Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΟ «ΠΑΚΕΤΟ ΣΑΝΤΕΡ»
Αυστηρότατες διατάξεις προτείνει η Κομισιόν

Η Κομισιόν πρότεινε χτες αυστηρότατες διατάξεις όσον αφορά την εκτέλεση του διαρθρωτικού «πακέτου Σαντέρ» για την περίοδο 2000-2006, προβλέποντας ακόμη και επιστροφές μέχρι 100% των κοινοτικών προκαταβολών σε περίπτωση «ατασθαλιών».

Πρόκειται για εφαρμογή του προβλεπόμενου από την «Ατζέντα 2000» «κανονιστικού πλαισίου» για όλα τα προγράμματα διαχείρισης των έργων των Διαρθρωτικών Ταμείων (ΔΤ). Σύμφωνα με τους δύο εφαρμοστικούς κανονισμούς που προτείνει η Κομισιόν, αλλάζει ριζικά το καθεστώς χρηματοδότησης που ίσχυσε για τα δυο «πακέτα Ντελόρ». Συγκεκριμένα, τα κράτη - μέλη αντί να εισπράττουν ετήσιες προκαταβολές, θα εισπράττουν μία κατ' αποκοπήν προκαταβολή για κάθε πρόγραμμα των ΔΤ. Αν το κράτος - μέλος δεν πιστοποιήσει στην Κομισιόν ότι έχει εξασφαλίσει το ποσό της «εθνικής συνεισφοράς» (η περιβόητη «αρχή της προσθετικότητας»), τότε οι κοινοτικές πιστώσεις θα αποδεσμεύονται εντός δύο χρόνων μετά την «ανάληψη υποχρέωσης» από τις Βρυξέλλες.

Αυτό για την Ελλάδα, και για όλα τα προγράμματα της περιόδου 2000-2006, σημαίνει ότι για κάθε έργο των ΔΤ η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίζει τους «εθνικούς» πόρους συγχρηματοδότησης του έργου, που ανέρχονται στο 25% και μετά να πείσει και τις Βρυξέλλες ότι πράγματι τα ποσά είναι διαθέσιμα. Αφού «πιστοποιηθεί» ότι έχουν εξασφαλιστεί οι «εθνικοί» πόροι, μόνο τότε θα καταβάλλονται τα κοινοτικά κονδύλια που ανέρχονται στο 75% του συνολικού κόστους. Εάν διαπιστωθεί ότι το κράτος - μέλος έχει κάνει ψευδή «πιστοποίηση» ή αποδειχθούν «ατασθαλίες» μετά από κοινοτικούς ελέγχους, η Κομισιόν δικαιούται να απαιτήσει μέρος ή το σύνολο της κοινοτικής «συνεισφοράς».

Η Κομισιόν απαιτεί τη δημιουργία «ειδικών οργανισμών» που θα αναλάβουν τη διαχείριση των εγκριθέντων προγραμμάτων τόσο σε «εθνικό» όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Οι οργανισμοί διαχείρισης θα τελούν υπό τον πλήρη έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ τόσο για την «επιλεξιμότητα» των έργων όσο και για τη «συμβατότητα» με τις κοινοτικές νόρμες.


Βησ. ΓΚΙΝΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ