Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
«Εκρηκτική» προβοκάτσια

ΛΑ ΠΑΣ.--

Μία βομβιστική επίθεση στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο στη Σάντα Κρους και διάφορες βίαιες εκδηλώσεις των ομάδων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, σημάδεψαν την 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει η αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μοράλες σε τέσσερις επαρχίες της χώρας, με αιχμή πάντα την πλούσια επαρχία της Σάντα Κρους.

Απεργία που αποτελεί προσπάθεια αποσταθεροποίησης και πρόκλησης τεχνητής εσωτερικής αναταραχής, καθώς πρόκειται για προσπάθεια έμμεσης επιβολής των θέσεων της αντιπολίτευσης στη Συντακτική Συνέλευση. Θέσεις που συνοδεύονται από έμμεσες απειλές απόσχισης, κυρίως όσον αφορά τη Σάντα Κρους. Εξάλλου, το αίτημα της απεργίας μιλά από μόνο του και αφορά στη Συντακτική Συνέλευση, όπου επιχειρείται να έρθει νέο Σύνταγμα. Ετσι οι «απεργοί» ζητούν για όλες τις αποφάσεις να υπάρχει πλειοψηφία των 2/3 και δικαίωμα άσκησης βέτο στη μειοψηφία για οποιαδήποτε απόφαση... Αυτό φυσικά γίνεται για να μπλοκαριστούν οι όποιες αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση Μοράλες, αφού σήμερα ισχύει ότι για το σχέδιο νέου συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 και απλή πλειοψηφία για την έγκριση άλλων σχεδίων. Θυμίζουμε ότι το κυβερνών MAS έχει την πλειοψηφία, αν και όχι την απόλυτη.

Εκτός του «εκκωφαντικού» αιτήματος και τα όσα έλαβαν χώρα χτες το πρωί είναι ενδεικτικά της τακτικής της αντιπολίτευσης. Η υπουργός Εσωτερικών Γκλόρια Μουνιός δήλωσε, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», ότι η επίθεση στο τηλεοπτικό δίκτυο έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες και οι βόμβες ήταν τουλάχιστον δύο, χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Παράλληλα, όπως τόνισε η Μουνιός, οι εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα είναι χαρακτηριστικές: μεθυσμένοι «απεργοί» εφοδιασμένοι με ρόπαλα και ξύλα αποκλείουν δρόμους, επιτίθενται σε ανθρώπους και επιχειρούν να εισβάλλουν σε διάφορα κρατικά κτίρια. «Αποτελούν μέρος της συνωμοσίας που είναι σε εξέλιξη», καθώς, όπως υπενθύμισε οι τοπικές και λαϊκές οργανώσεις αυτών των επαρχιών δε συμμετέχουν στην απεργία, που έχει διοργανωθεί από την ολιγαρχία - το κόμμα Podemos και άλλα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ