Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό του Ιράν

Πραγματοποιήθηκε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και την πρόσκληση εκπροσώπου του Κόμματος του λαού του Ιράν («Τουντέχ»)

Μήνυμα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές απειλές και τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές ή μη επεμβάσεις, έφερε στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μαχάμαντ Ομιντβάρ, μέλος του ΠΓ του Κόμματος του λαού του Ιράν («Τουντέχ»). Ο Μ. Ομιντβάρ επισκέφθηκε το Κοινοβούλιο ως καλεσμένος της πολιτικής ομάδας της GUE/NGL, προκειμένου να παρευρεθεί σε εκδήλωση για το Ιράν, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, με πρωτοβουλία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

«Ο ιρανικός λαός είναι ικανός να αντισταθεί, να αντιταχθεί και να ανατρέψει την αντιδραστική κυβέρνησή του, ενώ οι απειλές των ιμπεριαλιστών και το κίβδηλο ενδιαφέρον τους για τα δημοκρατικά δικαιώματα δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να ενισχύουν το καθεστώς», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στους ευρωβουλευτές.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του «Τουντέχ» ενάντια σε κάθε στρατιωτική επέμβαση, αλλά και σε κάθε ιμπεριαλιστική απειλή προς το Ιράν, ο Μ. Ομιντβάρ ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να στηρίξουν τον αγώνα του ιρανικού λαού, εμποδίζοντας κάθε εξωτερική επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας του.

Υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση του Ιράν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντιιμπεριαλιστική δύναμη, αντίθετα χρησιμοποιεί το αναφαίρετο δικαίωμα του ιρανικού, όπως και κάθε άλλου λαού, στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας για στήριξη του αντιδραστικού καθεστώτος, περιορισμό της αντιπολίτευσης, διώξεις κατά του λαϊκού κινήματος, προώθηση αντεργατικών μέτρων και ξεπούλημα του εθνικού πλούτου στις πολυεθνικές».

Επισήμανε δε ότι το πραγματικό ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστών είναι στραμμένο στο υπέδαφος του Ιράν και τον έλεγχο της εξόρυξης του πετρελαίου καθώς και στους αγωγούς που διασχίζουν το έδαφός του, τονίζοντας ότι πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν θα έχει αντίκτυπο σε όλη την περιοχή. Ωστόσο, όπως είπε, «το Ιράν δεν είναι Ιράκ».

Σημείωσε ότι οι ιμπεριαλιστικές απειλές και κυρώσεις, σε συνδυασμό με το πασιφανώς ψεύτικο ενδιαφέρον τους για τη δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν ουσιαστικά ενισχύουν το καθεστώς και του δίνουν την ευκαιρία με εθνικιστικές και λαϊκίστικες κορόνες να προσπαθεί να συσπειρώσει γύρω του τον ιρανικό λαό απέναντι στις ξένες επιβουλές.

Τόνισε όμως, πως «παρά τις δυσμενείς συνθήκες, υπάρχει ανάπτυξη του κινήματος, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η διανόηση στην αντίσταση απέναντι στο καθεστώς. Ανάπτυξη που εμφανίζεται στον πολλαπλασιασμό των εκδηλώσεων και των κινητοποιήσεων, αλλά και στον πολλαπλασιασμό των διώξεων».

Ο Μ. Ομιντβάρ ανέφερε ότι «το "Τουντέχ" μέσα σε δύσκολες συνθήκες παρανομίας και διώξεων αναπτύσσει τη δράση του και συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση των στόχων και στους αγώνες του μαζικού λαϊκού κινήματος του Ιράν, ενώ αμέτρητες είναι οι θυσίες μελών και στελεχών του που βασανίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα», για να καταλήξει στο ότι από τις πρώτες ενέργειες του θεοκρατικού καθεστώτος μετά την εγκατάστασή του ήταν να βασανίσει και να σκοτώσει το σύνολο σχεδόν των μελών του ΠΓ και της ΚΕ του «Τουντέχ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ