Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρόταση για εκμετάλλευση ανέργων

Να χάνουν το επίδομα, αν δεν κάνουν ...τον υπηρέτη

Ενδεικτική για το πού προσανατολίζεται το γερμανικό κεφάλαιο με τους πολιτικούς του εκπροσώπους, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ανέργων είναι η παρακάτω πρόταση που κατατέθηκε προχτές.

Ο Στέφαν Μίλερ, προϊστάμενος του τμήματος πολιτικής της εργασιακής αγοράς, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης και Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, πρότεινε: «Ολοι οι ικανοί για εργασία μεγάλης διάρκειας άνεργοι, πρέπει να παρουσιάζονται κάθε πρωί σε υπηρεσία για ανάληψη "κοινής υπηρεσίας" και να κατανέμονται (από αυτή την υπηρεσία) για τακτική οκτάωρη εργασία απ' τη Δευτέρα έως την Παρασκευή. Οποιος αρνείται και δεν παρουσιάζεται θα υπόκειται σε περικοπές του οικονομικού επιδόματος ανεργίας». Δηλαδή, οι άνεργοι που παίρνουν τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας πρέπει να είναι και εκμεταλλευόμενοι για τη δήθεν «κοινωνική πολιτική του κράτους».

Για να παρουσιάσει την πρότασή του ως λύση για την ανεργία, που το ίδιο το σύστημα δημιουργεί, ο εν λόγω κοινοβουλευτικός είπε ότι «πολλοί άνεργοι επιδοτούμενοι με το νόμο Χαρτς 2 θέλουν να εργαστούν, αλλά δε βρίσκουν εργασία». Με την εφαρμογή της πρότασής του υπολογίζει ότι η ανεργία θα μειωθεί κατά 2 εκατομμύρια. Σαν παράδειγμα δε εργασίας ανέφερε εξυπηρετήσεις ατόμων που έχουν ανάγκη βοήθειας στην κατοικία τους (αγορά αγαθών, προετοιμασία φαγητού κλπ.).

Αρκετοί πολιτικοί και συνδικαλιστές απέρριψαν αμέσως την πρόταση. Η Πέτρα Πάου, αντιπρόεδρος της Γερμανικής Βουλής και στέλεχος του Αριστερού Κόμματος δήλωσε σχετικά: «Η πρόταση του Μίλερ πρακτικά είναι επιστροφή στην (υποχρεωτική) Υπηρεσία Εργασίας του Γ΄ Ράιχ». Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Λούντβιγκ Στίγκλερ δήλωσε ότι στο μυαλό του Μίλερ φαντάζει «η δημιουργία βιομηχανικού εφεδρικού στρατού που κάθε πρωί θα παρελαύνει, για να γυαλίζει τις μπότες του λοχαγού Μίλερ».

Ο Μίχαελ Ζόμερ, πρόεδρος της συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας DGB είπε ότι η πρόταση ξυπνάει κακές αναμνήσεις της γερμανικής ιστορίας και «ότι δυσφημίζει εκατομμύρια επί πολλά χρόνια άνεργους σαν τεμπέληδες και μαυραγορίτες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ