Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύνεκρη εισβολή στη Βόρεια Γάζα

Πρωί πρωί βομβάρδισαν χτες τα ισραηλινά ελικόπτερα λαϊκή συνοικία στη Βόρεια Γάζα

Associated Press

Πρωί πρωί βομβάρδισαν χτες τα ισραηλινά ελικόπτερα λαϊκή συνοικία στη Βόρεια Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.--

Τη μεγαλύτερη εισβολή από την έναρξη των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, στα τέλη Ιούνη, πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 Παλαιστίνιοι και 1 Ισραηλινός στρατιώτης, ενώ οι Παλαιστίνιοι τραυματίες ξεπερνούν τους 45. Ισραηλινοί στρατιώτες, υπό την κάλυψη τουλάχιστον 60 τεθωρακισμένων και ελικοπτέρων, έφθασαν στη βόρεια πόλη Μπέιτ Χανούν, την οποία και περικύκλωσαν. Είχαν προηγηθεί και 3 αεροπορικές επιδρομές.

Την εισβολή ακολούθησαν πολύωρες μάχες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σφοδρές ανταλλαγές πυρών σημειώνονταν και στη γειτονική Μπέιτ Λαχίγια, αλλά και στην περίμετρο του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλιγια. Κατεδαφίστηκαν ολοσχερώς 3 σπίτια, ενώ δεκάδες υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τα τεθωρακισμένα.

Οι νεκροί φέρονται να είναι ένοπλοι και 1 αστυνομικός, ενώ μεταξύ των τραυματιών συγκαταλέγονται πολλοί πολίτες και γυναικόπαιδα. Ο διευθυντής του νοσοκομείου της Μπέιτ Χανούν δήλωνε το απόγευμα ότι δεν έχει πλέον αποθέματα αίματος.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι στόχος της επιχείρησης ήταν ο τερματισμός της εκτόξευσης ρουκετών. Βέβαια, κατά τη διάρκεια της χτεσινής εισβολής 8 ρουκέτες προσγειώθηκαν στο ισραηλινό έδαφος. Παράλληλα, συνεδρίασε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, όπου φέρεται να απορρίφθηκε πρόταση για πραγματοποίηση ευρύτερων χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και επιλέχθηκε η συνέχιση των «επιλεκτικών πληγμάτων».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς και ο πρωθυπουργός Χανίγια καταδίκασαν την ισραηλινή επιχείρηση ως «σφαγή» και ζήτησαν την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας. Εκπρόσωπος της «Χαμάς» κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «παρατείνει το χάος στη Λωρίδα της Γάζας για να έχει πρόσχημα για επεμβάσεις».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής όλων των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Νεγκροπόντε, είχε σειρά συναντήσεων στο Κάιρο. Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, ο Νεγκροπόντε πρότεινε να αναπτυχθούν Αμερικανοί ειδικοί στη μεθόριο με τη Γάζα «για να ελέγχουν το λαθρεμπόριο όπλων», πρόταση που απέρριψε το Κάιρο εκφράζοντας, αντίθετα, ανησυχίες για τις ισραηλινές απειλές περί επιχείρησης στη συγκεκριμένη ζώνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ