Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ασφυκτική κρατική πίεση στο ΚΕΚΡ-ΚΚΡ

«Ολα τα διοικητικά μέσα που διαθέτουν χρησιμοποιούν αυτήν την περίοδο οι αρχές της αστικής Ρωσίας για να εμποδίσουν και να περιορίσουν τη δράση των πραγματικών εργατικών και κομμουνιστικών οργανώσεων». Αυτό τονίζεται σε ενημερωτικό δελτίο στην ιστοσελίδα του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), όπου σημειώνεται πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσίας προσπαθούν, με διάφορες κατασκευασμένες κατηγορίες και δικαιολογίες, να αμφισβητήσουν την ύπαρξη μιας σειράς περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος, με στόχο να εμποδίσουν την επικύρωση του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ ως πολιτικού κόμματος.

Οπως είναι γνωστό, με βάση τη ρωσική νομοθεσία, μια οργάνωση μπορεί να χαρακτηριστεί πολιτικό κόμμα και να έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές και στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μόνο αν παραδώσει στις αρχές τα στοιχεία 50 χιλιάδων μελών, τα οποία στη συνέχεια ελέγχονται από ειδική υπηρεσία που έχει συγκροτηθεί. Μεταξύ των άλλων το πολιτικό κόμμα θα πρέπει να έχει οργανώσεις τουλάχιστον στο 50% των περιφερειών της χώρας, οι οποίες επίσης περνούν από έλεγχο.

Οπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, στις 5 του Σεπτέμβρη το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέτασε το αίτημα της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης στην περιοχή του Τσελιάμπινσκ, με το οποίο ζητούνταν να αρθεί η επικύρωση από την ΚΟ Περιοχής του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ στο Τσελιάμπινσκ. Το κόμμα εκπροσώπησαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Β. Τιούλκιν, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ και βουλευτής της Κρατικής Δούμας, και ο Β. Ματβέεφ, Γραμματέας περιοχής του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ στο Τσελιάμπινσκ και βουλευτής στην τοπική Δούμα.

Στη συνεδρίαση αυτή το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας δικαίωσε το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ. Οπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του κόμματος, «αυτή η μάχη δεν ήταν καθόλου τοπικής σημασίας, αφού ακολουθούν ανάλογες δίκες κατά των κομματικών οργανώσεων περιοχής του Κεμέρεβο, του Οριόλ, του Περμ».

Δηλώσεις όμως για το θέμα έκανε και ο Ι. Μέλνικοφ, αντιπρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), ο οποίος σημείωσε πως «το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ είναι πραγματική πολιτική δύναμη και ο μόνος σύμμαχος του ΚΚΡΟ σε ομοσπονδιακό επίπεδο» και χαρακτήρισε άλλες οργανώσεις, όπως το νέο «αριστερό» κόμμα, που ετοιμάζει το Κρεμλίνο, «ψευτο-κόμματα».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ