Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συγκρατημένη «ικανοποίηση» και προσπάθειες εσωτερικού διαλόγου

Καθημερινές είναι οι συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με διαδηλωτές που εναντιώνονται στο χτίσιμο του διαχωριστικού τείχους

Associated Press

Καθημερινές είναι οι συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με διαδηλωτές που εναντιώνονται στο χτίσιμο του διαχωριστικού τείχους
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Η Παλαιστινιακή Αρχή, διά στόματος του διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ, χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ «για αποστολή περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ διά μέσου του νέου μηχανισμού», που εκπονήθηκε με στόχο να παρακάμπτεται η κυβέρνηση της «Χαμάς». Ο Ερακάτ, όμως, κάλεσε την ΕΕ να τερματίσει το μποϊκοτάζ απέναντι στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση των Παλαιστινίων, εκφράζοντας ανησυχία ότι ο τωρινός τρόπος χορήγησης χρημάτων «μπορεί να μετατρέψει σταδιακά την παλαιστινιακή κοινωνία σε μια κοινωνία φιλανθρωπίας».

Για «θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση» μίλησε και η «Χαμάς», εκφράζοντας, όμως, τη «δυσφορία της για το ότι η ΕΕ επιμένει να αγνοεί τη δημοκρατικά εκλεγμένη παλαιστινιακή κυβέρνηση». Και χτες, στελέχη της οργάνωσης επέμεναν ότι ισχύει η προσφορά εκεχειρίας που απηύθυναν προς το Ισραήλ, με την προϋπόθεση ότι και ο ισραηλινός στρατός θα σταματήσει τις επιθέσεις. Η προσφορά σχολιάστηκε θετικά από το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Σιμόν Πέρες, χωρίς, όμως, να υπάρξει επίσημη απάντηση. Ο Πέρες, βέβαια, έσπευσε να χαρακτηρίσει «μάλλον ανώφελη» την έρευνα που οι Παλαιστίνιοι καλούν τον ΟΗΕ να διεξάγει σχετικά με το αιματοκύλισμα, την περασμένη Παρασκευή, σε παραλία της βόρειας Γάζας.

Κατά τα άλλα, και χτες, 6 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές. Ακολούθησαν πυρά από τον ισραηλινό στρατό «κατά ενόπλων» στο πέρασμα Κισουφίμ. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν 2 μέλη της «Τζιχάντ».

Την ίδια ώρα, οι συνομιλίες μεταξύ Αμπάς και «Χαμάς» συνεχίζονταν σε μια προσπάθεια να βρεθεί «κοινός τόπος» στη βάση του σχεδίου 18 σημείων που πρότειναν φυλακισμένα στελέχη όλων των μεγάλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Αργά χτες, ανακοινώθηκε ότι, σήμερα, μεταβαίνουν στο Κάιρο, ο Πρόεδρος Αμπάς και ο πρωθυπουργός Χανίγια, προκειμένου να συνομιλήσουν υπό το βλέμμα και του Αιγύπτιου Προέδρου. Σε περίπτωση αποτυχίας του διαλόγου, τότε θα ισχύσει κανονικά η προκήρυξη σχετικού δημοψηφίσματος για τις 26 Ιουλίου.

Πάντως, ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας που υπάρχει για τις εξελίξεις είναι το ότι η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε, για άλλη μια φορά, 6μηνη αναβολή της μετακίνησης της πρεσβείας της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ ανακήρυξε πρωτεύουσά του την Ιερουσαλήμ, το 1950, θεσπίζοντάς το με νόμο το 1980. Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει «μη γενόμενο» το νόμο και την ανακήρυξη, καθώς είναι ειδικό το καθεστώς της πόλης, που μέρος της διεκδικούν και οι Παλαιστίνιοι ως πρωτεύουσα. Καμία πρεσβεία δεν εδρεύει στην Ιερουσαλήμ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευχαριστίες Χανίγια στην τουρκική ηγεσία(2012-01-03 00:00:00.0)
Ενταση και επεισόδια στην Ιερουσαλήμ(2009-09-29 00:00:00.0)
Καθυστερεί η αποχώρηση «παγώνει» η απελευθέρωση κρατουμένων(2005-05-10 00:00:00.0)
Για «σχέδιο ειρήνευσης» πιέζουν οι ΗΠΑ(2002-10-19 00:00:00.0)
Σε ασφυκτικό κλοιό ο Αραφάτ(2002-09-24 00:00:00.0)
Νέες διπλωματικές προσπάθειες με την ένταση να παραμένει(2000-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ