Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δολοφονίες με έγκριση και ανοχή

Μετά τον Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν, πριν από 3 βδομάδες, και τον Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, το Σάββατο, με νέες δολοφονίες απειλεί το Ισραήλ, υπό την κάλυψη των ΗΠΑ και των «ευχολογίων» ΕΕ, ΟΗΕ και υπολοίπων

Μέσα από τα ερείπια του σπιτιού, που έχει καταστρέψει ο ισραηλινός στρατός τα παιδιά της Παλαιστίνης...

Associated Press

Μέσα από τα ερείπια του σπιτιού, που έχει καταστρέψει ο ισραηλινός στρατός τα παιδιά της Παλαιστίνης...
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Τρεις μόλις βδομάδες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του θρησκευτικού ηγέτη της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν, το θάνατο από πυραύλους ισραηλινών ελικοπτέρων βρήκε, το Σάββατο το βράδυ, και ο διάδοχός του, στην πολιτική ηγεσία, της οργάνωσης, Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι. Η παλαιστινιακή ηγεσία έριξε το βάρος της ευθύνης στην Ουάσιγκτον, που, απροκάλυπτα, έδωσε το «πράσινο φως» στα σχέδια του Σαρόν. Οι λεκτικές καταδίκες και τα μισόλογα που άρθρωσαν οι διάφορες κυβερνήσεις και η ΕΕ δεν πτόησαν, φυσικά, την ισραηλινή ηγεσία, που εκτός από τα συγχαρητήριά της στις «δυνάμεις ασφαλείας», έσπευσε να εκτοξεύσει νέες απειλές.

«Κόλαση εκδίκησης», ορκίστηκε το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς» για τη δολοφονία του Ραντίσι, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει ακόμη απαντήσει ούτε στη δολοφονία του Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνόδευσαν τον Ραντίσι στην τελευταία κατοικία του, την Κυριακή, ενώ σύσσωμη η παλαιστινιακή πολιτική ηγεσία καταδίκασε απερίφραστα τη νέα ισραηλινή «δολοφονία ακριβείας».

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης χαρακτήρισε τον Ραντίσι «γενναίο μαχητή» και τόνισε ότι δεν πρόκειται να καμφθεί η αντίσταση του παλαιστινιακού λαού. Ο πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι επέρριψε πλήρως την ευθύνη στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «αυτά είναι τα αποτελέσματα της ενθάρρυνσής τους στα σχέδια Σαρόν». Ο ΥΠΕΞ Ναμπίλ Σάαθ δήλωσε, αυτό που πλέον όλοι γνωρίζουν καλά, ότι, δηλαδή, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου με το Ισραήλ.

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην κηδεία του Α. Α. Ραντίσι

Associated Press

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην κηδεία του Α. Α. Ραντίσι
Ο Κχαλέντ Μασχάλ, επικεφαλής του ΠΓ της «Χαμάς», από τη Δαμασκό όπου διαμένει, τόνισε ότι η οργάνωση θα συνεχίσει την αντίστασή της και απάντησε στις απειλές που εκτόξευσαν εναντίον του μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης. Ο Μασχάλ υποστήριξε ότι οι απειλές κατά της ζωής του δεν είναι καινούριες, υπογράμμισε ότι «θα αναδειχτούν νέοι ηγέτες» και κάλεσε την Π. Αρχή να εντοπίσει και να συνθλίψει τους «πράκτορες που δρουν στα παλαιστινιακά εδάφη και συνεργάζονται με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για να εντοπίζονται οι ηγέτες των διαφόρων οργανώσεων».

Ο Μασχάλ είχε δηλητηριαστεί, το 1997, στο Αμμάν από πράκτορες της Μοσάντ και είχε πέσει σε κώμα. Τότε, ο Ιορδανός βασιλιάς αντάλλαξε το αντίδοτο του δηλητηρίου και πέτυχε την απελευθέρωση από τις ισραηλινές φυλακές του Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν με τους συλληφθέντες πράκτορες της Μοσάντ.

Επεισόδια και ισραηλινές θριαμβολογίες

Εκτός από τον ηγέτη της «Χαμάς», κατά την ισραηλινή πυραυλική επίθεση, σκοτώθηκαν και 2 σωματοφύλακές του, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 6 Παλαιστίνιοι περαστικοί. Λίγες ώρες αργότερα, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι εξέλεξε το διάδοχό του, του οποίου το όνομα, όμως, δε δόθηκε στη δημοσιότητα για λόγους ασφαλείας. Δημοσιογραφικές πηγές εκτιμούσαν ότι πιθανότατα τα ηνία της «Χαμάς» θα αναλάμβανε, είτε ο Μαχμούντ Ζαχάρ, είτε ο Ισμαήλ Χανίγιε. Σημειώνεται ότι ο Ραντίσι είχε γλιτώσει από άλλη μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, το περασμένο καλοκαίρι.

Αμέσως μετά τη δολοφονία του Ραντίσι, που συνέπεσε με τη συνέχεια των διαβουλεύσεων που γίνονται στους κόλπους της Π. Αρχής για συμμετοχή των δύο οργανώσεων «Χαμάς» και «Τζιχάντ» στην ΟΑΠ και κατ' επέκταση και στην παλαιστινιακή διακυβέρνηση, 1 Παλαιστίνιος ένοπλος σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο πέρασμα Κισουφίμ, της Γάζας.

Ακόμα με τις πέτρες...

Associated Press

Ακόμα με τις πέτρες...
Το βράδυ της Κυριακής, 5 ρουκέτες Κασάμ εκτοξεύτηκαν κατά εποικισμών, στη βόρεια Γάζα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί 1 έποικος. Ταυτόχρονα, δύο Ισραηλινοί Αραβες πραγματοποίησαν επίθεση σε στρατιωτικό φυλάκιο στο βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα ο ένας να σκοτωθεί και ο δεύτερος να τραυματιστεί. Το πρωί της Κυριακής, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στο χωριό Μπιντού, κοντά στην Ιερουσαλήμ, με αφορμή την ανέγερση του τείχους. Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και 9 τραυματίστηκαν.

Με νέες απειλές και συγχαρητήρια προς τις «ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας», αντέδρασε η ισραηλινή ηγεσία. Ο Αριέλ Σαρόν, που επιθυμούσε άλλη μια «εντυπωσιακή κίνηση», έτσι ώστε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των εσωκομματικών του αντιπάλων στο σχέδιο «μονομερούς απεμπλοκής», φαίνεται ότι πέτυχε το στόχο του. Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία Ραντίσι, δύο «ισχυρά ονόματα», ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υπουργός Οικονομικών, και ο Σιλβάν Σαλόμ, ΥΠΕΞ, διατύπωναν τη στήριξή τους στον Σαρόν. Ο πρώτος, μάλιστα, κυνικά, εκτιμούσε ότι η αμερικανική υποστήριξη στο σχέδιο αυτό οδηγεί σε προσάρτηση νέων παλαιστινιακών εδαφών.

Ευχολόγια και μισόλογα

Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, για άλλη μια φορά, δεν καταδίκασε καν τη δολοφονία Ραντίσι. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι δε γνώριζε τίποτε, ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και να καλέσει τους πολίτες της να φύγουν, μέχρι την Πέμπτη, από τα παλαιστινιακά εδάφη και ιδιαίτερα τη Ραμάλα.

Τη γνωστή φρασεολογία περί «παραβίασης του διεθνούς δικαίου», «αντιπαραγωγικών κινήσεων» και «πρόκλησης νέας βίας», χρησιμοποίησαν οι διάφοροι αξιωματούχοι της ΕΕ, του ΟΗΕ και άλλων κυβερνήσεων. Πολλοί δε δίστασαν, πάλι, να καλέσουν και την παλαιστινιακή πλευρά να «ελέγξει την τρομοκρατία», όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ ουδείς αναφέρθηκε σε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, αφήνοντας, ουσιαστικά, στην ισραηλινή ηγεσία την ελευθερία «κινήσεων» που επιθυμεί. ΕΕ, ΟΗΕ, Γερμανία, Γαλλία, και Ρωσία ψέλλισαν και ορισμένα ευχολόγια περί «αναγκαιότητας εφαρμογής του οδικού χάρτη».

Εντονότερο ύφος είχαν οι καταδικαστικές ανακοινώσεις των αραβικών ηγεσιών, χωρίς, εντούτοις, να ξεπερνούν τα εσκαμμένα. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αρκέστηκε, πάλι, να «προβλέψει» κλιμάκωση «άνευ ορίων με τεράστιες συνέπειες», ενώ ο Ιορδανός βασιλιάς, που επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμος να αναβάλλει τη συνάντηση. Μετά από αίτημα των αραβικών χωρών, επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Λάδι στη φωτιά» από τον Σαρόν(2004-04-21 00:00:00.0)
Νέες απειλές Σαρόν(2004-04-06 00:00:00.0)
Πρώτη «προπαρασκευαστική» συνάντηση Σαλόμ - Σάαθ(2003-12-11 00:00:00.0)
Νέα κυβέρνηση, ίδια εμπόδια(2003-11-13 00:00:00.0)
Διάλογο και εκεχειρία επιδιώκει ο Κορέι(2003-10-08 00:00:00.0)
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας από τον ισραηλινό στρατό(1998-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ