Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Χανίγιε: «Δεν παραιτούμαστε»

ΓΑΖΑ.--

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής υπό τη «Χαμάς» Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε χτες ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, παρά τη συνεχιζόμενη απεργία δημοσίων υπαλλήλων που παραμένουν απλήρωτοι και την οικονομική κρίση που ταλανίζει τα Παλαιστινιακά Κατεχόμενα Εδάφη λόγω του απηνούς δυτικού εμπάργκο και της συνεχιζόμενης άρνησης του Ισραήλ να αποδώσει τα φορολογικά έσοδα της Παλαιστινιακής Αρχής στην κυβέρνηση. Ο Χανίγιε, σε ομιλία του σε τζαμί στη Ράφα,, επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση δε θα παραιτηθεί. Δε σκεπτόμαστε να παραιτηθούμε, ή να διαλύσουμε την (Παλαιστινιακή) Αρχή».

Στελέχη της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προειδοποιούσαν χτες ότι «ο στραγγαλισμός του εμπορίου κατέστρεψε την οικονομία, έχει φέρει τους θεσμούς στα όρια της κατάρρευσης και έχει διαρρήξει σοβαρά τους κοινωνικούς ιστούς». Η πίεση της Δύσης και του Ισραήλ, προσέθεταν τα ανήσυχα αυτά στελέχη, «δεν επέφεραν θέληση συμβιβασμού αλλά μάλλον δημιούργησε μαζική απελπισία, οργή και μια αίσθηση απώλειας κάθε ελπίδας και εγκατάλειψης». Η επιχείρηση Καλοκαιρινή Βροχή του Ισραήλ, εν τω μεταξύ, έχει κοστίσει τις ζωές περίπου 300 Παλαιστινίων, στην πλειοψηφία τους αμάχων.

«Ανήσυχος» εμφανίστηκε και ο μονάρχης της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Time. Οπως δήλωσε, «αν δεν επιλύσουμε το Παλαιστινιακό το μέλλον θα είναι σκληρό για τη Μέση Ανατολή... Μέσα στο 2007, εάν δε δούμε κάτι που θα δίνει εγγυήσεις σε όλους -- τη διεθνή κοινότητα, τους Ισραηλινούς, τους Αραβες και τους Παλαιστίνιους -- τότε νομίζω ότι είμαστε καταδικασμένοι σε δεκαετίες βίας μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ