Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο προβοκατόρικο χτύπημα σε τέμενος

Το σιιτικό τέμενος όπου ανατινάχτηκε ο βομβιστής αυτοκτονίας

Associated Press

Το σιιτικό τέμενος όπου ανατινάχτηκε ο βομβιστής αυτοκτονίας
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΣΟΡΑ.-

Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από δίμηνο το σιιτικό τέμενος στη συνοικία Μπουράτα έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης, της οποίας θύματα ήταν μόνο άμαχοι σιίτες προσκυνητές, γεγονός που δεν αφήνει αμφιβολίες για τον προβοκατόρικο χαρακτήρα της ενέργειας. Σύμφωνα με όλα τα πρώτα στοιχεία, ο βομβιστής εισήλθε στο περιστήλιο του τεμένους φέροντας στα παπούτσια του τα εκρηκτικά και ανατινάχτηκε όταν του ζητήθηκε να περάσει και τα πόδια του από έλεγχο. Συνολικά σκοτώθηκαν 13 σιίτες προσκυνητές και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 28.

Ο ιμάμης του τεμένους δήλωνε ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή του συγκεκριμένου τζαμιού, καθώς τον Απρίλη είχε γίνει στόχος τριπλής βομβιστικής επίθεσης καμικάζι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 85 άνθρωποι. Κατά τη γνώμη του, ενοχλεί το ότι ο ίδιος είναι και μέλος του κόμματος του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι και έχει, επανειλημμένως, καταδικάσει ως «προβοκατόρικη» τη δράση οργανώσεων, όπως η «αλ Κάιντα».

Λίγο μετά τη βομβιστική επίθεση, μπαράζ όλμων έπληξε κατοικίες και καταστήματα στα βόρεια περίχωρα της Βαγδάτης, χωρίς πάλι προφανή στόχο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 πολίτες και να τραυματιστούν 16. Ολα αυτά, σημειώνονται δύο ημέρες μετά την εφαρμογή σκληρότατων μέτρων ελέγχου σε όλη την περιοχή της πρωτεύουσας με οδοφράγματα, πολύωρες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συμμετοχή περισσότερων από 75.000 Ιρακινών και Αμερικανών στρατιωτών.

«Υποσχέσεις» για το νότο

«Ετοιμες» να παραδώσουν τον έλεγχο της επαρχίας Μουτάνα στον ιρακινό στρατό, όπου βρίσκεται και η Βασόρα, δηλώνουν οι βρετανικές κατοχικές δυνάμεις. Βρετανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι η παράδοση θα μπορούσε να γίνει και μέχρι την επόμενη Πέμπτη, διευκρινίζοντας ότι η πλειοψηφία των κατοχικών δυνάμεων θα αποχωρήσουν σταδιακά από την επαρχία. Παρ' όλα αυτά, όπως όλα δείχνουν, «κάποιες δυνάμεις» θα μείνουν στην επαρχία, χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός και η εθνικότητά τους.

Κατά τα άλλα, χτες, στη Βασόρα, άγνωστοι δολοφόνησαν τον τοπικό εκπρόσωπο της «Ενωσης Μουσουλμάνων Ουλεμάδων», της ισχυρότερης σουνιτικής οργάνωσης.

Τελικά «στήριξη»

Με 253 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 5 αποχές, η Βουλή των Αντιπροσώπων εξέφρασε τελικά υποστήριξη στην πολιτική Μπους στον πόλεμο του Ιράκ. Στο 4σέλιδο κείμενο της απόφασης, αναφέρεται ότι «στο τέλος οι ΗΠΑ θα επικρατήσουν στον πόλεμο για την ελευθερία και κατά της τρομοκρατίας». Παράλληλα, γίνεται αποδεκτή η θέση της Ουάσιγκτον ότι «δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να οριστεί ημερομηνία αποχώρησης ή ακόμη και αναδιάταξης των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ