Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΙΟ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Μαζικές απολύσεις αν καταργηθεί

Τα σχέδια της κυβέρνησης για παρέμβαση στα όρια απολύσεων καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, το 10% θέτει σαν όριο οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ανεξέλεγκτες μαζικές απολύσεις σε βάρος των εργατών θα σημάνει η κατάργηση του ορίου του 2% ανά μήνα για τις ομαδικές απολύσεις, που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Αυτό τονίζει σε χτεσινή του ανακοίνωση το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση. Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και «καλεί την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους, να ορθώσουν το δικό τους μέτωπο, που όχι μόνο θα αντιστέκεται σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, αλλά και θα εδραιώνει το δικαίωμα της μόνιμης συνεχούς ημερήσιας 7ωρης και εβδομαδιαίας πενθήμερης εργασίας».

Σημειώνεται ότι στην τελευταία του συνέντευξη την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Εργασίας αρνήθηκε επίμονα, να επιβεβαιώσει ότι θα εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση -ως είθισται- και για το επόμενο εξάμηνο, με την οποία θα ορίζει ότι ισχύει το όριο του 2% στις απολύσεις. Αντίθετα οι απαντήσεις του τύπου, «θα το δούμε» ή ότι το υπουργείο δεν έχει εξετάσει το θέμα, επιβεβαιώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης ν' «ανοίξει» το ζήτημα των απολύσεων για το οποίο οι βιομήχανοι επανειλημμένα έχουν διατυπώσει τις αξιώσεις τους και από ό,τι φαίνεται όχι χωρίς αποτέλεσμα... Μάλιστα στη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη του υπουργού Εργασίας, με το ΣΕΒ της Βόρειας Ελλάδας οι εκπρόσωποι των εργοδοτών «δεν ξέχασαν» να ζητήσουν την κατάργηση του 2%, αξιοποιώντας οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Είναι φανερό πλέον, ότι η κυβέρνηση, σταθερά προσανατολισμένη στην «αναμόρφωση» των εργασιακών σχέσεων σύμφωνα με τις επιταγές της ΟΝΕ, θα επιχειρήσει παρέμβαση στα όρια των απολύσεων, ως ένα επιπλέον μέτρο, για τη μείωση του εργατικού κόστους και κατά συνέπεια την ενίσχυση των εργοδοτικών υπερκερδών.

Σύμφωνα άλλωστε με την οδηγία 98/59 ΕΚ που αφορά στις ομαδικές απολύσεις στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απολύουν: α) μέχρι και 10 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που απασχολούν συνήθως περισσότερους από 20 και λιγότερο από 100 εργαζόμενους, β) έως 10% του εργατικού δυναμικού σε επιχειρήσεις που εργάζονται από 100 έως 300 εργαζόμενοι, γ) μέχρι και 30 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις άνω των 300 ατόμων.

Βέβαια η συγκεκριμένη οδηγία (άρθρο 5) δεν εμποδίζει τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να εφαρμόζουν ή να εκδίδουν νομοθετικές, κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις που θα κινούνται κάτω από τα όρια των απολύσεων που θέτει. Ωστόσο, μέσα στο γενικό κλίμα - που εντέχνως καλλιεργείται - «για την ανάγκη απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας», κυβέρνηση και ΣΕΒ, δε δείχνουν διατεθειμένοι να «κολλήσουν» σε τέτοιες λεπτομέρειες...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ