Τρίτη 20 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Ανάγκη συνέχισης και ανάπτυξης του αγώνα

Οι συνελεύσεις αποφασίζουν συνέχιση των κινητοποιήσεων

Ολοταχώς για το αγωνιστικό ραντεβού της Πέμπτης 22 Ιούνη, προχωρούν φοιτητές και σπουδαστές, που επιμένουν να απαντούν με συνέχιση και ενδυνάμωση των κινητοποιήσεών τους, απέναντι στον παραπλανητικό ελιγμό της κυβέρνησης να μην καταθέσει τώρα το νομοσχέδιο.

Στην Αθήνα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν παρθεί μέχρι τώρα, φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώνονται την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Το κλίμα από τις σχολές δείχνει ότι το κίνημα είναι διατεθειμένο να απαντήσει κατηγορηματικά «καμιά συμμετοχή» στον ψευδεπίγραφο «διάλογο» που στήνουν η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Φοιτητές και σπουδαστές επιμένουν να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νόμο - πλαίσιο, να μην υπάρξει καμιά συζήτηση για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ και απαιτούν διεύρυνση του ασύλου και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Οπως προκύπτει από τις αποφάσεις των συλλόγων, που αποφασίζουν όλες τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, φοιτητές και σπουδαστές προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις στις 27 και 28 του μήνα, μέρες κατά τις οποίες συνεδριάζουν στην Αθήνα οι υπουργοί Παιδείας από χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ με θέμα την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Παράλληλα εντοπίζουν, στις αποφάσεις των συλλόγων τους και γενικότερα στις συζητήσεις τους, την ανάγκη να δυναμώσει ο κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τρεις από τις έξι γενικές συνελεύσεις που έγιναν χτες σε φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας (ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Πειραιά και ΑΣΟΕΕ), μίλησαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ.

Στο επίκεντρο τα αιτήματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες

Απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης και διαφόρων υποτακτικών της, ότι δήθεν όσοι κινητοποιούνται δεν έχουν προτάσεις και δε θέλουν να αλλάξει τίποτα, φοιτητές και σπουδαστές απαντούν με τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, αιτήματα που προβάλλουν όχι μόνο τώρα που οι κινητοποιήσεις τους έχουν διογκωθεί, αλλά σε κάθε φάση ανάπτυξης του κινήματός τους. Απαντούν στη λασπολογία της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπερασπίζονται το σημερινό πανεπιστήμιο, αλλά έχουν αιτήματα και για τις σπουδές και για την προοπτική των σπουδών τους.

Η Πανσπουδαστική Κ.Σ. κεντράρει μέσα στις σχολές σε ένα τέτοιο πλαίσιο πάλης, που παράλληλα με όσα μέχρι τώρα αποφασίζουν οι φοιτητές (για γενναία αύξηση των δαπανών, για πτυχία με αντίκρισμα, για κατάργηση των κατηγοριοποιήσεων και των διαχωρισμών στην Ανώτατη Εκπαίδευση κ.ά.) προβάλλει την απαίτηση για:

- Ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι υποταγμένη στο κεφάλαιο.

- Δωρεάν βιβλία, σίτιση, στέγαση, μεταφορές για όλους τους φοιτητές.

- Μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους φοιτητές: 6ωρη εργασία με αποδοχές 8ώρου, άδειες μετ' αποδοχών την περίοδο της εξεταστικής.

- Πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης καθηγητές. Αύξηση του διδακτικού και τεχνικού προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ