Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες απώλειες για τους κατοχικούς

Απόφαση για ενισχύσεις από τους ΝΑΤΟικούς επιτελείς

Από την επίθεση δίπλα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ

Associated Press

Από την επίθεση δίπλα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ
ΚΑΜΠΟΥΛ.- Δεκαοκτώ νεκροί - εκ των οποίων οι δύο ήταν στρατιώτες των ΗΠΑ και αρκετοί ξένοι εργαζόμενοι σε εταιρείες μισθοφόρων - και 31 τραυματίες ήταν έως χθες βράδυ ο απολογισμός της πιο πολύνεκρης επίθεσης αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα του κατεχόμενου Αφγανιστάν από την πτώση των Ταλιμπάν, πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Την ευθύνη για την επίθεση, η οποία σημειώθηκε με τη χρήση ενός γεμάτου εκρηκτικά αυτοκινήτου το οποίο προσέκρουσε σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή πολύ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία - φρούριο στην Καμπούλ, ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Αλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες ήταν ανάμεσα στους τραυματίες. Παράλληλα, στη Βαρσοβία, όπου συνήλθαν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των 26 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση της κατοχής: «Οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από τις χώρες (μέλη του ΝΑΤΟ) θα πρέπει να εκπληρωθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Στρατιωτικής Επιτροπής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Μπρετ Μπουντρό. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Ρόιτερς, οι 18.500 άνδρες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν επιδιώκεται να φθάσουν τους 21.000, με την αποστολή άλλων 2.500 ανδρών άμεσα. Βρετανός στρατηγός είπε ότι «ο πόλεμος στο νότιο Αφγανιστάν είναι πλέον πιο σφοδρός από τον πόλεμο στο Ιράκ».

Νωρίτερα προχθές ώρα ΗΠΑ (τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους διαβεβαίωνε ανύποπτος ότι οι Ταλιμπάν «θα αποτύχουν» στις «απέλπιδες» προσπάθειές τους να ανακαταλάβουν το Αφγανιστάν. Και πρόσθεσε με χαρακτηριστική προκλητικότητα: «Θα αποτύχουν, επειδή ο αφγανικός λαός γεύτηκε την ελευθερία. Θα αποτύχουν, γιατί το όραμά τους για τον κόσμο δεν αντέχει στη σύγκριση με τη δημοκρατία. Θα αποτύχουν, επειδή δεν μπορούν να συγκριθούν με τις στρατιωτικές δυνάμεις του ελεύθερου Αφγανιστάν, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ». Ποια είναι η «γεύση της ελευθερίας»; Η κατοχή, οι σφαγές, τα βασανιστήρια, η φτώχεια, τα ναρκωτικά, ο διαρκής πόλεμος.

Κατά τα άλλα, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες ότι «σκότωσαν 21 μαχητές των Ταλιμπάν» στην Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν - αριθμός μάλλον αμφισβητήσιμος, με δεδομένο ότι συνήθως είναι οι άμαχοι που δέχονται τα πυρά του ΝΑΤΟ - ενώ στη Φαράχ, τέσσερις Ιταλοί κατοχικοί τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, από έκρηξη βόμβας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ