Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Εποικοδομητική» η συνάντηση Αμπάς - Λίβνι

Οι Γάλλοι κατοχικοί της στρατιωτικής δύναμης του ΟΗΕ προελαύνουν στο Ν. Λίβανο

Associated Press

Οι Γάλλοι κατοχικοί της στρατιωτικής δύναμης του ΟΗΕ προελαύνουν στο Ν. Λίβανο
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

«Το Ισραήλ επιθυμεί να επαναληφθεί ο διάλογος με τον Πρόεδρο Αμπάς» δήλωνε η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή της με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η Τζίπι Λίβνι υποστήριξε ότι και η ισραηλινή πλευρά επιδιώκει μια λύση δύο κρατών και επανέλαβε ότι για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει «να πειστεί η Χαμάς να υιοθετήσει μετριοπαθέστερες θέσεις απέναντι στο Ισραήλ».

Τόσο η Λίβνι όσο και ο Αμπάς χαρακτήρισαν την, πρώτη μετά από 5 μήνες, συνάντησή τους ως «εξαιρετικά θετική και εποικοδομητική», ενώ ο δεύτερος δεσμεύτηκε να «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για την απελευθέρωση του 19χρονου Ισραηλινού στρατιώτη που κρατείται αιχμάλωτος στη Γάζα από τις 25 Ιουνίου. Την ίδια ώρα, βέβαια, ο ισραηλινός στρατός σκότωνε άλλον έναν 25χρονο Παλαιστίνιο, μέλος της «Φατάχ», σε ανταλλαγή πυρών έξω από την Τζενίν.

Με «ταχύτατους ρυθμούς» συνεχίζεται η ανάπτυξη της δύναμης του ΟΗΕ, του κατοχικού στρατού, σε όλα τα καίρια σημεία στο Νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε, χτες, εκπρόσωπός του, τονίζοντας ότι, ήδη, έχουν φτάσει στην περιοχή 5.000 άνδρες. Ταυτόχρονα ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, πτέραρχος Νταν Χαλούτζ, ανακοίνωνε ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουν αποχωρήσει από το Λίβανο και οι τελευταίοι Ισραηλινοί στρατιώτες.

Ταυτόχρονα, ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια Ντέιβιντ Σίρερ χαρακτήριζε «εξοργιστική» τη ρίψη περισσότερων των 350.000 βομβών διασποράς στο νότο τις τελευταίες 4-5 ημέρες του πολέμου, κυρίως σε κατοικημένες περιοχές. Κατηγόρησε το Ισραήλ για «έγκλημα», αλλά και για μη ανταπόκριση στο αίτημα παράδοσης χαρτών με τις συντεταγμένες των βομβαρδισμών προκειμένου να καθαριστούν οι περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ