Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ποιος την έκανε;

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Δεν ξέρω τι λέει το "απαιτητικό σχολείο" της "Wall Street Journal", αλλά στο δικό μας, το λιγότερο απαιτητικό σχολείο, όταν γράφεται κάτι που δεν ισχύει, το λέμε ή παραμύθι ή μπαρούφα ή κάτι τέτοιο», έγραφε χτες στο «Βήμα» ο Ι. Κ. Πρετεντέρης. Και είναι από τις λίγες φορές, που συμφωνούμε μαζί του, αν και θα συμπληρώναμε ότι ο χαρακτηρισμός για κάτι, που γράφεται και δεν ισχύει, μπορεί να είναι και βαρύτερος. Για παράδειγμα, όταν τα γραφόμενα συνιστούν μια προβοκάτσια ή επιχειρούν να διαστρεβλώσουν και να συκοφαντήσουν τις θέσεις ενός κόμματος.

Επειδή, λοιπόν, συμφωνούμε με αυτό που γράφει και παρότι έχουμε γράψει δυο φορές μέχρι σήμερα και απάντηση δεν πήραμε, επαναφέρουμε το παρακάτω ζήτημα:

Στο «Βήμα της Κυριακής», της 18ης Ιούνη, ο κ. Πρετεντέρης έγραφε: «...Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός έπεσε από τα σύννεφα, όταν άκουσε τη Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στη συνάντηση της Παρασκευής και μετά τη λαοσύναξη της Θεσσαλονίκης, να εκδηλώνεται ενθέρμως υπέρ των απόψεων του αρχιεπισκόπου, να ζητεί διάλογο εφ' όλης της ύλης με την Ιεραρχία και να μέμφεται την κυβέρνηση, επειδή βαδίζει σε αντιεκκλησιαστικό δρόμο!».

Ποιος, λοιπόν, έχει κάνει την μπαρούφα - για να μεταχειριστούμε τον ηπιότερο χαρακτηρισμό - μια και τίποτε απ' αυτά δεν ισχύει; Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και ποιοι; `Η ο κ. Πρετεντέρης και το «Βήμα»; Περιμένουμε την απάντηση και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.

Η θεωρία και η πράξη

Η υπεράσπιση της ειρήνης αποτελεί ένα πρώτιστο καθήκον για κάθε άνθρωπο, αλλά για τους δημοσιογράφους υποτίθεται πως αποτελεί μια υποχρέωση μεγαλύτερης ακόμη σημασίας και σοβαρότητας. Κανένας, βέβαια, δε θα διαφωνήσει με τη διαπίστωση αυτή. Εκφράζεται, όμως, στην πράξη η συμφωνία;

Προχτές, ξεκίνησε στην Αθήνα η πρώτη, μετά το πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο, συνεδρίαση της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Στην ελληνική πρωτεύουσα ήρθαν αγωνιστές, εκπρόσωποι του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος, από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Τα θέματα της συνεδρίασης, περισσότερο και από σοβαρά, αφού περιλαμβάνουν - ανάμεσα σε άλλα - το νέο πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ και την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στην Ουγγαρία, την Τσεχία και την Πολωνία, το Εθνικό Σύστημα Πυραυλικής Αμυνας των ΗΠΑ κλπ.

Και, όμως, δεν είδαμε, στις χτεσινές εφημερίδες να σημειώνεται το γεγονός. Δεν ακούσαμε να πουν τίποτε τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Μακάρι, να μας διέφυγε κάτι και να κάνουμε λάθος, αλλά δε νομίζουμε.

Οι νόμοι της «παγκοσμιοποίησης»

«Οι Τούρκοι καίνε τα νησιά του Αιγαίου», «Ολοκληρώνουν την τραγωδία με προβοκάτσιες - Καίνε τώρα και τον Τουρισμό». Είναι ορισμένοι από τους πρωτοσέλιδους τίτλους χτεσινών εφημερίδων, με αφορμή τη διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων στη Σάμο, που προσκαλούν τους τουρίστες να πάνε στο Κουσάντασι των τουρκικών ακτών. Και δεν είναι μόνον οι τίτλοι εφημερίδων. Ακόμη και κυβερνητικά στελέχη μίλησαν για προβοκάτσια.

Και, βέβαια, η ενέργεια της διανομής τέτοιων φυλλαδίων μας βρίσκει κάθετα και κατηγορηματικά αντίθετους. Πολύ περισσότερο, επειδή έγινε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Εχουμε, όμως, και κάτι άλλο να πούμε στους παραπάνω: Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια βρίσκεται μέσα στα πλαίσια της «παγκοσμιοποίησης», της «ελεύθερης αγοράς», του ανταγωνισμού και των νόμων τους, των οποίων είναι οπαδοί και θιασώτες. Δε γνωρίζουν, μήπως, ότι «ο θάνατός σου, η ζωή μου» και οι άλλοι «νόμοι» της ζούγκλας αποτελούν το άλφα και το ωμέγα της «απελευθέρωσης», που ευαγγελίζονται και αυτοί και οι ομοϊδεάτες τους, απανταχού της Γης, όπως και στην Τουρκία; Δεύτερον, ας μην επιχειρούν να κρύψουν τα προηγούμενα, όπως και πολλά άλλα, με εθνικιστικές κραυγές και κορόνες. Φτάνει πια...

Δεν ξεγελιούνται

Associated Press

Συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι δεκάδες χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι της Νότιας Κορέας, όπως φανερώνει και η διπλανή χτεσινή φωτογραφία. Δεν τους ξεγελούν οι διαβεβαιώσεις της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης ότι δε θα έχει αρνητικές συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις το προωθούμενο απ' αυτή νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του τραπεζικού τομέα.

Και πολύ καλά κάνουν. Η προωθούμενη, ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίων και κερδών, που παρατηρείται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες και η δημιουργία όλο και μεγαλύτερων οικονομικών κολοσσών, δε γίνεται χωρίς μεγάλες απώλειες στις θέσεις εργασίας και πολύ μεγαλύτερη εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων. Αυτή είναι η αλήθεια και, φαίνεται, πως οι Νοτιοκορεάτες τραπεζοϋπάλληλοι την έχουν συνειδητοποιήσει.

«Το θέμα της ταυτότητας είναι παρωνυχίδα στο ουσιαστικό θέμα των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας». Η ομολογία ανήκει στον Γ. Παπανδρέου και δημοσιεύτηκε στα «Νέα». Να τη θεωρήσουμε και ως αυτοκριτική της κυβέρνησης, ότι ασχολείται με τις παρωνυχίδες, ενώ αφήνει κατά μέρος τα ουσιαστικά θέματα;

Πολιτικές - σοκ...

ΠΟΛΥ στην πολιτική του... ηλεκτροσόκ το 'χει ρίξει η κυβέρνηση και δε μας βλέπουμε καλά. Μέτρα - σοκ ζήτησαν προχτές ο Παπαντωνίου και ο Γιαννίτσης, για τις εργασιακές σχέσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση αποτυχίας, σημείωσε χθες κατηγορηματικά ο Κ. Σημίτης και απαίτησε να βάλουν οι πάντες πλάτη κι άλλη πλάτη, ώστε όλα να είναι έτοιμα στην ώρα τους, για την Ολυμπιάδα του 2004. Και περιμένουμε και τη συνέχεια...

Σημειώνουμε το γεγονός, γιατί μπορεί ο πρωθυπουργός να μίλησε για κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, κλπ., κλπ., αλλά αυτά είναι κατ' ευφημισμό. Συνήθως, έτσι μιλάνε οι λαομπαίχτες...

Ολοι το γνωρίζουν -και ο Σημίτης- ότι οι εργαζόμενοι θα βάλουν τις πλάτες και οι κεφαλαιοκράτες το μέτρημα των τεράστιων κερδών τους...

ΛΕΤΕ ΤΏΡΑ που σηκώθηκε θόρυβος με τις επιστολές Σημίτη - Καραμανλή, για τη διαπλοκή κυβέρνησης και μεγαλο-οικονομικών συμφερόντων, να νιώθουν ανασφάλεια τα «διαπλεκόμενα»; Εμείς μάλλον νομίζουμε ότι το... διασκεδάζουν το πράγμα!

Γιατί, βέβαια, αν είσαι μεγαλοπαράγοντας σε αυτή τη χώρα και βλέπεις να ανταλλάσσονται μεγαλόστομες επιστολές από ανθρώπους που προσαρμόζουν την πολιτική των κομμάτων τους ακριβώς σε αυτό που σε βολεύει, μόνο να γελάς μπορείς.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ η κυβέρνηση και δεν ντρέπεται γι' αυτό, ότι έχει καεί η μισή Ελλάδα (για την άλλη μισή επιφυλασσόμαστε μια και... Ιούλιος είναι ακόμα) λόγω... ακραίων καιρικών συνθηκών! Το μόνο ακραίο φαινόμενο σε αυτή την υπόθεση όμως είναι ο κυβερνητικός «παχυδερμισμός».

Φυσικά, μπορεί κανείς να επικαλεστεί τις καιρικές συνθήκες και γενικώς τα φυσικά φαινόμενα, των οποίων την επίδραση δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, αλλά μόνο όταν έχει κάνει πρώτα αυτά που πρέπει να κάνει.

Ετσι όπως πάνε οι κυβερνώντες... λίγο θέλουν, να αποδώσουν τα φαινόμενα των πυρκαγιών στις... κατάρες του Χριστόδουλου λόγω της υπόθεσης με τις ταυτότητες και την αναγραφή του θρησκεύματος.

ΑΜΑΝ πια με αυτούς τους Αμερικανούς... Να ήμασταν στην περίοδο του λεγόμενου ψυχρού πολέμου, να τους δίναμε το ελαφρυντικό πως είχαν το άγχος του ανταγωνισμού. Αλλα τώρα γιατί απέτυχαν στην πρώτη δοκιμή του περίφημου νέου αντιπυραυλικού τους συστήματος που είχε διαφημιστεί τόσο πολύ;

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, ο Κοέν, εξέφρασε χτες τη βαθιά απογοήτευση του για την εξέλιξη και απέδωσε το φιάσκο σε... λάθος ρουτίνας. Το συμπέρασμα, πάντως, είναι πως οι Αμερικανοί ακόμα κι όταν «τρέχουν» μόνοι τους μπορούν να έρθουν... δεύτεροι!

Βέβαια, δε θα σταματήσουν τις προσπάθειές τους, για την επιτυχία του νέου «Πολέμου των Αστρων», να είστε βέβαιοι. Εμείς, πάντως, μπορούμε να διασκεδάζουμε για την ώρα με τα παθήματά τους...

Εγκληματικές επιλογές με τα δάση

Δεκαετίες τώρα, καθώς θρηνούμε ανθρώπινα θύματα και ο δασικός πλούτος της χώρας και περιουσίες γίνονται παρανάλωμα του πυρός, από τους αρμόδιους και μη κυβερνητικούς, ακούμε πότε ότι φταίνε οι... κουκουνάρες και ο κακός μας ο καιρός και, σήμερα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως επίσημα κυβερνητικά χείλη προβάλλουν σαν αιτία για τις τεράστιες καταστροφές. Οι αρμόδιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να αναδείξουν τις ανθρώπινες αιτίες, την αμέλεια ή τις σκοπιμότητες, ενώ σερβίρεται για έξαψη της φαντασίας των πολιτών και ολίγη πρακτορολογία με ξένες δυνάμεις που καίνε τα δάση μας. Στόχος, να μείνουν στο απυρόβλητο οι δικές τους ευθύνες, οι κυβερνητικές ευθύνες, κάθε φορά.

Αλλά ένα «ευνομούμενο» κράτος δεν μπορεί να επικαλείται τα φυσικά φαινόμενα κάθε φορά, για να κρύβει τις δικές του ευθύνες και ενοχές. Αλλωστε, δεν είναι δυνατόν παρά με ακραίες συνθήκες να συντελούνται οι καταστροφές και κάθε κυβέρνηση και αρμόδιος, ακριβώς με βάση αυτές τις συνθήκες θα έπρεπε να προετοιμάζονται και να παίρνουν τα ανάλογα μέτρα ώστε και έγκαιρη και αποτελεσματική να είναι η παρέμβαση του κατασταλτικού μηχανισμού στον κρίσιμο χρόνο. Κανένας λοιπόν δεν μπορεί να επικαλείται τα ακραία φαινόμενα για να κρύψει τις πομπές του. Για να δικαιολογήσει τις ολιγωρίες και να απεκδυθεί των ευθυνών. Τελεία και παύλα!

Ποιο είναι το πρόβλημα που αναδείχνεται και σήμερα από τη βιβλική καταστροφή στη Σάμο, στη Φθιώτιδα, σε όλη την Ελλάδα και με τους τεράστιους κινδύνους για μεγαλύτερες καταστροφές στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας; Οπως επιβεβαιώνει και η σημερινή τραγική εμπειρία, το πρώτο που λείπει είναι η στοιχειωδώς επαρκής υποδομή θωράκισης των δασών μας. Λείπουν οι αντιπυρικές ζώνες, οι δασικοί δρόμοι, οι απαιτούμενοι κρουνοί για τον εφοδιασμό με την αναγκαία ποσότητα νερού στα πυροσβεστικά. Λείπουν τα στοιχειώδη έργα ανάπτυξης και δασοπροστασίας των οικοσυστημάτων - με καθαρισμούς δασών, δημιουργία προστατευτικών - αντιδιαβρωτικών έργων, με την ανάπτυξη σε αντιπυρικές λωρίδες της κατάλληλης - ανθεκτικής στις πυρκαγιές - δασικής βλάστησης.

Κι όλα αυτά δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της αδιαφορίας των εκάστοτε κυβερνήσεων, «συντηρητικών» ή «εκσυγχρονιστικών», νεοφιλελεύθερων ή σοσιαλδημοκρατικών. Είναι, κυρίως και πρώτα απ' όλα, αποτέλεσμα συνειδητών επιλογών, που αντιμετωπίζουν τα δάση σαν πεδίο κερδοσκοπίας και εμπόδιο για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό και δε θέλουν να τα προστατέψουν σαν δημόσια περιουσία και κοινωνικό αγαθό, πηγή ζωής για τους πολίτες της χώρας. Γι' αυτό δεκαετίες τώρα λένε, αλλά ποτέ δεν έχουν κάνει πράξη, την εκπόνηση δασικού κτηματολογίου. Και αντί να γίνει το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για προστασία των δασών, η κυβέρνηση εμπλουτίζει τα υπουργικά συρτάρια με νομοσχέδια που προωθούν την ιδιωτικοποίηση των δασικών εκτάσεων και τη νομιμοποίηση των καταπατητών και αυθαιρέτων κατασκευών που γίνονται με τις ευλογίες της.

Ηκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που στη βάση της παραπάνω κερδοσκοπικής λογικής περικόπτει δραστικά και τις ελάχιστες δαπάνες για τη δασική προστασία και ανάπτυξη, είναι ο ηθικός αυτουργός για τις τεράστιες καταστροφές στα δάση. Σ' αυτή τη λογική υποβάθμισε τις δασικές υπηρεσίες και τις αποψίλωσε από το αναγκαίο επιστημονικό κλπ. προσωπικό και αντί για Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας, προχώρησε στην «κατάτμηση» της δασοπροστασίας, που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται παρά σαν ενιαίο σύνολο, και ξεχώρισε το κομμάτι της δασοπυρόσβεσης. Ο λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Πρέπει ο ίδιος να διεκδικήσει, εδώ και τώρα, ανατροπή αυτής της οδυνηρής πραγματικότητας. Να ανατρέψει τις εγκληματικές επιλογές και να επιβάλει την προστασία των δασών με ό,τι απαιτείται γι' αυτό.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Τα μέτρα - σοκ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με το θέμα της ανεργίας, υποτίθεται πως συνεδριάζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή κι όπως μας προϊδέασε από προχτές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, πρόκειται να αποφασιστούν τα μέτρα, που θα φέρουν «σοκ στις πολιτικές» του κυβερνώντος κόμματος.

Κι όλα αυτά, για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας, το οποίο βρίσκεται μονίμως στο επίκεντρο της κυβερνητικής προσοχής... Μη, τυχόν, σας περάσει από το μυαλό ότι άλλους, παντελώς διαφορετικούς, σκοπούς και επιδιώξεις θα έχουν οι όποιες κυβερνητικές αποφάσεις. Μη, τυχόν, φοβηθείτε ότι, αντί μείωσης της ανεργίας, θα έχουμε αύξησή της, όπως και όξυνση των υπόλοιπων προβλημάτων, που βασανίζουν και σήμερα τους εργαζόμενους.

Μακριά από το μυαλό σας τέτοιες σκέψεις. Αυτά τα λένε κάποιοι αναχρονιστές, νοσταλγοί αραχνιασμένων θεωριών και αντιλήψεων, για να υπονομεύσουν τις κυβερνητικές προσπάθειες και να βάλουν εμπόδια στο κυβερνητικό έργο... Αυτά τα λένε οι αντιευρωπαϊστές, όσοι αντιμάχονται την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και την πορεία της, μαζί με τις άλλες προηγμένες χώρες της ΕΕ.

Τέτοια, τ' ακούτε, ήδη και θ' ακούσετε πολύ περισσότερα, από δω και πέρα. Εμείς δε θέλουμε να σας προκαταλάβουμε, αλλά σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε με προσοχή τις όποιες αποφάσεις ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση.

... της κυβέρνησης...

Οι κατευθύνσεις, βέβαια, στις οποίες θα κινηθούν οι σημερινές κυβερνητικές αποφάσεις δεν είναι άγνωστες. Ηδη, όλες οι εφημερίδες - και ο «Ρ» - έχουν γράψει γι' αυτές. Διαβάστε, λοιπόν, ποιες κατευθύνσεις θα φέρουν «σοκ στις πολιτικές» της κυβέρνησης και θα... καταπολεμήσουν την ανεργία, όπως τις γράφει η χτεσινή «Καθημερινή»:

«1. Να επιτραπεί στις επιχειρήσεις να ρυθμίζουν, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων, το χρόνο εργασίας σε περιόδους παραγωγικής αιχμής. Να μπορούν δηλαδή ν' αυξάνουν τον ημερήσιο χρόνο εργασίας, π.χ. στις 10 ώρες κατά τους θερινούς μήνες και να τον μειώνουν τους χειμερινούς, είτε με τη μορφή αδειών είτε με τη μορφή μειωμένου ωραρίου. Ουσιαστικά το μέτρο αναιρεί το οκτάωρο και οδηγεί σε παράκαμψη του μηχανισμού των υπερωριών και της υπερεργασίας κατά τις περιόδους παραγωγικής έντασης.

2. Να επεκταθεί η εφαρμογή της μερικής απασχόλησης και στο Δημόσιο...

3. Να γίνει πιο ευέλικτος ο μηχανισμός των απολύσεων για τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 150 εργαζομένους. Να επιτραπούν, δηλαδή, μέχρι πέντε απολύσεις το μήνα, όπως ισχύει και για τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους...

4. Να μειωθούν μέσω κρατικής επιδότησης οι εργοδοτικές εισφορές μέχρι και 25% στις περιπτώσεις πρόσληψης ανειδίκευτων...».

Οπως βλέπετε, όλα τα παραπάνω μέτρα, ένα προς ένα, πλημμυρίζουν από αγωνία για την τύχη των ανέργων και για τις απαράδεκτες συνθήκες δουλιάς και αμοιβής όσων εργάζονται...

... για την ανεργία

Η «Καθημερινή», βέβαια, σημειώνει και τα εξής, που έχουν κι αυτά τη δική τους σημασία: «Το ζήτημα είναι αν θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη συναίνεση για την προώθηση των παραπάνω μέτρων ή αν και πάλι, όπως το 1997, οδηγήσουν σε νέες συγκρούσεις με τα συνδικάτα. Η κυβέρνηση πάντως εκτιμά ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές, τα συνδικάτα έχουν μικρότερη ισχύ, η ανεργία έχει καταστεί πιεστικότερη για ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού και η κοινωνία είναι πιο κοντά σε λογικές απελευθέρωσης, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ότι ευχερέστερα τώρα θα εισαγάγει την ευελιξία και στην αγορά εργασίας».

Δεν μπορείτε να πείτε, ο συλλογισμός είναι αποκαλυπτικότατος. Πρώτον, ισχυρίζεται, ουσιαστικά, ότι τα συνδικάτα και όσοι αντιμάχονται τις προαναφερόμενες κυβερνητικές πολιτικές, δε θέλουν τη μείωση της ανεργίας. Το αντίθετο, προφανώς, συμβαίνει για τους βιομήχανους, που όχι μόνο τις επιδοκιμάζουν, αλλά και πιέζουν για την εφαρμογή τους! Δεύτερον, εμμέσως πλην σαφώς, ομολογεί ότι τα μέτρα έχουν αντεργατικό και αντικοινωνικό χαρακτήρα και περιεχόμενο, αλλά εκτιμά - όπως και η κυβέρνηση - ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα θα υποταχθούν.

Κι όλ' αυτά, γιατί; Μα, είπαμε, για την ...καταπολέμηση της ανεργίας!..

Οι φόβοι της ΝΔ

Φυσικά δεν περίμενε κανείς ότι η ηγεσία της ΝΔ δε θα επικροτούσε το «σοκ» των ανατροπών στα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση Σημίτη. Καιρό τώρα είχε ταχθεί υπέρ της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, έστω και αν απέφευγε να κάνει πιο συγκεκριμένες τις προτάσεις της. Αυτό, λοιπόν, που ανησυχεί τώρα την ηγεσία της ΝΔ είναι μην τυχόν και η κυβέρνηση... κάνει πίσω και δεν προχωρήσει με αποφασιστικότητα και για ολόκληρο το «πακέτο»!. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε χτες στον «Φλας» ο τομεάρχης επί των οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος, αφού διαπίστωσε πολύ μεγάλη καθυστέρηση από την πλευρά της κυβέρνησης, πρόσθεσε επί λέξει: «Πιστεύω ότι οι χτεσινές ανακοινώσεις (σ.σ. του Γ. Παπαντωνίου) είχαν περισσότερο να κάνουν με μια επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, δηλαδή να δημιουργήσουμε ένα κλίμα φόβου ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε έστω και ελάχιστα μέτρα»! Και όσον αφορά την ουσία: «Πολλά από τα μέτρα που σε πρώτη φάση ευνοούν τους εργοδότες μπορεί πράγματι σε δεύτερη φάση να ευνοούν τους ανέργους» (!) (σ.σ. προφανώς στην... άλλη ζωή). Αν αυτή δεν είναι αντιπολίτευση σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, τότε ποια είναι;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο ΟΤΕ μάς αφορά όλους!

Οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ΟΤΕ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά σταθμός μιας προδιαγεγραμμένης πορείας. Της πορείας ενός Οργανισμού, ο οποίος - ελέω εφαρμογής νεοφιλελεύθερων, αντιλαϊκών πολιτικών - μετατράπηκε σε εταιρία που κερδοσκοπεί άγρια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Το αγαθό της επικοινωνίας μεταβλήθηκε σε «εμπόρευμα» και το κοινωνικό σύνολο σε «πελάτες». Και ως «πελάτες», θα πληρώσουν. Και μάλιστα πολλά, πέρα από τα παραμύθια περί μείωσης των τιμών, που θα φέρει η δρομολογημένη απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς και η παροχή εκ μέρους ιδιωτικών εταιριών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Αφού ανέβασαν πρώτα τον πήχη, αφού έφτασαν την αστική μονάδα, από τρεις δραχμές το λεπτό, που ήταν το 1996, σε 9 σήμερα και ποιος ξέρει πόσες αύριο, θα παρουσιάσουν αργότερα μείωση μιας ή δυο δραχμών, ως θείο δώρο του ανταγωνισμού. Σαν τον Χότζα και την ιστορία με το στενόχωρο σπίτι και τα ζώα που έβαζαν μέσα για να «μεγαλώσει».

Ομως, οι αυξήσεις είναι μόνο μία παράμετρος. Το σπουδαιότερο ζήτημα είναι η πολύπλευρη άλωση του ΟΤΕ από το μεγάλο, ξένο και ντόπιο, κεφάλαιο. Η άλωση των υποδομών του από «μεγαλοκαρχαρίες» και η πρόσδεση του Οργανισμού στο άρμα τους για εκτέλεση τυχοδιωκτικών, ιμπεριαλιστικού τύπου, επιχειρήσεων στις ανατολικές αγορές.

Πρόκειται για έγκλημα! Η κυβέρνηση Σημίτη εκποιεί την πιο μεγάλη επιχείρηση της χώρας. Ξεπουλάει τον πλούτο, που για 50 χρόνια δημιούργησαν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και τα εκατομμύρια Ελληνες συνδρομητές, που τώρα έγιναν «πελάτες». Παραδίδει στο πολυεθνικό κεφάλαιο έναν από τους στρατηγικούς μοχλούς ανάπτυξης της χώρας, υποθηκεύοντας ταυτόχρονα και την εθνική μας ασφάλεια.

Ισχυρίζονταν ότι η πώληση μετοχών (και μάλιστα μέχρι ποσοστό 49%) εξυπηρετεί οικονομικές ανάγκες του ΟΤΕ. Αυτό αποδείχτηκε γρήγορα μεγάλο ψέμα. Τώρα περνάνε στο τελευταίο στάδιο. Η κυβέρνηση αποφάσισε να εκχωρήσει πάνω από το 60% των μετοχών σε ιδιώτες. Αυτός ήταν ο στόχος της εξ αρχής, γιατί, απλούστατα, σταθερή γραμμή πλεύσης των κυβερνώντων είναι η εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων και των ντόπιων συνεταίρων τους.

Οσο για τις πολυδιαφημισμένες επενδύσεις στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης; Πέρα από το τεράστιο ρίσκο που έχει αναλάβει ο ΟΤΕ, παίζοντας τον «κατακτητή», δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η προμετωπίδα και ο «ανιχνευτής» μεγάλων πολυεθνικών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών, που διαγκωνίζονται να καταλάβουν θέσεις στις αγορές αυτών των χωρών, με στόχο, βέβαια, την καταλήστευση των λαών τους.

Από την άλλη, οι ιδιωτικές εταιρίες από την 1η Γενάρη 2001 θα πωλούν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και θα θησαυρίζουν, χρησιμοποιώντας το δίκτυο του ΟΤΕ, γιατί έτσι επιτάσσει η πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση. Πολιτική, για την οποία, βεβαίως, ευθύνεται και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς συνέβαλε στη διαμόρφωσή της και τη συναποφάσισε.

Ο ελληνικός λαός, αλλά και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ γεύονται ήδη τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού και της «απελευθέρωσης» των τηλεπικοινωνιών. Αυτή η καταστροφική πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Και η ανατροπή δε γίνεται με φραστικές καταγγελίες και ανέξοδη κριτική, στην οποία αναλώνεται η πρασινογάλαζη πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ και οι σύμμαχοί της. Χρειάζεται συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων του Οργανισμού, των συναδέλφων τους στις άλλες ΔΕΚΟ και όλων των εργαζομένων. Και αυτό μπορεί να γίνει πράξη μέσω της συγκρότησης του Μετώπου.

Ο «κουλοχέρης»

Νέο χαράτσι

απ΄ τον ΟΤΕ

καινούρια πάλι

τράκα

και θα πληρώνουμε

χρυσή

την κάθε πια

ατάκα.

* * *

Μόλις γυρνάμε

το καντράν

θα ρίχνουμε

μια «χήνα»

κι αν πιάνει

κάποιος «λακριντί»,

πάει ο μισθός

του μήνα!

* * *

Νέο χαράτσι

απ΄ τον ΟΤΕ

που τα 'χει

καταφέρει

να μας θυμίζει

τον «ληστή»,

κοινώς

τον «κουλοχέρη»!


Ο Οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ