Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Σήμερα διεξάγονται οι εκλογές

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--

Κοινοβουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Σλοβακία, όπου καλούνται περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι να ψηφίσουν για τους 150 εκπροσώπους τους στο Εθνικό Συμβούλιο (κοινοβούλιο). Οι εκλογές αυτές διεξάγονται πρόωρα κατά 3 μήνες, εξαιτίας της διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού της «Δημοκρατικής και Χριστιανικής Ενωσης», του «Κόμματος του Ουγγρικού Συνασπισμού», της «Νέας Συμμαχίας Πολιτών» και του «Κινήματος των Χριστιανοδημοκρατών» όταν οι Χριστιανοδημοκράτες αποχώρησαν και ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Συνολικά στις εκλογές συμμετέχουν 21 κόμματα, ωστόσο, πιθανότητα εισόδου στη Βουλή φέρεται να έχουν μόνο έξι ή επτά κόμματα που θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν το εκλογικό μέτρο του 5% και απ' αυτά, σε όλες τις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες προηγείται σταθερά το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «SMER». Τελευταία δημοσκόπηση δείχνει πως λαμβάνει το 28% των ψήφων, ενώ η «Δημοκρατική και Χριστιανική Ενωση» του σημερινού πρωθυπουργού Μίκουλας Ντζουρίντα λαμβάνει το 12,5%. Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να λαμβάνει το 5-8,9% των ψήφων.

Πάντως, κανένα κόμμα δεν αναμένεται να λάβει τις απαιτούμενες ψήφους, ώστε να έχει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και πολιτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν και τους πλέον απίθανους συνδυασμούς για το σχηματισμό κυβέρνησης, αποκλείοντας όμως τη συμμετοχή του ΚΚ Σλοβακίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ