Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΕΚΑΧΙΛΙΑΡΟ»
Από τον Αύγουστο η καταβολή του, σ' ένα χρόνο (!) τα αναδρομικά

Τροπολογία για την απαλλαγή από την εισφορά υπέρ του ΙΚΑ όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό 

Από τον Αύγουστο θα αρχίσει στους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, το περίφημο «δεκαχίλιαρο» που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Κ. Σημίτης, ενώ για τα αναδρομικά θα πρέπει να περιμένουν έναν περίπου χρόνο!

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από την κυβέρνηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση θεμάτων ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την τροπολογία από την 1η Αυγούστου και εφεξής οι εργοδότες κατά την καταβολή των αποδοχών στους εργαζόμενους δε θα παρακρατούν υπέρ του ΙΚΑ την εισφορά του κλάδου κύριας σύνταξης. Κατά την καταβολή εισφορών στις τράπεζες ή στο ΙΚΑ ο εργοδότης καταβάλλει ποσά μειωμένα κατά τις μη παρακρατούμενες εισφορές και το μη καταβληθέν ποσό που αντιστοιχεί στην εργατική εισφορά θα καταβάλλεται από ειδικό λογαριασμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Τα ποσά που αναδρομικά δικαιούνται οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής από την 1η Γενάρη μέχρι 31 Ιουλίου 2000 θα τους αποδοθούν μέσω της φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2001.

Σύμφωνα με την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία, η ετήσια δαπάνη επί του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχεται στα 60 δισ. δρχ. και για το τρέχον έτος η δαπάνη περιορίζεται στα 25 δισ. δρχ., δεδομένου ότι η υλοποίηση υπολογίζεται να γίνει από την 1η Αυγούστου. Το Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζει ότι τα αναδρομικά (Γενάρης - Ιούλης) που θα δοθούν με τη φορολογία εισοδήματος θα φθάσουν τα 35 δισ. δρχ.

Με άλλη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στο ίδιο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι ο χώρος στον οποίο εντοπίζεται κοίτασμα μεταλλευτικών, βιομηχανικών ορυκτών και μαρμάρων, θεωρείται εκ του νόμου χωροθετημένο μεταλλείο ή λατομείο αντίστοιχα για την έρευνα των οποίων εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις. Πριν την έναρξη των σχετικών εργασιών απαιτείται ο εφοδιασμός με την προβλεπόμενη έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Επίσης, με άλλη διάταξη προβλέπεται η χορήγηση προσωρινών αδειών λειτουργίας (τετραετούς διάρκειας) των μεταλλουργικών και λοιπών εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή της Λάριμνας.

Συνεχίζετε την πολιτική του ρουσφετιού

Στο μεταξύ ψηφίστηκε χτες επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που ρυθμίζει θέματα ανταγωνισμού.

Στη δευτερολογία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, αναφερόμενος στα όσα ακούστηκαν για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, υπογράμμισε ότι ο δημόσιος τομέας είναι κατ' εικόνα και ομοίωση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και λίγο της ΝΔ γιατί τα τελευταία χρόνια λίγο κυβέρνησε η ΝΔ. Και πρόσθεσε:

«Ετσι τη φτιάξατε, έτσι τη θέλετε, έτσι είναι και δεν πρόκειται να την αλλάξετε. Δυστυχώς και ρουσφετολόγοι θα είστε και χατίρια θα κάνετε και από τα παράθυρα θα βάζετε, γιατί αλλιώς δεν μπορείτε να έχετε κυβέρνηση στα χέρια σας. Εχετε τον κρατικό μηχανισμό μόνο για ρουσφετολογικό σκοπό και αυτό δεν μπορείτε να το αποβάλετε με όσα και αν λέτε, γιατί καθημερινά συνεχίζετε αυτήν την πολιτική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτακτος μποναμάς για καναλάρχες - εκδότες(2004-01-27 00:00:00.0)
Το μαύρο άσπρο κάνει η κυβέρνηση(2001-02-20 00:00:00.0)
Προωθεί το «δεκαχίλιαρο»...(2000-06-28 00:00:00.0)
Ρυθμίσεις για τα δάνεια(1999-02-25 00:00:00.0)
Στα χέρια του υπουργού το "μαχαίρι"(1997-12-02 00:00:00.0)
Φως, νερό και τηλέφωνο σε όλα τα αυθαίρετα!(1996-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ