Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Καταστολή σε διαδηλώσεις εκπαιδευτικών

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Η φονική καταστολή των κινητοποιήσεων απεργών και φοιτητών φαίνεται ότι είναι το στίγμα των εκλογών στις 2 Ιούλη. Μετά την καταστολή των απεργών ανθρακωρύχων στην επαρχία του Μιτσοακάν που κόστισε τη ζωή σε δύο απεργούς και την καταστολή στο Σαν Σαλβαδόρ Ατένκο πριν από λίγο καιρό με δύο νεκρούς - καθώς την περασμένη βδομάδα ένας 20χρονος φοιτητής υπέκυψε μετά από ένα μήνα σε κώμα - στο στόχαστρο μπήκαν την Πέμπτη οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών του Εθνικού Συνδικάτου των Εργαζομένων στην Παιδεία (Sindicato Nacional de Trabajadores de la Educacin - SNTE) στην Οαξάκα.

Οι αστυνομικοί με υποστήριξη και ενός ελικοπτέρου που πετούσε πάνω από τους διαδηλωτές επιχείρησαν να απομακρύνουν βίαια τους δασκάλους από την κεντρική πλατεία της πόλης Οαξάκα, όπου πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία επί τρεις βδομάδες, αξιώνοντας αυξήσεις μισθών και προώθηση αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα του Μεξικού.

Αυτόπτες μάρτυρες και τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στη διάρκεια των επεισοδίων. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 νεκρούς. Ενώ χτες αφέθηκαν ελεύθεροι 10 δάσκαλοι που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία.

Η λαϊκή αντίδραση ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική έχει δυναμώσει και τα εργατικά σωματεία έχουν εξαγγείλει γενική απεργία στις 28 Ιούνη, 4 μέρες πριν τις γενικές και προεδρικές εκλογές στο Μεξικό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ