2», που έκανε λήψεις έξω από το γκέτο του προαστίου Κλισύ σου Μπουά, της πρωτεύουσας.

ΛΑ ΠΑΣ.- Από το επόμενο έτος, 2007, θα αρχίσει τελικά η διαδικασία της εθνικοποίησης του ορυκτού πλούτου (και όχι αμέσως, όπως είχε αρχικά ειπωθεί), καθώς, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, θα πρέπει να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα και καθυστερήσεις σε έναν τομέα όπου κυριαρχούν σε ποσοστό έως 70% ελβετικές και αμερικανικές εταιρείες. Τέλος, ιθαγενείς των ανατολικών επαρχιών Σάντα Κρους, Μπένι και Πάντο ξεκίνησαν πορεία προς την πρωτεύουσα Λα Πας, με αίτημα την άμεση προώθηση του Νόμου για τη Γη.

ΠΕΚΙΝΟ.- Η κρατική επιχείρηση στην οποία ανήκει ανθρακωρυχείο όπου την Τρίτη σημειώθηκε έκρηξη αερίου - από άγνωστη αιτία - στην πόλη Μπαϊγίν της επαρχίας Γκανσού της Κίνας ανακοίνωσε χθες ότι 29 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν και άλλοι 19 τραυματίστηκαν. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που σκοτώθηκαν σε βιομηχανικά δυστυχήματα σε κινεζικά ορυχεία ανήλθε σε 6.000 το 2005, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Το κόμμα του Κογκρέσου κατηγόρησε χθες αντάρτες του ΚΚ Νεπάλ - Μαοϊκού ότι επιτέθηκαν κι απήγαγαν μέλη του, παραβιάζοντας τους όρους της εξάμηνης εκεχειρίας και της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Νεπάλ. Οι μαοϊκοί απάντησαν ότι επρόκειτο απλώς για μια «αψιμαχία». Το επεισόδιο αποκαλύπτει σοβαρές αντιθέσεις στο πολιτικό σκηνικό μετά τον παραμερισμό του βασιλιά Γκιανέντρα νωρίτερα φέτος.

ΚΑΜΠΑΛΑ.- Ουγκαντέζοι αξιωματούχοι και ένοπλοι της οργάνωσης «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου» (LRA) υπέγραψαν χτες νέα εκεχειρία, προκειμένου να αναβιώσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τζούμπα του νότιου Σουδάν, με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.- «Κραταιό σύμβολο του Απαρτχάιντ», που, όμως, έκανε προς το τέλος βήματα για τον τερματισμό του ρατσιστικού καθεστώτος, χαρακτήρισε χτες ο πρώην ηγέτης της Ν. Αφρικής Νέλσον Μαντέλα τον πρώην «πρόεδρο» Πίτερ Μπόθα, που απεβίωσε χτες σε ηλικία 90 ετών διατελώντας πρωθυπουργός και κυβερνώντας τυραννικά τη χώρα το διάστημα 1978-1989.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ