Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Φωτιές» από την επιστολή Χριστόδουλου

Σε δύσκολη θέση η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να «αποπολιτικοποιήσει» το θέμα, ενώ την ίδια στιγμή  η κυβέρνηση το αξιοποιεί στο έπακρο

Να υποβαθμίσει και «αποπολιτικοποιήσει» το θέμα που δημιουργήθηκε με την επιστολή που είχε αποστείλει το 1996 ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (τότε μητροπολίτης Μαγνησίας) στον Μ. Εβερτ, λίγο μετά την παραίτησή του από την αρχηγία της ΝΔ λόγω της εκλογικής ήττας, επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ. Η δημοσιοποίηση και προβολή της επιστολής από τον Τύπο, από τη σκοπιά μάλιστα «των ισχυρών δεσμών του αρχιεπισκόπου με τη Ρηγίλλης», έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος προσπαθεί ανεπιτυχώς να απαλλαγεί από το «στίγμα» ότι το κόμμα του βρίσκεται «υπό την καθοδήγηση του Χριστόδουλου». Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ προσπάθησε να αποδώσει την επιστολή Χριστόδουλου προς τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ στη φιλική σχέση που είχαν και στη θητεία τους στο «Ιδρυμα Βουδούρη» και να την απογυμνώσει από κάθε πολιτικό περιεχόμενο. «Δεν πρέπει κανείς να πολιτικοποιεί φιλικές επιστολές, οι οποίες άλλωστε δεν είναι και ξένες προς τα ειωθότα στην πολιτική ζωή», υποστήριξε. Ερωτηθείς αν ο αρχιεπίσκοπος έχει στείλει ανάλογη επιστολή προς τον Κ. Καραμανλή μετά τις εκλογές, δεν το απέκλεισε και περιορίστηκε να δηλώσει:«δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο».

Ωστόσο, το περιεχόμενο της επιστολής Χριστόδουλου προς Εβερτ, είναι κατ' εξοχήν πολιτικό και περιλαμβάνει οδηγίες και συμβουλές για την πορεία πλεύσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο ιεράρχης ήταν διαρκώς αναμεμειγμένος όχι μόνο στα δημόσια πράγματα αλλά και στα κομματικά. Συγκεκριμένα, στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Η ρευστότις των πολιτικών μας πραγμάτων σε συνάρτηση με τα οξέα και μεγάλα εθνικά και άλλα προβλήματά μας, συνιστούν τώρα το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ανελιχθεί η πολιτική μας ζωή. Ο ρόλος της ΝΔ θα εξακολουθήσει να είναι σημαντικός, εφ' όσον διαφυλαχθεί αρραγής η ενότης της. Πέραν αυτού απαιτούνται νέα "ανοίγματα" και εκσυγχρονισμός. Και προ πάντων αδιαφιλονίκητος Αρχηγός, ώστε να εκλείψει η κατάρα της εκ των έσω υπονόμευσης και διάβρωσης. Για όλα αυτά, το πολιτικό σου ήθος και η επιρροή σου νομίζω ότι θα είναι μια ικανή εγγύησις». Επίσης, θεωρεί ότι δεν ήταν αναγκαία η παραίτηση του Μ. Εβερτ από την ηγεσία της ΝΔ.

Ο Μ. Εβερτ που κλήθηκε χτες από το ραδιόφωνο του «Αντέννα» να σχολιάσει την επιστολή, αρχικά υποστήριξε ότι δε θυμάται να έχει λάβει τέτοια, αλλά στη συνέχεια υπερασπίστηκε το δικαίωμα ενός κληρικού να δίνει συμβουλές σε γνωστό του πολιτικό. Ταυτόχρονα, επιχειρώντας αντιπερισπασμό, ζήτησε από τα ΜΜΕ να ασχοληθούν με τους πολιτικούς που στη χούντα «συνομιλούσαν με Ιωαννίδη και Παπαδόπουλο», αφήνοντας αιχμές για συγκεκριμένα στελέχη της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, αλλά ήταν φανερή η διάθεση και επιδίωξη της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί το θέμα για να «στριμώξει» ακόμα περισσότερο τόσο τον αρχιεπίσκοπο όσο και τη ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ