Τρίτη 20 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ποιοι είναι οι «φίλοι» των φοιτητών και σπουδαστών;

Ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας

«΄Η με το κεφάλαιο ή με το λαό» λέει ένα σύνθημα που ακούγεται και στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των σπουδαστών. Και ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη φάση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος δεν υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος.

Τη «μέση» λύση προβάλλουν εκείνοι που στην πραγματικότητα ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβερνητικής πολιτικής. Δυνάμεις που επιδιώκουν να σπρώξουν το κίνημα στο τραπέζι του στημένου διαλόγου.

Τη στάση αυτών των «φίλων» των φοιτητών και σπουδαστών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΠΚΣ.

Από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, που με δηλώσεις των προέδρων τους υποδείκνυαν το προηγούμενο διάστημα ακριβώς εκείνη την τακτική που επέλεξε τελικά η κυβέρνηση: Να καθυστερήσει την κατάθεση του νομοσχεδίου και να σύρει τους φοιτητές στο τραπέζι του διαλόγου. Τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ, που και την απεργία απέφυγαν και έσπευσαν να παροτρύνουν με δελτίο Τύπου το διάλογο. Τα αστικά ΜΜΕ, που παρουσιάζουν ως υπαναχώρηση της κυβέρνησης τις αναλλοίωτες προτάσεις της και «παροτρύνουν» με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τους φοιτητές να «πάνε διακοπές» και από Σεπτέμβρη στο τραπέζι του διαλόγου...

Τη ΔΑΠ, που κερδίζει επάξια τον τίτλο της κυβερνητικής παράταξης είτε με την απόπειρα μπλοκαρίσματος των κινητοποιήσεων είτε με την επίκληση του διαλόγου.

Αλλά και τις παρατάξεις ΠΑΣΠ, ΔΙΚΤΥΟ, ΕΑΑΚ, που αφού αυτοβαφτίστηκαν εκπρόσωποι των φοιτητών, επιδίωξαν - χωρίς κανείς να έχει αποφασίσει αναλόγως και να τους έχει εξουσιοδοτήσει για κάτι τέτοιο - συνάντηση με την υπουργό Παιδείας. Την ίδια υπουργό που ζητούν αρειμανίως την παραίτησή της! Τελικά, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό για να θέσουν προς συζήτηση ζητήματα όπως το άσυλο και τα συγγράμματα. «Μια καθαρή κίνηση υπονόμευσης του αγώνα των φοιτητών», που όπως σημειώνει η ΠΚΣ, «εντάσσεται στην κυβερνητική παγίδα της διαβούλευσης και του διαλόγου σε επιμέρους πλευρές του νόμου».

Ακόμα, η ΠΚΣ σημειώνει ότι στο «αποκαλούμενο "συντονιστικό καταλήψεων" οι ηγεσίες αυτές κατέληξαν σε ανακοίνωση στην οποία απεμπολούνται τα αιτήματα των γενικών συνελεύσεων».

Αντί για «μη συμμετοχή στον προσχηματικό "διάλογο"», προτείνουν «να μην κατατεθεί κανένα σχέδιο ή προσχέδιο νόμου - πλαισίου που θα κινείται στην κατεύθυνση της επιδείνωσης των όρων σπουδών των φοιτητών και θα επιτίθεται στις κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος και το Πανεπιστημιακό Ασυλο». Δηλαδή, «αν παραληφθούν για παράδειγμα οι διατάξεις για τα συγγράμματα, το άσυλο και το ν+2, είναι έτοιμοι να δεχτούν το νόμο-έκτρωμα! Τη βασικότερη πλευρά του νόμου - πλαισίου, που είναι η "ευέλικτη" και επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, απόρροια της οποίας είναι και τα παραπάνω μέτρα, θα την αφήσουν να υλοποιηθεί!», σχολιάζει η ΠΚΣ.

Ακόμα, αντί για «συνολική απόσυρση του νόμου - πλαισίου και ακύρωση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ», προτείνουν τη μη εφαρμογή τους! «Δηλαδή, θα κρέμεται διαρκώς πάνω από τα κεφάλια των φοιτητών η δαμόκλεια σπάθη των νόμων, τους οποίους η κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να εφαρμόσει», επισημαίνει.

Και ενώ «στις συνελεύσεις κατακεραυνώνουν τις ξεπουλημένες και γραφειοκρατικές πλειοψηφίες στα συνδικάτα, συναντιούνται κρυφά με το προεδρείο της ΓΣΕΕ για να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να συνδιοργανώσουν τον αγώνα κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Στην τελευταία μάλιστα σύναξη του "συντονιστικού" κάλεσαν το γνωστό για τη συμβολή του στο ξεπούλημα των τραπεζών στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρο της ΟΤΟΕ Τσουκαλά να απευθύνει "αγωνιστικό" χαιρετισμό!», υπογραμμίζει η ΠΚΣ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ