Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΟΗΕ
Αλλεπάλληλες επαφές και συναντήσεις

Επιμένει στην προϋπόθεση της διακοπής του εμπλουτισμού ουρανίου για την έναρξη διαπραγματεύσεων ο Αμερικανός Πρόεδρος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Το Ιράν οφείλει να πάψει να κωφεύει και να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, αλλιώς οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από τον ΟΗΕ να του επιβάλει κυρώσεις», τόνιζε ο Πρόεδρος Μπους, μετά από συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του. Το ίδιο σκεπτικό επανέλαβε και στην ομιλία του, στη συνέχεια στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καλώντας τον ιρανικό λαό να «αντιληφθεί ότι οι φυσικοί πόροι της χώρας του γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει αντίρρηση για ανάπτυξη ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος».

Ο Μπους επέμεινε, ολοκληρώνοντας τη συζήτησή του με τον Ζακ Σιράκ, ότι θα πρέπει να ανασταλεί η διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη, πριν υπάρξει έναρξη διαπραγματεύσεων. Με το αίτημα αυτό συμφώνησε και ο Ζακ Σιράκ, αν και λίγες ώρες νωρίτερα, δήλωνε ότι μια τέτοια κίνηση από την Τεχεράνη «θα μπορούσε να γίνει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», ενώ σαφώς το Παρίσι διαφωνεί με την επιβολή κυρώσεων.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, που, επίσης, θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση, διαφώνησε με τις πιέσεις για επιτάχυνση του ρυθμού των επαφών για το θέμα και δήλωσε ότι το Ιράν «έχει πρόταση για τη διαχείριση του κόσμου και θα την παρουσιάσει στον ΟΗΕ».

Πάντως, οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται ανελλιπώς παρασκηνιακά και αναμένεται εντός της βδομάδας να γίνει νέα συνάντηση Σολάνα - Λαριτζάνι στη Νέα Υόρκη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ