Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Πραξικόπημα με «υπογραφή» του βασιλιά

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.- Ο στρατός της Ταϊλάνδης προέβη χθες σε πραξικόπημα εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας Θάκσιν Σιναουάτρα, περικυκλώνοντας την έδρα της κυβέρνησης με άρματα μάχης, καταλαμβάνοντας τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και διακηρύσσοντας ότι αναλαμβάνει τον έλεγχο της χώρας διορίζοντας «προσωρινή» κυβέρνηση, που το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να δηλώσει «πιστή στον βασιλιά»Μπουμιμπόλ.

Ο Θάκσιν - στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών - είχε γίνει «κόκκινο πανί» για το παλάτι, λόγω σκανδάλων διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας. Επιχείρησε να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία νωρίτερα φέτος, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, από τις οποίες απείχε η αντιπολίτευση και τις οποίες ακύρωσε, αργότερα, το ανώτατο δικαστήριο, αφήνοντας τη χώρα χωρίς Βουλή σχεδόν από τις αρχές του χρόνου. Επαναληπτικές εκλογές προγραμματίζονταν για τις 15 Οκτώβρη.

Ο στρατός για άλλη μια φορά βγήκε από τα στρατόπεδα - όπως έχει κάνει πάνω από 10 φορές στην ιστορία της χώρας - για να επιβάλει διά της βίας τη θέληση του βασιλιά. Φήμες πραξικοπήματος, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν επρόκειτο να συμβεί, κυκλοφορούσαν στην Ταϊλάνδη από τις αρχές του καλοκαιριού. Η απόπειρα του Θάκσιν να κηρύξει «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» από τη Νέα Υόρκη είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Ο 78χρονος Μπουμιμπόλ, που φέτος γιόρτασε τον 60ό του χρόνο στο θρόνο, συνήθως μένει στο παρασκήνιο και παρεμβαίνει πυροσβεστικά. Το 1992, η τοτινή χούντα είχε σφάξει δεκάδες διαδηλωτές πριν ο βασιλιάς επαναφέρει τη «σταθερότητα» ρίχνοντάς την. Ο τηλεοπτικός σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων πρόβαλε χθες βράδυ εικόνες με τη βασιλική οικογένεια και ανέκρουε εμβατήρια. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ξερά ότι «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις και «περιμένει να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Φρέντερικ Τζόουνς. Αυτό μάλλον σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον προτιμά να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν και όχι να παρέμβει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ