Τρίτη 27 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Εκτακτος μποναμάς για καναλάρχες - εκδότες

Αυτή την τροπολογία ποιος θα την πάρει πίσω;

Με δώρα στους μεγαλοεκδότες και μεγαλοκαναλάρχες συνεχίζει η κυβέρνηση των Σημίτη - Παπανδρέου την προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ. Σα να μην έφτανε λοιπόν η (ν)τροπολογία Πάχτα, συνεχίζει ακάθεκτα τις εκδουλεύσεις της προς τις διάφορες μερίδες του μεγάλου κεφαλαίου. Τα δήθεν «νέα ήθη» που επαγγέλλεται η αναπαλαιωμένη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκύπτουν και από τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά χτες ο προϊστάμενος του Χρ. Πάχτα, υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης. Η τροπολογία «κόλλησε» στο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική αγορά και μέσω αυτής παρέχονται και νέες προκλητικές φοροελαφρύνσεις. Οι χαριστικές ρυθμίσεις αφορούν εκδοτικά συγκροτήματα και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι ανταμείβονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην κυβέρνηση κατά την προεκλογική εκστρατεία της «νέας» ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την ειδική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το σχετικό κονδύλι για το 2004 θα κοστίσει 12,3 εκατ. ευρώ!

Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομίας (Χριστοδουλάκης) και Ανάπτυξης (Τσοχατζόπουλος) προβλέπει τα εξής:

  • Ο ειδικός φόρος που επιβάλλεται στις διαφημίσεις που προβάλλονται από την την τηλεόραση μειώνεται από 30% σήμερα, σε 25% από την 1η Ιούλη 2004 και σε 20% από την 1η Γενάρη του 2005. Αθροιστικά φτάνει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες και αποτελεί πρόκριμα και για την κατάργηση του αγγελιόσημου! Το κόστος από τη μισή μείωση (5 μονάδων) που θα ισχύσει στο δεύτερο εξάμηνο το 2004 θα φτάσει τα 9,5 εκατ. ευρώ! Προκύπτει επομένως ότι από το 2005 (που η χαριστική ρύθμιση θα ισχύσει στο σύνολό της) το ετήσιο κόστος θα φτάνει τα 38 εκατ. ευρώ (!). Η ρύθμιση εκτός από τους μεγαλοκαναλάρχες ευνοεί και τις διαφημιστικές εταιρίες, που εδώ και καιρό αξίωναν τη μείωση του φόρου.
  • Παρατείνουν μέχρι το 31-12-2008 τη «δυνατότητα έκπτωσης δαπανών χωρίς δικαιολογητικά» από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων και περιοδικών καθώς και της ραδιοφωνίας - τηλεόρασης. Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ το ετήσιο κόστος αυτού του μέτρου θα φτάσει τα 2,8 εκατ. ευρώ...

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ