Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Θεριεύει το κίνημα για την απελευθέρωσή τους

Την Τρίτη ξεκινάει η διεθνής καμπάνια

ΑΒΑΝΑ.--

Η Τρίτη, 12 Σεπτέμβρη, σηματοδοτεί τη συμπλήρωση των οκτώ χρόνων από την άδικη, ανήθικη και παντελώς παράνομη κράτηση των Πέντε Κουβανών Αγωνιστών Ρενέ και Φερνάντο Γκονσάλες, Ραμόν Λαμπανίνιο, Χεράρδο Ερνάντες και Αντόνιο Γκερέρο και συνάμα την έναρξη της παγκόσμιας καμπάνιας για την απελευθέρωσή τους, που πρόκειται να ξεκινήσει επίσημα στις 12 Σεπτέμβρη και θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβρη.

Το κίνημα αλληλεγγύης που δυναμώνει συνεχώς είναι έτοιμο. Μερικές μόνο περιπτώσεις για το τι διοργανώνεται. Στις ΗΠΑ έχουν προγραμματιστεί από την «Εθνική Επιτροπή για την απελευθέρωση των Πέντε» πληθώρα εκδηλώσεων από το Μαϊάμι έως τη Φιλαδέλφεια μέχρι το Μόντρεαλ και τη Νέα Υόρκη. Την Τρίτη, η οργάνωση ANSWER έχει προγραμματίσει και την προβολή της ταινίας «Clandestinos» στο Λος Αντζελες, ειδικά αφιερωμένο στους Πέντε Κουβανούς Αγωνιστές.

Διαδήλωση στην αμερικανική πρεσβεία στο Μπουένος Αϊρες έχει προγραμματίσει το «Κίνημα Αλληλεγγύης με την Κούβα» στην Αργεντινή, με μοναδικό αίτημα την άμεση απελευθέρωση των Πέντε. Στην Τουρκία, ήδη η «Ενωση Φιλίας με την Κούβα - Χοσέ Μαρτί» διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων. Στη Ρωσία έχει δημιουργηθεί η «Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για τους Πέντε», ενώ και στη Δούμα θα προταθεί ψήφισμα που θα ζητά την απελευθέρωσή τους. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τη 14η Σύνοδο των Αδέσμευτων Χωρών - (ΝΑΜ) που ανοίγει τις πύλες της τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη. Την έναρξη των εργασιών στις οποίες θα συμμετάσχουν 116 χώρες - μέλη του ΝΑΜ θα κάνει ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Φελίπε Πέρες Ρόκε.

Τέλος, οι υπογραφές στην επιστολή των 400 διανοουμένων και καλλιτεχνών που απαιτούν το σεβασμό της κυριαρχίας της Κούβας και καταδικάζουν τα αμερικανικά ιμπεριαλιστικά σχέδια ενάντια στο Νησί της Επανάστασης έχουν φτάσει πλέον τις 30.000, ενώ από τους τελευταίους ξεχωρίζουν ο φυλακισμένος δημοσιογράφος, Μουμία Αμπού Τζαμάλ και οι Παραγουανοί, ο συγγραφέας Ρούμπεν Μπαρέιρο και ο ποιητής Τζάκομπο Ραουσκίν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ