Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Φουντώνουν οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με παραίτηση απειλεί ο σουνίτης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αλ Μάλικι, αν ο πρωθυπουργός δεν προχωρήσει σε δραστικές εκκαθαρίσεις εντός των σωμάτων ασφαλείας σε βάρος των σιιτών παραστρατιωτικών. Το θερμόμετρο της πολιτικής έντασης στο Ιράκ ανεβαίνει επικίνδυνα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, από την άλλη πλευρά, οι σιιτικές πολιτικές δυνάμεις εκτιμούν ότι οι κατοχικές δυνάμεις ασκούν πιέσεις για μέτρα σε βάρος των ενόπλων τους «επιλέγοντας σταδιακά να αναζητήσουν συμμάχους μεταξύ των σουνιτών». Οπως χαρακτηριστικά σχολίαζε Σαουδάραβας ειδικός αναλυτής, «το Ιράκ είναι χαμένη μάχη για τις ΗΠΑ και η διάλυσή του σχεδόν αναπόφευκτη».

Την ίδια ώρα, η βία συνεχιζόταν σε ολόκληρο το Ιράκ με 23 νεκρούς σε επιθέσεις σε Βαγδάτη, Μοσούλη, Μπαακούμπα και Μουκταντίγια. Επίσης, 2 σουνίτες προπονητές απήχθησαν από αθλητικό κέντρο της Δυτικής Βαγδάτης. Τέλος, ο αριθμός των θυμάτων από την «τυφλή» βομβιστική επίθεση στη γαμήλια τελετή, σε σιιτική συνοικία της Βόρειας Βαγδάτης, το βράδυ της Τρίτης, έφθασε τους 23 νεκρούς, εκ των οποίων οι 19 είναι παιδιά μέχρι 10 χρόνων.

Αντιδράσεις στη Βρετανία

Η Βουλή των Κοινοτήτων με ισχνή πλειοψηφία (298-273) και με μία ακόμη μίνι ανταρσία στις τάξεις των Εργατικών απέρριψε αίτημα του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) και του ουαλικού Κόμματος «Plaid Cymru», τα οποία ζητούσαν την άμεση σύσταση επιτροπής από κοινοβουλευτικούς που θα ερευνήσει τη βρετανική πολιτική σχετικά με το Ιράκ και την παραμονή των Βρετανών στρατιωτών στη Βασόρα.

Παρά την κοινοβουλευτική νίκη τα προβλήματα δε λύθηκαν για το κυβερνών Εργατικό Κόμμα, καθώς το ζήτημα επανήλθε με τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ντες Μπράουν... πως μια τέτοια έρευνα θα πραγματοποιηθεί «όταν έρθει ο καιρός». Η Ντάουνινγκ Στριτ αντέδρασε αμέσως στη δήλωση του Ντες Μπράουν λέγοντας πως «μπέρδεψε τη γλώσσα του» και διευκρίνισε πως η επίσημη θέση παραμένει αυτή που διατύπωσε η υπουργός Εξωτερικών Μάργκαρετ Μπέκετ περί μελλοντικής διερεύνησης με στόχο την άντληση διδαγμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ