Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Βάζει «χέρι» και στην αγορά οπωροκηπευτικών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μαςΒησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν με χτεσινές προτάσεις της βάζει ...χέρι και στην «Κοινή Οργάνωση Αγοράς» (ΚΟΑ) οπωροκηπευτικών και επικαλούμενη «δημοσιονομική στενότητα» απαιτεί από την εμπορική περίοδο 2001/2202 πλήρη προσαρμογή της παραγωγής φρούτων και λαχανικών στις «ανάγκες της αγοράς».

Οι Βρυξέλλες ανατρέπουν ριζικά τους ισχύοντες κανονισμούς 2200/96, 2201/96 και 2202/97 και με άλλοθι την «απελευθέρωση της παραγωγής», ποινικοποιούν με καταστροφικό χαράτσι υπό τη μορφή της μείωσης της ενίσχυσης κάθε υπέρβαση ποσόστωσης. Το τέχνασμα έγκειται στην πρόταση για τιμωρία της υπέρβασης ανά χώρα και την εφαρμογή των σταθεροποιητικών μηχανισμών για κάθε κράτος - μέλος ξεχωριστά και όχι για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει, αυτόματα, ότι εξουδετερώνεται μέσα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και η όποια διαπραγματευτική δυνατότητα είχε απομείνει στις ελληνικές κυβερνήσεις. Μ' αυτό τον τρόπο και για τα φρούτα και λαχανικά οι Ελληνες παραγωγοί εισέρχονται (...) αισίως στη γνωστή συνθλιπτική διελκυστίνδα μεταξύ των απαιτήσεων της Κομισιόν, και του ξεπουλήματος των αγροτικών αιτημάτων από την κυβέρνηση.

Τα βασικότερα σημεία των καταστροφικών προτάσεων της Κομισιόν είναι η επιβολή προστίμων υπέρβασης της ποσόστωσης ανά χώρα και όχι για το σύνολο της ΕΕ, η κατάργηση των ατομικών ποσοστώσεων των μεταποιητικών βιομηχανιών, η χορήγηση της ενίσχυσης απευθείας στις «ομάδες παραγωγών» (ΟΠ), η αύξηση των ορίων παραγωγής και η ταυτόχρονη μείωση των ποσοτήτων φρούτων και εσπεριδοειδών που μπορεί να οδηγηθούν στην κοινοτική παρέμβαση.

Οσον αφορά την παραγωγή τομάτας η ετήσια οροφή καθορίζεται σε 1.185.986 τόνους πρώτης ύλης και μεταποιημένου προϊόντος ειδικά για την Ελλάδα και σε κάθε υπέρβαση μειώνεται ανάλογα η ενίσχυση. Η ενίσχυση στη μεταποίηση θα καθορίζεται από την Κομισιόν σύμφωνα με «πολυετές πλάνο» και όχι ετησίως στα πλαίσια του «πακέτου» αγροτικών τιμών και συναφών μέτρων εμπορικής περιόδου. Το ίδιο θα ισχύει και για τα ροδάκινα, των οποίων το πλαφόν ορίζεται σε 265.588 τόνους.

Οσον αφορά τα εσπεριδοειδή προς χυμοποίηση τα πλαφόν καθορίζονται ετησίως ως εξής: για τα πορτοκάλια 219.334 τόνοι, για τα λεμόνια 26.759 τόνοι, για τα γκρέιπ φρουτ 799 τόνοι και για τα μανταρίνια 4.782 τόνοι. Η ενίσχυση «παγώνει» στα υφιστάμενα επίπεδα, αλλά μειώνονται από 15% σε 10% της παραγωγής, οι συνολικές ποσότητες που δικαιούνται κοινοτική παρέμβαση. Οι καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν τιτλοφορούνται «ορθολογικοποίηση και απλοποίηση της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών» και θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ώστε να ισχύουν από 1.1.2001.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ