Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αλληλεγγύη στους λαούς της Μέσης Ανατολής

Στις 16-19 Νοέμβρη, Διεθνής Διάσκεψη για το θέμα στη Βηρυτό

Στις 21 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα η Διεθνής Συνάντηση Αλληλεγγύης στους Λαούς της Μέσης Ανατολής, στην οποία πήραν μέρος το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, το Λιβανέζικο Κίνημα Ειρήνης, το Πορτογαλικό Συμβούλιο Ειρήνης και Συνεργασίας, η Επιτροπή Ειρήνης Ιορδανίας, η Αντιιμπεριαλιστική Λίγκα Βελγίου, το Παλαιστινιακό Κέντρο για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Επιτροπή Ειρήνης Συρίας, η Οργάνωση Αλληλεγγύης των λαών Ασίας - Αφρικής (AAPSO), η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Γυναικών (Τμήμα Ευρώπης) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ). Δεσμεύτηκαν να εργαστούν στενά με το ΠΣΕ για μια πλατιά καμπάνια ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή.

Στην τελική διακήρυξη της Συνάντησης, οι συμμετέχοντες καταδίκασαν την εγκληματική και απάνθρωπη πολιτική και τις στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ σε Λίβανο και Παλαιστίνη, κατήγγειλαν τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές των ΗΠΑ και των πιο στενών τους συμμάχων στην υποστήριξή τους προς τις ισραηλινές επιθέσεις με το πρόσχημα της «πάλης κατά της τρομοκρατίας». Ταυτόχρονα, απέρριψαν την υποκριτική στάση των «ίσων αποστάσεων» της ΕΕ, που εξισώνει τον θύτη με το θύμα και προσπαθεί να ποινικοποιήσει το νόμιμο δικαίωμα των λαών της περιοχής να αγωνιστούν για την άμυνα, την απελευθέρωση και την αυτοδιάθεση των χωρών τους.

Οι συμμετέχοντες κατήγγειλαν τη συνέχιση της κατοχής του Ιράκ από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, καθώς και τις απειλές και την εξάσκηση πίεσης προς τη Συρία και το Ιράν, ως μέρος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για τη δημιουργία της λεγόμενης Νέας Μέσης Ανατολής. Εξέφρασαν, δε, την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη συνεργασία της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αλλά και τη στρατιωτική συνεργασία χωρών της ΕΕ διμερώς ή μέσω του ΝΑΤΟ με το Ισραήλ, γεγονός που τους καθιστά άμεσα συνενόχους με την πολεμική πολιτική του Ισραήλ.

Παράλληλα, δήλωσαν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, καθώς και σε όλες τις πατριωτικές - προοδευτικές δυνάμεις που αντιστέκονται και μάχονται για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας των χωρών τους. Κάλεσαν τη Διεθνή Κοινότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου για μια μόνιμη, δίκαιη και βιώσιμη λύση στην περιοχή.

Για την τελική και μόνιμη λύση του μεσανατολικού προβλήματος, οι συμμετέχοντες της Συνάντησης απαίτησαν, μεταξύ άλλων, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από όλα τα αραβικά κατεχόμενα εδάφη (συμπεριλαμβανομένων των Υψωμάτων Γκολάν και του αγροκτήματος Σέμπα), την άμεση, άνευ όρων και συνολική αποχώρηση όλων των δυνάμεων κατοχής από το Ιράκ, την επανάληψη ολοκληρωμένων ειρηνευτικών συνομιλιών για την ολοκλήρωση της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους του Ισραήλ με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967.

Απαίτησαν επίσης από τον ΟΗΕ να διεξάγει άμεσα μια συνολική, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου στο Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Πρότειναν, επίσης, στο ΠΣΕ να πάρει πρωτοβουλία να οργανώσει στο άμεσο μέλλον αποστολή, που θα διερευνήσει, θα καταγράψει και θα ενημερώσει τα κινήματα ειρήνης του κόσμου για τα εγκλήματα και τις συνέπειες της βάρβαρης επίθεσης ενάντια στο λιβανέζικο λαό και να οργανώσει αποστολή αλληλεγγύης στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης.

Παράλληλα, χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του Λιβανέζικου Κινήματος Ειρήνης και άλλων πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων να οργανώσουν Διεθνή Συνδιάσκεψη στις 16-19 Νοέμβρη στη Βηρυτό.

Διακήρυξαν, επίσης, την ακλόνητη αλληλεγγύη τους στον κυπριακό λαό (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους) και εξέφρασαν την υποστήριξή τους για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο μιας διζωνικής - δικοινοτικής Ομοσπονδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ