Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Νέες κυρώσεις σε βάρος της ΛΔ Κορέας...

TOKIO - ΚΑΜΠΕΡΑ.- Οικονομικές κυρώσεις σε 15 εταιρείες (ανάμεσά τους και η ελβετική εταιρεία βιομηχανικού εξοπλισμού Kohas) με έδρα στη ΛΔ Κορέα, επέβαλαν χτες οι κυβερνήσεις Ιαπωνίας και Αυστραλίας με πρόσχημα «υποψίες» πως διαπλέκονται σε βορειοκορεατικά πολεμικά προγράμματα και «όπλα μαζικής καταστροφής». Οι κυρώσεις αφορούν μεταξύ άλλων το πάγωμα της μεταφοράς κεφαλαίων από και προς τη ΛΔ Κορέας και τις δραστηριότητες των συγκεκριμένων εταιρειών από τη ΛΔ Κορέας σε Ιαπωνία και Αυστραλία.

Ο Ιάπωνας Σίντζο Αμπε (που αναμένεται να εκλεγεί σήμερα στην ηγεσία της κυβερνώσας παράταξης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και να αντικαταστήσει στο τέλος του μήνα τον πρωθυπουργό Κοϊζούμι), ισχυρίστηκε πως οι κυρώσεις αποφασίστηκαν γιατί τάχα δεν απέδωσαν οι πιέσεις του Τόκιο στην Πιονγιάνγκ για «ειρηνική επίλυση» του πυρηνικού θέματος στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, υποστήριξε πως το μέτρο επιβάλλεται στο πλαίσιο της «ισχυρής διεθνούς» πολιτικής της Αυστραλίας για τη μη διάδοση των πυρηνικών και όπλων μαζικής καταστροφής...

Οι κυρώσεις είναι πανομοιότυπες με ανάλογες κυρώσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους, η οποία σχολίασε χτες πως θα βοηθήσουν «στην προστασία των οικονομικών συστημάτων Ιαπωνίας και Αυστραλίας». Προκάλεσαν ωστόσο την αντίδραση της Κίνας που εκτίμησε πως θα εντείνουν την ένταση στην «ευαίσθητη και περίπλοκη» κατάσταση, που επικρατεί στην Κορεατική Χερσόνησο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ