Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Να δυναμώσει η κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη

Το κοινό ανακοινωθέν της Συνάντησης

Στιγμιότυπο από τη Συνάντηση

Motion Team

Στιγμιότυπο από τη Συνάντηση
Στις 15 Σεπτέμβρη 2006, στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκαν εκπρόσωποι Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων από χώρες των Βαλκανίων και συγκεκριμένα από Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Τουρκία. Μηνύματα υποστήριξης της πρωτοβουλίας και γραπτές παρεμβάσεις έστειλαν κόμματα από τη Ρουμανία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Η Συνάντηση αποτέλεσε μια ακόμη αφορμή για την ενίσχυση των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων της Βαλκανικής. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανταλλάχτηκαν απόψεις για την παραπέρα ενίσχυση του κομμουνιστικού κι εργατικού κινήματος στην περιοχή. Συζητήθηκαν οι εμπειρίες των κομμάτων στους αγώνες ενάντια στην επίθεση του ιμπεριαλισμού, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις αμερικανικές βάσεις, ενάντια στην ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Χαιρετίστηκε η αντίσταση του Παλαιστινιακού και Λιβανέζικου λαού, όπως και οι μεγάλες κινητοποιήσεις σε σειρά Βαλκανικών χωρών ενάντια στην αποστολή στρατευμάτων στο Λίβανο, ενάντια στην κατοχή του Αφγανιστάν και Ιράκ, ενάντια στην εγκατάσταση νέων Αμερικανικών και ΝΑΤΟικών βάσεων στα Βαλκάνια. Τονίστηκε πως στις σημερινές συνθήκες επιβάλλεται η ένταση της πάλης και ο συντονισμός, για να ανατραπούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια. Οι δυνάμεις αυτές επιδιώκουν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Βαλκανικής Χερσονήσου, που έχει στρατηγική σημασία, για τις ΗΠΑ και την ΕΕ όχι μόνο για τις βλέψεις τους στη Μέση Ανατολή, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα, στον Καύκασο και στην Ευρασία.

Εκτιμήθηκε πως οι λαοί χρειάζεται να βάλουν φραγμούς στη λογική του «διαίρει και βασίλευε», στη διαμόρφωση νέων αδύναμων κρατών και προτεκτοράτων, όπως π.χ. είναι η εξέλιξη που προδιαγράφεται στο Κόσσοβο. Οι μετέχοντες τάχθηκαν κατηγορηματικά κατά της αλλαγής συνόρων. Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ανταγωνισμοί, που μπορεί και πάλι να αιματοκυλήσουν την περιοχή μας, όχι μόνο αποτελούν αφορμή για την ενίσχυση των ξένων επεμβάσεων, αλλά έχουν και σαφή στόχο να αναδείξουν σε κάθε χώρα πειθήνιες κυβερνήσεις στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα και καθεστώτα που θα βαθύνουν παραπέρα την καπιταλιστική εκμετάλλευση, με την πρόσδεση των χωρών στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Στη Συνάντηση εκφράστηκε η κοινή θέληση των κομμάτων να ενισχύσουν και να πυκνώσουν τις κοινές πρωτοβουλίες τους, αλλά και ευρύτερες αντιιμπεριαλιστικές δράσεις, όπως είναι η επαναδραστηριοποίηση του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου.

Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα της Βαλκανικής καλούν τους λαούς της περιοχής μας να δυναμώσουν σήμερα την πάλη:

- Ενάντια στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια, στις ξένες βάσεις και τα στρατεύματα.

- Ενάντια στη λεγόμενη «Βαλκανική Ταξιαρχία» και τη συμμετοχή των στρατιωτικών σωμάτων από βαλκανικές χώρες σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε άλλες χώρες όπως στο Αφγανιστάν - Ιράκ και αλλού.

Να απαιτήσουμε:

- Να επιστρέψουν τα στρατεύματα από βαλκανικές χώρες, που βρίσκονται σήμερα εκτός συνόρων.

- Καμιά εμπλοκή των χωρών μας στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις απειλές που εκτοξεύονται κατά των λαών της Κούβας, της Βενεζουέλας, της ΛΔ Κορέας, του Ιράν, της Συρίας, όπως και κατά άλλων λαών.

- Να μην τηρηθούν οποιεσδήποτε «συμβατικές υποχρεώσεις» που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκουν τις χώρες μας.

Αποφασίστηκε επίσης, τα ΚΚ:

- Να συσφίξουμε τις σχέσεις μεταξύ μας. Να συνεχιστεί η συζήτηση για την πιο στενή συνεργασία των κομμάτων μας.

- Να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας με τους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης.

- Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Κούβας και στον ηγέτη του Φιντέλ Κάστρο. Να δυναμώσουμε την πάλη μας για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών από τις φυλακές των ΗΠΑ.

- Ενεργά να πάρουμε μέρος στις αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις, που ετοιμάζονται στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Ρίγα το Νοέμβρη.

- Να ενθαρρύνουμε συναντήσεις διμερείς και πολυμερείς των οργανώσεών μας νεολαίας και άλλων μαζικών κινημάτων όπως γυναικών, φιλειρηνικών και εργατικών οργανώσεων των χωρών μας.

- Να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για τη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, που θα γίνει φέτος στη Λισαβόνα στις 10 - 12 του Νοέμβρη.

Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας

Κόμμα των Κομμουνιστών Βουλγαρίας

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας, ΠΔΓΜ

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (ΕΜΕΠ)

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ