Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Θυμήθηκαν «λαούς», φτώχεια και «ειρήνη»...

Οι απανταχού συρράξεις με πρώτη την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η άρνηση της κυβέρνησης του Σουδάν να αποδεχτεί την αποστολή κυανοκράνων στην επαρχία Νταρφούρ, οι τεράστιες οικονομικές ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών και ο λεγόμενος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, αλλά και η εκλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κυριαρχούν, μεταξύ άλλων, στις εργασίες της 61ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ξεκίνησε χτες στην έδρα του Οργανισμού στη Ν. Υόρκη.

Στην ομιλία του ο απερχόμενος ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αναφέρθηκε στις «τρεις μεγάλες προκλήσεις», που όπως είπε αντιμετωπίζει η «διεθνής κοινότητα»: Αδικη παγκόσμια οικονομία, διεθνή διασάλευση της τάξης, εκτεταμένη περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της έννομης τάξης. Υποστήριξε ότι η τρομοκρατία «χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την παραβίαση και υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Πρόσθεσε πως η «παγκοσμιοποίηση» έχει εντείνει τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των πολύ πλούσιων και των πολύ φτωχών. Απηύθυνε, ρητορικά, έκκληση «σε λαούς και χώρες να ενωθούν πραγματικά»...

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, αναφέρθηκε σκόπιμα στο «αμερικάνικο έθνος» που σέβεται το Ισλάμ, διαβεβαιώνοντας πως δεν «έχει κηρύξει πόλεμο» στους Μουσουλμάνους και πως η χώρα του «επιθυμεί την ειρήνη». Αναφερόμενος στην ηγεσία του Ιράν την κάλεσε να εγκαταλείψει τις «πυρηνικές φιλοδοξίες», λέγοντας πως αυτή είναι «το κύριο εμπόδιο για το καλύτερο μέλλον» του ιρανικού λαού. Είπε πως το «μέλλον» του ιρανικού λαού «είναι συννεφιασμένο... γιατί οι κυβερνώντες σας επέλεξαν να σας αρνηθούν την ελευθερία και να χρησιμοποιήσουν τον πλούτο της χώρας σας για να χρηματοδοτήσουν την τρομοκρατία». Αναφερόμενος στο λαό της Συρίας, είπε πως η εκεί κυβέρνηση «μετέτρεψε τη χώρα σε σταυροδρόμι τρομοκρατίας» και σε «εργαλείο του Ιράν». Ισχυρίστηκε πως «Χαμάς και Χεζμπολάχ δουλεύουν για την αποσταθεροποίηση της περιοχής». Οσο για το Σουδάν, κάλεσε τον ΟΗΕ «να δράσει» σε περίπτωση που η σουδανική κυβέρνηση «δεν εγκρίνει γρήγορα» την αποστολή κυανοκράνων, χαρακτηρίζοντας τις βιαιότητες στη δυτική επαρχία Νταρφούρ «γενοκτονία» και τα βάσανα των προσφύγων «άφατα».

Στο περιθώριο της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών διαδραματίζονται παρασκηνιακά και τα παζάρια για την εκλογή του νέου ΓΓ του Οργανισμού, που κατά την παράδοση αναμένεται να είναι αυτή τη φορά απ' την Ασία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ