Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Βόμβες λευκού φωσφόρου στο Λίβανο

Επίσημες δηλώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν τη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο, κατά αμάχων, αποδεικνύοντας μια εγκληματική ενέργεια του ισραηλινού στρατού. Παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες που απαγορεύουν τη χρήση λευκού φωσφόρου, καθώς η ουσία αυτή εισχωρεί βαθιά στους ιστούς, προκαλώντας βαθιά χημικά εγκαύματα, δε δίστασαν να τη χρησιμοποιήσουν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Με Ερώτησή του προς την Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης θέλησε να θίξει το θέμα, προκαλώντας την Κομισιόν να πάρει θέση:

«Τη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου από τον ισραηλινό στρατό εναντίον μαχητών της "Χεζμπολάχ" κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ισραηλινής επίθεσης στο Λίβανο, παραδέχτηκε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αμίρ Πέρετζ, με επίσημες δηλώσεις του εκπροσώπου του, Τζέικομπ Εντερι.

Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του Λιβάνου για ύπαρξη πολλών αθώων θυμάτων από χρήση βομβών λευκού φωσφόρου, μεταξύ των οποίων και παιδιά».

Καταλήγοντας, ο Θανάσης Παφίλης ερωτά την Επιτροπή, «δεδομένου ότι η χρήση εμπρηστικών όπλων, περιλαμβανομένων των βομβών λευκού φωσφόρου, απαγορεύονται από το τρίτο πρωτόκολλο της Σύμβασης του ΟΗΕ (1980), καταδικάζει η Επιτροπή την εγκληματική αυτή ενέργεια του ισραηλινού στρατού κατά του λιβανέζικου λαού;».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ