Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Δυσαρέσκεια από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Χιλιάδες Ούγγροι διαδήλωσαν τη Δευτέρα στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Φέρεντς Γκιούρτσανι, μετά τη δημοσιοποίηση από το ραδιόφωνο ομιλίας του σε βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος τον περασμένο Μάη, όπου μεταξύ άλλων τόνιζε ότι η κυβέρνηση έλεγε ψέματα σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας.

Ενα μέρος των διαδηλωτών διασπάστηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας από τον κύριο όγκο της διαδήλωσης και κατευθύνθηκε στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, καταλαμβάνοντάς το, μετά από έντονες συγκρούσεις με την αστυνομία. Λίγες ώρες αργότερα, η αστυνομία κατάφερε και τους απομακρύνει, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 200 άνθρωποι να τραυματιστούν, κυρίως αστυνομικοί, ενώ οι υλικές ζημιές ήταν τεράστιες. Σημειώνεται ότι οι ίδιες δυνάμεις κατέστρεψαν το μνημείο των Σοβιετικών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη χώρα κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με χτεσινή ανακοίνωση, το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα εκτιμά πως η χώρα «βρίσκεται σε βαθιά συνταγματική και πολιτική κρίση» και πως ο «κύριος λόγος της κρίσης είναι η πολιτική που ακολουθεί το κυβερνών "Σοσιαλιστικό Κόμμα" και ο σύμμαχός του, το "Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών"», που όπως αναφέρει συνεχίζει την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Η εκπλήρωση των επιταγών του Μάαστριχτ έχει ως συνέπεια τις αυξήσεις στις τιμές, στη φορολογία, την επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια, την ιδιωτικοποίηση της υγείας, καθώς και άλλα μέτρα που έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση του λαού.

Η ανακοίνωση τονίζει ότι η πλειοψηφία του λαού κατέβηκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί ενάντια σ' αυτήν την πολιτική, ενώ επισημαίνει πως οι αντικυβερνητικές αυτές συγκεντρώσεις δε σηματοδοτούν μια επανάσταση. Παράλληλα τονίζει ότι κάποιες ακροδεξιές δυνάμεις και εξτρεμιστές εκμεταλλεύτηκαν τη μαζική δυσαρέσκεια για τους δικούς τους πολιτικούς και προσωπικούς στόχους. Καταλήγοντας, το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού και απαιτεί να αρχίσει νέα συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου συντάγματος, ενώ καταδικάζει τη χρήση βίας, απαιτώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των πολιτών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ