Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προωθεί το «δεκαχίλιαρο»...

Η ρύθμιση που επέβαλε ο ΣΕΒ προωθείται για τη χορήγηση του «δεκαχίλιαρου» από 1η Αυγούστου

Την 1η Αυγούστου ανακοίνωσε τελικά ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, ως ημερομηνία έναρξης της περιβόητης κάλυψης, κατά 10.000 δραχμές των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ για τους εργαζόμενους που αμείβονται με το κατώτερο μεροκάματο. Απαιτείται πριν, νομοθετική ρύθμιση.

Τη συγκεκριμένη ρύθμιση την επέβαλλαν και την εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο οι εργοδότες ώστε να καταλήξουν αυξήσεις «πείνας» στην ΕΓΣΣΕ. Αυξήσεις τις οποίες αποδέχτηκε και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αποδεχόμενη με ικανοποίηση την κυβερνητική εξαγγελία! Την ίδια στιγμή, ανοίγει ένας άκρως επικίνδυνος δρόμος ανατροπής της καθολικότητας και υποχρεωτικότητας της κοινωνικής ασφάλισης, με τους εργοδότες να αξιώνουν ακόμα πιο έντονα την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν.

Οπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό, οι δικαιούχοι του μέτρου είναι όσοι αμείβονται με τις κατώτερες αποδοχές της ΕΓΣΣΕ (υπάλληλοι - εργατοτεχνίτες) και εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Οπως εκτιμάται, το μέτρο αφορά 470.000 εργαζόμενους από τους οποίους οι 200.000 πραγματοποιούν λιγότερα από 25 ημερομίσθια μηνιαίως.

Ο εργοδότης θα προμηθεύεται τα ένσημα για τους εργαζόμενους που απασχολεί όπως και πριν, μέσω τραπεζών ή από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, ωστόσο από το κόστος των ενσήμων θα αφαιρείται το ποσό των εισφορών των εργαζομένων. Το ποσό θα πιστώνεται σε ειδικό λογαριασμό του Γενικού Λογιστηρίου.

Η ρύθμιση θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2000. Τα αναδρομικά θα αποδοθούν στους εργαζόμενους μέσω των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2000 (μετά από ένα χρόνο) και βάσει βεβαιώσεων των εργοδοτών.

Το συνολικό κόστος εκτιμάται σε 60 δισ. δραχμές, συνυπολογιζόμενου του κόστους της εμπλοκής των τραπεζών στη διαχείριση του συστήματος διάθεσης των ενσήμων (500 δραχμές ανά αίτηση).

Ημιτελή - χωρίς να διαφωνεί - χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Α. Καλύβης, τη ρύθμιση, επισημαίνοντας ότι εξαιρούνται οι μερικά απασχολούμενοι και ότι μεταφέρεται η καταβολή του αναδρομικού ποσού μετά από ένα χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ