Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τα ψεύδη καταρρέουν

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι επιθέσεις στο Ιράκ συνεχίζονται: δύο άνθρωποι, ο ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, όταν εξερράγη βόμβα με στόχο αυτοκινητοπομπή της αστυνομίας στο κέντρο της Βαγδάτης. Επίσης χτες, ένας Βρετανός στρατιώτης υπέκυψε σε τραύματα που είχε υποστεί σε μάχη, με αποτέλεσμα οι απώλειες του βρετανικού αποσπάσματος που συμβάλλει στην κατοχή να αυξηθούν σε 118 από το 2003. Εν τω μεταξύ, στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη βδομάδα που τελειώνει ανέφεραν ότι τον Αύγουστο έφθασαν στα νεκροτομεία μόνο στη Βαγδάτη τουλάχιστον 1.584 άνθρωποι, γεγονός που τινάζει στον αέρα τους ισχυρισμούς των Αμερικανών αξιωματούχων και των Ιρακινών εντολοδόχων τους περί «μείωσης της βίας» στην ιρακινή πρωτεύουσα. Και αυτό παρά το ότι ο αριθμός των Αμερικανών κατοχικών στρατιωτών στο Ιράκ βρίσκεται σε ένα από τα υψηλότερα, ιστορικά, επίπεδα, στους 145.000, αριθμός που αυξάνεται σε 160.000 αν συνυπολογιστούν οι «εργαζόμενοι σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας» -- οι μισθοφόροι -- που, όπως σημειώνει το περιοδικό The American Prospect, όχι μόνο αποτελούν «έναν κατοχικό στρατό από μόνοι τους», αλλά επίσης «δεν μπορούν να διωχτούν για εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια»: αφού είναι «υπάλληλοι» εταιρειών δολοφόνων, ακριβώς.

Στο μεταξύ, διαψεύδοντας την κυβέρνηση Μπους, η Επιτροπή Πληροφοριών του Κογκρέσου των ΗΠΑ σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χτες ανέφερε ότι «ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν είχε εμπιστοσύνη στην αλ Κάιντα και θεωρούσε τους ισλαμιστές εξτρεμιστές ως απειλές κατά του καθεστώτος του, αρνούμενος όλα τα αιτήματα της αλ Κάιντα για μια υλική ή επιχειρησιακή βοήθεια» -- με άλλα λόγια ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί «σχέσης» Σαντάμ - αλ Κάιντα ήταν παραμύθια.

Κατά τα λοιπά, Ιρακινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν χτες ότι ελέγχουν την ακρίβεια της πληροφορίας ότι επτά άνδρες του δοσιλογικού στρατού της χώρας «συνελήφθησαν από Ιρανούς στρατιώτες» στην ιρανική πλευρά της μεθορίου -- με το πραγματικά ενδιαφέρον ερώτημα να είναι τι ακριβώς έκαναν εκεί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ