Τρίτη 30 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Αύριο το συλλαλητήριο ενάντια στο «μνημόνιο» της Παιδείας

Στις 11.30 π.μ., στην Ομόνοια, το αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα

Από την προηγούμενη κινητοποίηση του ΜΑΣ στις 24 Νοέμβρη
Από την προηγούμενη κινητοποίηση του ΜΑΣ στις 24 Νοέμβρη
Με εξορμήσεις στις σχολές και στα σχολεία συνεχίζουν τη δράση τους οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για την επιτυχία του αυριανού συλλαλητηρίου, στις 11.30 π.μ. στην Ομόνοια, μαζί με τους μαθητές. Στόχος είναι να δοθεί ένα μαζικό και αποφασιστικό «όχι» στο μνημόνιο της Παιδείας, που συνδέεται με το μνημόνιο διαρκείας και σχετικές κινητοποιήσεις οργανώνονται σε πολλές πόλεις.

Εξάλλου, χτες ήταν η έναρξη του υποτιθέμενου διαλόγου για το μνημόνιο της Παιδείας, στο πλαίσιο της «Εθνικής Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία», στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι απ' το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ., τη «Δημοκρατική Αριστερά» και τους «Οικολόγους Πράσινους».

Οι δυνάμεις του ΜΑΣ χτες το πρωί έκαναν πολλές εξορμήσεις στα σχολεία, καλώντας σε κοινή οργάνωση του αγώνα, απέναντι στην κυβερνητική επίθεση. Χαρακτηριστική είναι η «εικόνα» απ' τη χτεσινή εξόρμηση στο 2ο Λύκειο Αγίων Αναργύρων, όπου οι δυνάμεις του ΜΑΣ ενημέρωσαν τους μαθητές για το νέο νόμο - πλαίσιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τονίζοντας ότι είναι στην ίδια «γραμμή» με τις αλλαγές που προωθούνται στα σχολεία: Στην παραγωγή μιας μεγάλης μάζας ευέλικτου εργατικού δυναμικού. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές κάλεσαν τους μαθητές να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις και να πορευτούν μαζί με το ταξικό κίνημα, για να αγωνιστούν για τις σημερινές και αυριανές τους ανάγκες. Στην εξόρμηση φάνηκε και η εγκατάλειψη των σχολείων αυτή την περίοδο. Οπως μετέφεραν μαθητές του σχολείου στους φοιτητές του ΜΑΣ, τους έχει ζητηθεί να φέρνουν σαπούνι και χαρτί υγείας απ' το σπίτι τους!

Παράλληλα, κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο, αλλά και στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη μαζί με το ΠΑΜΕ απευθύνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο με τη συμμετοχή εκπροσώπων 54 σχολείων. Οπως σημειώνουν οι μαθητές στην απόφασή τους, «μετά και την τελευταία "συνάντηση" κυβέρνησης - τρόικας νέα μέτρα εξαπολύθηκαν σε βάρος δικό μας και των οικογενειών μας. Η πραγματικότητα είναι μία: Ο λαός κηρύσσει πτώχευση και βιομήχανοι - εφοπλιστές αυξάνουν τα κέρδη τους! Είναι πρόκληση η εντολή της κυβέρνησης προς τις σχολικές επιτροπές (τα ταμεία των σχολείων μας) να περιορίσουν τις δαπάνες (!) τους... Ταυτόχρονα μέσα από τον προϋπολογισμό για το 2011 η κυβέρνηση μειώνει ακόμα περισσότερο κατά 3% τα λεφτά για την Παιδεία!», τονίζουν οι μαθητές και επαναλαμβάνουν ότι δε θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τη μόρφωση που θα πρέπει να τους παρέχεται δωρεάν.

«Παλεύουμε για τις ανάγκες μας, για τη ζωή που μας αξίζει και όχι για ό,τι μας λένε ότι είναι εφικτό. Παλεύουμε ενάντια στο μνημόνιο διαρκείας που μας έχουν επιβάλει. Ο αγώνας μας πρέπει να έχει στο στόχαστρο τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα», τονίζει μεταξύ άλλων το ΣΑΣΑ και καλεί «όλοι οι μαθητές, ιδιαίτερα τα παιδιά από λαϊκές οικογένειες, πρέπει να πάρουν θέση, να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν μέσα από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας».

Στο δρόμο της οργανωμένης πάλης

Οι Επιτροπές Αγώνα σε όλες τις σχολές καλούν τους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, προσπερνώντας τις δυνάμεις του δικομματισμού στα Πανεπιστήμια και τα δεκανίκια τους. Καλούν τους συναδέλφους να στηρίξουν το πλαίσιο του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στις συνελεύσεις, στις συνελεύσεις ετών. Παλεύουν ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με τον οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να γκρεμίσει ό,τι έχει απομείνει απ' το δημόσιο πανεπιστήμιο, παλεύουν για τη δουλειά και τα δικαιώματά τους σήμερα και στο μέλλον, αγωνίζονται μαζί με τους εργαζόμενους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για να μπει φραγμός στα βάρβαρα μέτρα.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών επιλέγει «το δρόμο της οργανωμένης πάλης, της αντεπίθεσης για ανάπτυξη για το λαό, για να βάλουμε στη θέση της παιδείας των μονοπωλίων, την παιδεία των πραγματικών λαϊκών αναγκών, για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και ο νέος νόμος - πλαίσιο», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που μοιράζεται αυτές τις μέρες στις σχολές.

Γίνεται αναφορά στη στάση και τη δράση των άλλων δυνάμεων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπου τονίζεται:

«Γυρνάμε την πλάτη στις δυνάμεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μέσα στις σχολές. Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (ΠΑΣΠ - ΔΑΠ) δεν μπορούν να διαχωρίζονται από τα κόμματά τους γιατί έχουν την ίδια στρατηγική. Είναι στυλοβάτες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης για τα μονοπώλια. Το ίδιο ισχύει και για τη στρατηγική τους για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Παιδεία. Θέλουν τις επιχειρήσεις μέσα στις σχολές, έχουν ψηφίσει σε συγκλήτους ώστε να μπουκάρουν επιχειρήσεις και να "υιοθετούν" τμήματα. Στρέφουν τη σπουδάζουσα νεολαία να προσκυνά "μνημόνια" το ένα πίσω απ' τ' άλλο, με το ένα ή το άλλο μείγμα διαχείρισης, πασχίζουν να μας πείσουν ότι τάχα έτσι "θα νοικοκυρέψουμε τον τόπο".

Από κοντά οι ομάδες των ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΕΑΑΚ, ΚΟΕ. Εχουν αναλάβει εργολαβία με καταμερισμό την κατασυκοφάντηση του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ. Σαμποτάρουν οποιαδήποτε προσπάθεια συμπόρευσης με τους μαθητές, την 1η Δεκέμβρη όρισαν συνελεύσεις για να μην κατεβούν οι φοιτητές και οι σπουδαστές στο δρόμο. Κάνουν καλέσματα φιλίας στο "αριστερό ΠΑΣΟΚ".

Είναι κομπάρσοι στις συγκεντρώσεις των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ακόμα και τώρα που καλούν σε συλλαλητήριο "τουφεκιά στον αέρα" χωρίς να αναφέρουν μια λέξη για το μνημόνιο! Μάλιστα, πήραν και κοινές αποφάσεις με ΔΑΠ και ΠΑΣΠ προκειμένου να κατέβουν στο συλλαλητήριο των εργατοπατέρων! Σε μια σειρά συγκλήτους έχουν υπογράψει κοινά κείμενα με τις πρυτανείες δήθεν ενάντια στο νόμο! Αυτό το κίνημα θέλουν, ένα κίνημα που χωράνε αριστερά στο ΠΑΣΟΚ και που ηγούνται πρυτανείες και μεγαλοκαθηγητάδες - συμβουλάτορες του υπουργείου. Καλούν σε ενότητα και την ίδια στιγμή παίζουν καρεκλιές για το ποια γκρούπα είναι πιο φωτισμένη. Η ενότητα ουσιαστικά με την κυβέρνηση, που κρύβει ότι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δίνονται στις επιχειρήσεις, είναι επικίνδυνη»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλαλητήριο φοιτητών - σπουδαστών στις 19 Γενάρη(2011-01-11 00:00:00.0)
Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στο «μνημόνιο της Παιδείας»(2010-11-25 00:00:00.0)
Δεκάδες εξορμήσεις αύριο και μεθαύριο(2010-11-24 00:00:00.0)
Στις 24 Νοέμβρη οι φοιτητές και οι σπουδαστές στο δρόμο(2010-11-20 00:00:00.0)
Δυναμικό όχι στην «Παιδεία της αγοράς»(2010-10-08 00:00:00.0)
Πήραν τη σκυτάλη και συνεχίζουν(2007-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ