Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σκληραίνει τη στάση της

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριας μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Σκληραίνει τη στάση της η Αγκυρα όσον αφορά στο εμπάργκο προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αρνούμενη να ελλιμενίσει όχι μόνο τα πλοία που φέρουν κυπριακή σημαία, αλλά και όσα έφεραν στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται και από το περιβάλλον της Επιτροπής, οι τουρκικές αρχές εμπόδισαν αρχικά στο πλοίο «Ποντοπόρος», το οποίο φέρει ελληνική σημαία και είχε ξεκινήσει από το Λίβερπουλ, να ξεφορτώσει στο λιμάνι Καραπίκα της Τουρκίας, την Παρασκευή 3 Μάρτη, με τη δικαιολογία ότι στο παρελθόν έφερε κυπριακή σημαία και κάποια από τα χαρτιά του ήταν σφραγισμένα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω των υπουργείων Εξωτερικών και Μεταφορών, προχώρησε σε διάβημα προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον αρμόδιο Επίτροπο σε θέματα μεταφορών, Ζακ Μπαρό, διαμαρτυρόμενη για τη στάση της Αγκυρας, η οποία αν και δεν επέμεινε μέχρι τέλους στην απαγόρευσή της, ωστόσο δημιούργησαν πρόβλημα στην εκφόρτωση του πλοίου, παρεμβαίνοντας το κοινοτικό Δίκαιο.

Συγκεκριμένα, στο διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα μεταφορών, το οποίο κοινοποιήθηκε και στον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, σημειώνονται μεταξύ άλλων ότι:

«1) Η τουρκική ενέργεια αντιβαίνει του κοινοτικού κεκτημένου και των κανόνων της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας.

2) Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές πηγάζουν από το πρωτόκολλο της τελωνειακής της ένωσης με την Ε. Ενωση.

3) Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει το εμπάργκο, το οποίο επιβάλλει σε βάρος πλοίων και αεροσκαφών, που φέρουν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας ή συνδέονται καθ' οιονδήποτε τρόπο μαζί της ή έχουν αποπλεύσει από λιμάνια ή αεροδρόμια τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχό της».

Η Αγκυρα αποδεικνύει με τη στάση της ότι όχι μόνο δεν προτίθεται να τηρήσει τις ελάχιστες υποχρεώσεις που ανέλαβε, δεσμευόμενη να υπογράψει το Πρωτόκολλο της τελωνειακής Σύνδεσης, ενώ καταρρέουν για ακόμα μία φορά οι ισχυρισμοί ότι αυτή της η υποχρέωση άνοιξε το δρόμο για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ