Τρίτη 20 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Πρέπει να γίνει παλλαϊκός εργατικός αγώνας»

Αναφερόμενη στους αγώνες για την Παιδεία, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην Κρήτη, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Οι αγώνες για την Παιδεία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ένα σημαντικό σημείο. Από τη μια μεριά φοιτητές και σπουδαστές δίνουν τη μάχη κατά του νέου νόμου-πλαίσιο που πρόκειται να κατατεθεί και που σημαίνει την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας.

Αυτός όμως ο αγώνας για να έχει αποτελέσματα πρέπει να μπει - να περάσει στους τόπους δουλιάς, στα γραφεία, στις επιχειρήσεις, στις πόλεις, στο χωράφι, πρέπει δηλαδή να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, πρέπει να γίνει παλλαϊκός εργατικός αγώνας.

Αλλωστε, η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών που σπουδάζουν είναι παιδιά που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα.

Από αυτήν την άποψη θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ουσιαστικός συντονισμός των δυνάμεων της σπουδάζουσας νεολαίας με το εργατικό κίνημα, με τις ταξικές δυνάμεις, με όλες τις μαζικές λαϊκές οργανώσεις.

Από την άλλη, πρέπει να έχουνε υπόψη οι φοιτητές και οι σπουδαστές ότι όταν ένας αγώνας φουντώνει, δε χτυπιέται μόνο με τα μέσα καταστολής, την αστυνομική βία - αυτό είναι ένα άλλο όπλο - αλλά επιστρατεύονται εκείνες οι δυνάμεις, είτε δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, είτε δυνάμεις που ενδιαφέρονται για μια επιφανειακή και τίποτα άλλο αντιπολίτευση, επιστρατεύονται για να υπονομεύσουν το χαρακτήρα και το πλαίσιο του αγώνα από τα μέσα. Εμείς θεωρούμε ότι το φοιτητικό κίνημα δεν πρέπει να παραιτηθεί από το συνολικό πλαίσιο διεκδίκησης κατά της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, κατά της μετατροπής των πανεπιστημίων σε μαγαζάκια των επιχειρηματιών.

Αυτό το συνολικό πλαίσιο πρέπει να μείνει - έχει σημασία εκεί να δεχτεί συντριπτικό πλήγμα η κυβερνητική πολιτική - και να μην ακούσουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές τις διάφορες Σειρήνες, οι οποίες προσπαθούν να συρρικνώσουν τον αγώνα τους σε τρία-τέσσερα σημαντικά μεν ζητήματα, αλλά που δεν είναι ζητήματα τα οποία μπορούν να ανατρέψουν το γενικό χαρακτήρα των αντιδραστικών μέτρων. Θα το πω καθαρά: Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν είναι φερέγγυα δύναμη συμμαχίας με τους φοιτητές, όπως και οι εκπρόσωποί της στα συνδικαλιστικά όργανα. Εννοείται βεβαίως ότι καμία εμπιστοσύνη σε όσα λέει η ΝΔ και οι εκφραστές της μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Οι ηγεσίες οι συνδικαλιστικές που υπέγραψαν τα 77 λεπτά αύξηση για τη συλλογική σύμβαση, δεν μπορούν να γίνουν συνεπείς υποστηριχτές μέχρι τέλος στον αγώνα των εργαζομένων.

Χρειάζεται ενωμένο λαϊκό κίνημα και ταυτόχρονα μέσα στις γραμμές του κινήματος να αναπτυχθεί δραστηριότητα τέτοια που δυνάμεις οι οποίες δεν είναι συνεπείς με τα συμφέροντα των φοιτητών να μην μπορούν να ασκήσουν σημαντική επιρροή. Αυτό είναι το πολιτικό μας μήνυμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης θα μείνουν στα χαρτιά(2011-12-16 00:00:00.0)
Σήμερα νέες διαδηλώσεις φοιτητών - σπουδαστών(2011-09-15 00:00:00.0)
Αύριο το συλλαλητήριο ενάντια στο «μνημόνιο» της Παιδείας(2010-11-30 00:00:00.0)
Ριζοσπαστική ψήφο στην κάλπη(2007-05-08 00:00:00.0)
Από τις κινητοποιήσεις στις κάλπες(2007-04-29 00:00:00.0)
Απάντηση στις φοιτητικές και σπουδαστικές κάλπες(2007-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ